2016-05-15

A Game of Thrones - serieromanen


Titel: A Game of Thrones - Kampen om järntronen (Volym 1-4)
Författare: George R.R Martin, Daniel Abraham
Illustratör: Tommy Patterson
Serie: A Song of Ice and Fire, #1 (sv. Sagan om is och eld) 
Förlag: Apart 
Antal sidor: 768
Utgivningsår: 2012, 2013, 2014 och 2015

Kan tex köpas här: Apart Adlibris Bokus

Ur George R.R. Martin förord till A Game of Thrones volym 1. Välkommen till den första samlingsvolymen av A Game of Thrones, serie­­­romanen baserad på min fantasybok med samma namn.

Låt mig klargöra en sak: Detta är inget komplement till TV-serien. Det du nu ska få läsa är en helt egen bearbetning av mina romaner. Kreatörerna bakom de olika versionerna av min saga – Daniel Abraham och Tommy Patterson vad gäller serietidningen – utgick från samma källmaterial och stötte på delvis samma utmaningar, men de var samtidigt tvungna att hantera problem som är unika för deras respektive medium. I vissa fall hittade de kanske samma lösning, i andra fick de gå helt olika vägar. Men om du gillar TV-serien och undrar varför historierna skiljer sig lite åt, och varför karaktärerna inte liknar skådespelarna du sett på din platt-TV … så vet du nu.
För egen del älskar jag TV-serien, och jag älskar serieromanen också. Detta är min värld, det är mina människor, och det är fortfarande min historia, som nu berättas på ett annat sätt i ett annat medium, där en helt ny publik kan njuta av den.

Om du uppskattade böckerna eller TV-serien, hoppas vi att du skall gilla denna version också. Och om du inte tidigare har stiftat bekantskap med A Song of Ice and Fire, hoppas jag att du skall uppskatta att besöka Westeros och Winterfell, att möta Tyrion och Jon Snow och Arya och Ned och Cersei och Sansa och Bran och resten av mina tusentals roll­figurer. (Men bli inte för fäst vid dem.)

De här fyra serievolymerna utgör tillsammans den första boken i George R. R Martins populära A Song of Ice and Fire-serie. För en Game of Thrones nörd som mig själv är det ren lycka att få återuppleva historien i ytterligare ett format. Jag har läst första boken och följt tv-serieadaptionen slaviskt sedan den startade. Att säga att jag älskar det är en underdrift. Man kan kanske tycka att jag borde ha tröttnat vid det här laget, men nej, det är precis lika bra i serieform som det är i bok- och tv-serieform. Varje ny adaption sätter sin prägel på berättelsen och det är alltid lika spännande att få se det hela ur nya perspektiv, samtidigt som det fortfarande är samma historia. En historia som jag tycker så, så mycket om. 

Jag följde tv-serien långt innan jag läste serieromanen (och boken) och det är därför minst sagt svårt att acceptera illustratörens tolkning av karaktärernas utseenden. De skådespelare jag fått följa under de här åren ÄR ju karaktärerna. Självklart är det inte meningen att serieromanens karaktärer ska vara lika tv-seriens - det är två helt olika bearbetningar av originalet och dessutom finns det säkert en massa juridiska regler kring det där, men det är ändå omöjligt att inte påverkas av tv-serien. Detta betyder inte att jag inte tycker om Pattersons tolkning. Tvärtom faktiskt. Jag tycker att han gjort ett väldigt bra jobb, speciellt med tanke på att han också haft precis samma problem som jag har nu eftersom tv-serien kom före serieromanen. Hur svårt måste det inte vara att hitta sin egen tolkning när en annan bearbetning redan har etsat sig fast och vägrar släppa taget? Jag är imponerad! 

