2016-01-26

Se dig inte om

Titel: Se dig inte om
Författare: Anne Cassidy
Serie: Jennifer Jones, #2
Antal sidor: 300
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2015

Kan tex köpas här: Adlibris Bokus


Tack till Rabén & Sjögren för recensionsexemplaret! 

Kate Rickman är en helt vanlig 19-åring. Hon pluggar, jobbar extra på turistbyrån och delar lägenhet med två andra tjejer. Ibland går hon ut på krogen för att festa och träffa killar, men det blir aldrig allvar med någon. Hennes liv är ganska trist och händelselöst. Vardagligt och lugnt.

Det ingen vet är att Kate inte alltid har hetat Kate. Ett tag hette hon Alice. Och innan dess hette hon Jennifer. Jennifer Jones. Se dig inte om är den spännande, fristående fortsättningen på En andra chans. Alice Tully har bytt namn till Kate Rickman, men hennes förflutna finns kvar. Det som hände den där vårdagen när hon fortfarande var Jennifer Jones - när hon följde med kompisarna ner till sjön - går inte att glömma. Och Kate måste försöka hantera det, på ett eller annat sätt. 

Se dig inte om är den fristående fortsättningen på En andra chans, vilken jag inte har läst, men som jag är säker på ligger i någon av bokhyllorna hemma hos föräldrarna. Jag är alltid lite skeptisk till "fristående fortsättningar" eftersom jag sällan tycker att de är särskilt fristående och vill helst läsa böckerna i rätt ordning ändå. Men eftersom jag inte hade tillgång till första boken när jag fick hem Se dig inte om kastade jag mig över den i alla fall och hoppades på det bästa. I det här fallet stämmer beskrivningen fristående fortsättning faktiskt väldigt bra för Se dig inte om klarar sig alldeles förträffligt på egna ben. Har du planer på att läsa En andra chans och inte tycker om spoilers ska du inte läsa den här först eftersom den avslöjar slutet på första boken, men annars är det bara att läsa på. Första bokens händelser vävs in snyggt och det är inga problem att hänga med i historien trots att man missat en hel bok.


Jag föll för Se dig inte om nästan direkt. Anne Cassidy skriver på ett sätt som enkelt fångar in läsaren och sedan håller en i ett järngrepp till sista sidan är läst. Det är väldigt spännande, men inte på det där actionpackade och fartfyllda sättet, utan det är en mer långsam, krypande spänning med fokus på den psykologiska biten. Det finns något där som gör att jag att jag bara måste veta hur det ska gå för Kate, hur hon ska klara av att hantera den jobbiga situationen hon hamnat i. Det är otroligt tänkvärt och Kates historia liknar inte något jag läst tidigare. Det är omöjligt att slita sig. Det blir en explosion av tankar och känslor som stormar omkring och jag önskar att det aldrig ska ta slut.

OBS! Har du inte läst första boken men vill göra det, ska du inte fortsätta läsa eftersom resterande delar av recensionen kommer att spoila händelserna i den! 

Det som jag tycker mest om med boken och det som onekligen gör den intressantare än vad den annars hade kunnat vara, är att vi får se hur livet kan se ut för något som blivit dömd för ett brott och sedan blivit frisläppt. Det är sällan man får det perspektivet, i vart fall har jag inte läst någon sådan bok tidigare. Det är väldigt tankeväckande alltihop och ställer verkligen många viktiga och intressanta frågor till sin spets. Går det någonsin att förlåta? Har den som avtjänat sitt straff rätt att få en ny chans, eller var straffet inte nog? Ska personen leva som utstött resten av livet? Var går gränsen för när ett straff kan avtjänas och när det aldrig någonsin kan avtjänas? Det är verkligen svårt det där, men det är bra att boken visar båda sidor av problemet. Det är så lätt att glida in på ett spår och dela in världen i svart och vitt, strunta i gråskalorna. Se dig inte om uppmärksammar gråskalorna och jag gillar det skarpt. 