Jag tycker om Pattersons tecknarstil och att allt är i färg. Jag vet att jag tjatar om färg i varenda recension där seriealbumen är i färg, men det gör så mycket för berättelsen. Det känns superlyxigt och historien får liv på ett helt annat sätt. Alla illustrationer är detaljrika och man förstår verkligen vilket enormt arbete som ligger bakom de här volymerna. Det enda jag har att klaga på vad gäller tecknarstilen är att alla kvinnor i serien nästan ser precis likadana ut. Arya är i princip den enda som sticker ut. Hade jag inte känt igen scenerna undrar jag om jag alltid hade kunnat avgöra vem som var vem. Patterson har en väldig bredd vad gäller de manliga karaktärernas utseenden så det är lite svårt att förstå varför han inte lyckades lika bra när det kommer till kvinnorna. 

A Game of Thrones är en riktig tegelsten till bok och innehåller många karaktärer och storylines. Det är otroligt mycket information som ska komprimeras för att att passa serieformatet och alla som har läst böckerna vet att det inte är en lätt uppgift. Tv-serien har gjort sitt urval och sina ändringar och serieromanen har stått inför samma utmaning. Jag är väldigt imponerad av slutresultatet och tycker att de har lyckats få med alla viktiga delar och att det har hanterat problemet med mängden karaktärer och storylines på ett väldigt bra sätt. Jag har visserligen både läst boken och sett tv-serien, vilket såklart kan påverka, men jag upplever det aldrig som rörigt eller svårt att hänga med. Det var ett tag sedan jag läste boken, och som jag redan nämnt färgas min bild mycket av tv-serien, men jag får ändå känslan av att serieromanen är väldigt trogen originalet. 

Jag kan redan historien, men precis som med alla mina favoritböcker älskar jag att få återvända och uppleva historien på nytt, både genom omläsning och i nya format. Så mycket har hunnit hända sedan första boken och det var både roligt och smärtsamt att återvända till den tidpunkt då allt startade. Efter den första volymen var mitt ansikte svartrandigt av mascaratårar, inte på grund av det som hände utan på grund av det som jag vet ska hända i framtiden. Det är som att komma tillbaka till en helt annan värld och med all den kunskap som jag har nu är det omöjligt att ta sig igenom serieromanen utan tårar. Varje scen får plötsligt en helt ny betydelse och scener som tidigare verkat ganska betydelselösa är plötsligt de mest känslosamma. Som när Jon ger Arya hennes svärd. Jag var tvungen att ta en lång paus innan jag kunde fortsätta efter det. 

Det är väl ingen, vare sig man läst böckerna/sett tv-serien eller inte, som missat att George R.R Martin har en förkärlek till att utsätta sina karaktärer för de mest hemska saker och att han inte viker för att ha ihjäl dem en efter en. Man kan väl säga att jag har en slags hatkärlek till det där. På ett sätt är det det som håller en kvar, man vet aldrig vad som väntar och man kan aldrig vara säker på någonting, men samtidigt önskar jag att jag aldrig hade upptäckt den där dumma serien som gång på gång krossar mitt hjärta och fyller floder med mina tårar. Det är verkligen en serie som ger en all the feels, och jag älskar ju det, även om jag ofta slutar upp i en gråtande hög på golvet. Serieromanen lyckas definitivt beröra precis lika mycket som originalet. 

Det första volymen innehåller ett långt förord av ingen annan än George R.R Martin själv och det är väldigt intressant att få höra honom berätta om hela resan med böckerna, tv-serien och nu serieromanen. Volym två och fyra innehåller inget förord, men istället ett slags efterord där bland annat serietecknaren visar och berättar hur skapandet av serieromanen gick till. Väldigt intressant att se vilka utmaningar som fanns och hur man löste problemen. Serieromanen är förstås lika bra oavsett om det finns förord och extramaterial, men det är alltid roligt att få lite mer än själva historien. Speciellt när det handlar om skapandeprocessen, eftersom jag verkligen tycker att det är intressant att få se processen bakom och inte bara slutresultatet. 

Jag kan verkligen rekommendera serieromanen, speciellt till alla som, precis som jag, redan bekantat sig med historien på något sätt och vill återuppleva den igen, men i ett nytt format. Jag tror även att det går alldeles utmärkt att låta serieromanen vara det första mötet med George R.R Martins fantasyvärld och att den då kommer att få en att vilja fortsätta resan i bok- och/eller tv-serieform där serieromanen tar slut. Det är en imponerande, lyxig och otroligt snygg samling serievolymer som jag är väldigt glad att jag fick chans att läsa och som jag är säker på att jag kommer att återvända till många gånger i framtiden. Apart förlag firar just nu 5 år och det är därför extra bra priser på bland annat A Game of Thrones. Ett perfekt tillfälle att skaffa hem volymerna med andra ord! 

   

//Frida

2016-05-14

Isdraken

Titel: Isdraken
Författare: George R. R Martin
Serie: -
Antal sidor: 120
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2016

Kan tex köpa här: Adlibris Bokus

Tack till Natur & Kultur för recensionsexemplaret! 

Adara kan inte minnas när hon såg Isdraken första gången. Det känns som om den alltid funnits i hennes liv, som fjärran glimtar när hon lekt i snön. När hon var fyra år rörde hon vid draken för första gången, när hon var fem år red hon på dess kalla rygg. Men en dag när hon är sju år, sveper eldsdrakar in över nejden. Och med dem följer skräck och ödeläggelse. Bara ett vinterbarn och hennes Isdrake kan rädda världen från förgörelse.

Isdraken utspelar sig i samma miljö som George R.R. Martins bästsäljande serie En värld av is och eld som ligger till grund för TV-serien Game of Thrones.

Jag har följt tv-serien Game of Thrones slaviskt sedan den startade och jag har även läst första boken i bokserien, vilken jag tyckte väldigt mycket om. Därför blev jag såklart mycket nyfiken när jag såg att Natur & Kultur skulle ge ut Isdraken, vilken är George R.R Martins barnboksdebut. Den utspelar sig i en värld som ska ha inspirerat den i A Song of Ice and Fire och handlar om den lilla flickan Adara som har en speciell koppling till vinter och den mytomspunna isdraken.

Isdraken är en ganska ovanlig bok och en aning svårtillgänglig. Det finns så mycket som är dolt under ytan och man måste verkligen läsa mellan raderna för att ta in allt. Det är mörkt och ganska våldsamt i typisk George R.R Martin stil, men det märks ändå att han tonat ner i vart fall våldsamheten en aning med tanke på åldersgruppen den riktar sig mot. Det är en kort liten historia och jag tycker både att det hinner hända supermycket, samtidigt som det knappt händer någonting alls. Jag vet inte riktigt vad det är, men det är något som jag saknar. Det känns inte riktigt som att Martin kommer till sin rätt i den här genren, eller kanske snarare i det här korta formatet. Han behöver ett par hundra sidor till för att kunna glänsa med sina historier. Isdraken är absolut inte dålig, men jag vill ha mer - mycket mer!

Isdraken är rikligt illustrerad och det måste vara det som jag tycker allra mest om med boken. Illustrationerna är så detaljrika och kompletterar berättelsen himla bra. Historien kanske inte lyckades fånga mig helt, men illustrationerna ger ändå det där lilla extra. 

Jag blev kanske inte helt överväldigad av Isdraken, men jag är ändå glad att jag fick läsa den. Det är en annorlunda och tankeväckande liten historia i sagostil med väldigt fina illustrationer. Det är dessutom roligt att få se vad Martin kan göra utöver A Song of Ice and Fire2016-05-04

Love Hurts 1 & 2

Titel: Love Hurts 
Författare: Kim W. Andersson
Serie: Love Hurts, #1
Antal sidor: 128
Förlag: Kolik förlag
Utgivningsår: 2009