Jag lider verkligen med Kate när hon gör allt hon kan för att börja om på nytt, göra rätt för sig och lämna de hemska barndomshändelserna bakom sig. Samtidigt förstår jag reaktionen från samhället när det kommer fram vem hon är. Går det verkligen att lita på henne? Vem vet om hon kommer att göra något liknande igen?  Det är inte konstigt att Kates namn poppar upp när ett liknande brott begås i staden där hon numera bor under skyddad identitet, men polisens agerande är under all kritik. Kate blir behandlad på ett hemskt och orättvist sätt. Vad hände med oskyldig tills motsatsen bevisats? Vad Kate än gör, är det så tydligt att hon aldrig kommer att bli fri från det som hände när hon var tolv. Hon kommer att få leva med andra människors dömande blickar resten av livet. 

Sammanfattat är Se dig inte om är en spännande och tankeväckande psykologisk thriller i ett lite långsammare tempo som är helt omöjlig att lägga ifrån sig. Jag rekommenderar den varmt! 


//Frida


2016-01-25

Nya YA-boksläpp 25/1 - 31/1

Front Lines (Soldier Girl, #1)Front Lines (Soldier Girl #1) - Michael Grant 

Perfect for fans of The Book Thief and Code Name Verity, New York Times bestselling author Michael Grant unleashes an epic, genre-bending, and transformative new series that reimagines World War II with girl soldiers fighting on the front lines.

World War II, 1942. A court decision makes women subject to the draft and eligible for service. The unproven American army is going up against the greatest fighting force ever assembled, the armed forces of Nazi Germany.

Three girls sign up to fight. Rio Richlin, Frangie Marr, and Rainy Schulterman are average girls, girls with dreams and aspirations, at the start of their lives, at the start of their loves. Each has her own reasons for volunteering: Rio fights to honor her sister; Frangie needs money for her family; Rainy wants to kill Germans. For the first time they leave behind their homes and families—to go to war.


These three daring young women will play their parts in the war to defeat evil and save the human race. As the fate of the world hangs in the balance, they will discover the roles that define them on the front lines. They will fight the greatest war the world has ever known.

Fler nya boksläpp

Night Study (Soulfinders, #2) The Bands of Mourning (Mistborn, #6) The Love That Split the World Shallow Graves
The Siren The Year We Fell Apart The Mystery of Hollow Places The Prophecy of Shadows (Elementals, #1)
It's All Your Fault Rise of the Wolf (Mark of the Thief, #2) Anna and the Swallow Man Arrows
The Memory of Light Any Other Girl The Zodiac Legacy: The Dragon's Return (Zodiac, #2) I’m from Nowhere

Mina tankar

En ganska lugn vecka och bara en bok som fångade mitt intresse, nämligen Front Lines. Jag har bara läst Gone av författaren tidigare och tyckte väl inte så värst mycket om den, men den här låter ganska lovande. Och när det står att den är perfekt för fans av Code Name Verity och The Book Thief är det ju svårt att inte bli lite nyfiken. Älskar ju båda de där böckerna något otroligt. Jag tror inte särskilt mycket på att Front Lines ska vara lika bra, men är den bara lite, lite lik så är jag nöjd. 

2016-01-18

Nya YA-boksläpp 18/1 - 24/1

isbn9789172997868Middagsmörker - Charlotte Cederlund

Idijärvi sameby ligger undangömd i de norrländska skogarna, långt bort från all civilisation. När sextonåriga Áilis pappa dör i cancer tvingas hon flytta dit för att bo tillsammans med sin morfar som hon aldrig tidigare träffat. Välkomnandet blir svalt och Áili känner sig som en främling bland snö och renar. Men så börjar mystiska saker hända i byn, saker som borde vara omöjliga och som bara kan förklaras med den magi som är direkt knuten till Áilis samiska arv.

Snart är hon indragen i en flera hundra år gammal konflikt, en konflikt som riskerar att skada de hon bryr sig om. De få som finns kvar.

Omslagsbild: M varken mer eller mindreM varken mer eller mindre - Petra Backström


Vi har exet som jag fortfarande ligger med
vi har stalkern som aldrig ger sig
vi har kompisens pappa som stöter på mig
och vi har killen som jag inte vet om jag borde falla för
Det är lätt att se tillbaka och tänka: Vad såg jag i dom andra tre?
Men man vet ju så lite innan allt har hänt.