Kan tex köpas här: Apart förlag Adlibris Bokus

Love Hurts är en samling tecknade serienoveller som frossar i gotisk romantik och spännande intriger. Det är något för svenska förhållanden så ovanligt som romantiska skräckserier med humor. Men en smittande berättarglädje och mästerliga bilder visar Kim W. Anderssom hur ont kärleken kan göra och hur dramatisk den kan bli. Historierna innehåller kärleksmöten mellan vampyrer, prinsessor, zombies, isdansare och många andra. Berättelserna rör sig fritt i olika miljöer och teman, som kung fu-drama, neo-realism, vilda västern, ryska sagor och metaserier. Letar du efter sockersöta och sockervaddsfluffiga kärlekshistorier ska du nog leta vidare, med är det kärlekshistorier av det lite mörkare och tragiska slaget du är ute efter är det här definitivt rätt seriealbum. Love Hurts är nämligen en samling av tjugo serienoveller på temat romantisk skräck. Det är mörkt, obehagligt, humoristiskt och tankeväckande. Allt på en gång. Novellerna är korta, men det hindrar dem inte från att lämna starka avtryck, tack vare sina finurliga tvistar och spännande vändningar. 

Jag är inget fan av skäck egentligen, men i just det här fallet går det faktiskt bra. Även om skräck definitivt är en röd tråd genom hela boken, lutar det hela tiden mer åt det humoristiska håller och istället för att vara läskiga gör novellerna snarare parodi på typiska skräckteman. Och jag gillar det, väldigt mycket! Något annat som jag tycker om är de många popkulturella referenserna som förgyller novellerna. 

Färgskalan och tecknarstilen är precis i min smak och att hela albumet är just i färg ger läsupplevelsen det där lilla extra. Det känns så lyxigt! Och det ger liv till historierna på ett helt annat sätt än när det är i svart, vitt och gråskalor. 

Nr 4, 15, 19, 20 och Anastasia är mina favoriter. Bland dem finns bland annat en humoristisk take på en typisk collegeskräckfilm, en lite annorlunda version av den typiska "tjej blir kär i övernaturlig pojke" och en tragisk version av den klassiska superhjältehistorien. Titel: Love Hurts 2
Författare: Kim W. Andersson
Serie: Love Hurts, #2
Antal sidor: 132
Förlag: Kolik förlag
Utgivningsår: 2014

Kan tex köpas här: Apart förlag Adlibris Bokus

Vad gör du när du vunnit första pris i lotteriet, men bara vill rymma med tjejen i den stora björnkostymen? Hur mördar du bäst folk som pratar på biografen och hur ska du lyckas göra dig av med den där irriterande rymdh­jälten, när han tillverkat tre kloner av sig själv?


Love Hurts är serienoveller på temat olycklig kärlek som tar dig genom ett färgsprakande universum av populärkulturella referenser. Du möter allt från kärlekskranka robotar och hämndlystna superhjältar till galna nät­dejtare och amazoner från främmande dimensioner.

Love Hurts 2 lever verkligen upp till sin föregångare och jag tycker precis lika mycket om den - om inte ännu mer! De popkulturella referenserna och de smarta och ofta tankeväckande vändningarna fortsätter att förgylla läsningen. 

Det går fort att läsa sig igenom alla novellerna och direkt när jag är färdig önskar jag att det fanns fler. Det är så himla bra! Romantik tillsammans med skräck, humor, tragedi och mörker bildar verkligen en perfekt liten mix och det är omöjligt att slita sig från sidorna. Jag kan nästan lova att du kommer läsa allt i en sittning. 

Jag gillar att den här volymen innehåller mer inslag av fantasy, sci-fi och övernaturligheter. Det blir lite roligare när jag förstår fler av de popkulturella referenserna och inspirationen bakom berättelserna. 

När jag bläddrar tillbaka för att se vilka mina favoriter var, slås jag av att jag tyckte om i princip allihop. Trots helt olika stilar och teman lyckades de alla fånga mig på något sätt. Men jag har såklart några favoriter, som Big Brother-parodin, tidsresehistorien och den smarta, men samtidigt så sorgliga, historien om den osynliga tjejen. Jag tyckte verkligen mycket om båda seriealbumen och rekommenderar dem varmt till alla som vill ha mörka, skräckinspirerade serienoveller med mycket humor och intressanta tvister! Just nu firar Apart förlag 5 år och har bland annat sänkt priserna på både Love Hurts 1 & 2. Perfekt tillfälle att skaffa hem dem med andra ord! Med rabattkoden APART får ni dessutom 10% rabatt. 

//Frida