Maj är 19 år och tycker om när saker är lättkategoriserade och logiska. När man efter en kort överläggning kan komma fram till ett klockrent beslut genom att väga fördelar mot nackdelar. Då är kärleken en svår nöt att knäcka. Nu har Maj trasslat in sig i fyra kärlekshistorier samtidigt. Och hur hon än försöker reda ut tillvaron blir det bara värre. För att lösa situationen uppfinner hon ett känsloexperiment. Hur vore det att helt enkelt testa att bara gå på känsla ett tag och se vad som händer?


En smart, rolig och drastisk debut, med en huvudperson som är omöjlig att värja sig för och ett språk som slår knockout.


Fler nya boksläpp

Up to This Pointe The Dark Days Club (Lady Helen, #1) The Isle (The Ward, #2) Sword and Verse (Sword and Verse, #1)
Will to Survive (The Rule of Three #3) We Are the Ants Burn (Four Sisters, #2) Sanctuary Bay
My Second Life The Capture (The Prey, #2) On the Meldon Plain The Radiant Road
Under the Dusty Moon The Year of Lightning White Lies Identity Crisis
The Heir and the Spare Bookishly Ever After (Ever After, #1) Shade Me

Svenska böcker/översättningar

Kopparhandsken Billie: Avgång 9:42 till nya livet


Mina tankar
Två mycket efterlängtade svenska böcker släpps den här veckan - Middagsmörker och M varken mer eller mindre. Har knappt läst något förutom kurslitteratur de senaste veckorna på grund av tenta-p, så ser galet mycket fram emot att snart kunna läsa vad jag vill igen. Jag är dessutom väldigt nyfiken på Alison Goodmans nya The Dark Days Club

//Frida

2016-01-05

Witch Song

Titel: Witch Song
Författare: Amber Argyle
Serie: Witch Song, #1
Antal sidor: 325
Utgivningsår: 2011

Kan tex köpas här: Adlibris Bokus Amazon Book Depository

The world is changing.

For thousands of years, witch song has controlled everything from the winds to the shifting of the seasons. But not anymore. All the Witches are gone, taken captive by the dark Witch, Espen.


As the last echoes of witch song fade, Espen grows stronger as winter and summer come within the space of a day. Now she's coming for the one she missed—a shy, untrained girl of fifteen named Brusenna.


Somehow, Brusenna has to succeed where every other Witch has failed. Find Espen. Fight her. Defeat her.


Or there won't be anything left to save. 


Witch Song är Amber Argyles debutbok och första delen i en serie som handlar om häxor. Jag är ett stort fan av Argyles nyaste serie, Fairy Queens, och självklart gjorde det att jag hade väldigt höga förväntningar även på den här serien, trots att jag var mycket väl medveten om att det var hennes debutbok. Det är svårt att inte ha det när man älskar hennes andra böcker så otroligt mycket. Tyvärr, men kanske inte helt oväntat, lyckades Witch Song inte leva upp till förväntningarna, men jag tycker fortfarande att den är helt okej. När man går från att läsa en författares senaste bok till att läsa hennes debut, blir det väldigt tydligt hur mycket som hon faktiskt har utvecklats och det tycker jag är väldigt roligt att se. Argyle har verkligen utvecklat sitt skrivande något otroligt sedan Witch Song och allt som jag tycker är mindre bra med Witch Song är som bortblåst i hennes senare böcker. Det är mycket imponerande! Speciellt karaktärer, världsbygge och språk har förbättrats och det finns så mycket mer djup, historia och känsla nu. 

Witch Song utspelar sig i en fantasyvärld där häxor styr allt från hur vindarna rör sig till årstidsväxlingarna. Argyles häxor använder inte några trollstavar, utan deras magi finns i deras röster. Genom att sjunga olika sånger kan de göra allt från att förvandla sig till djur, ändra vindens riktning, få träd att växa och liknande. Jag gillade verkligen magiidén men tycker tyvärr inte att den utvecklades eller utforskades tillräckligt. Allt känns för enkelt. Det finns aldrig något riktigt inlärningsmoment utan huvudkaraktären bara kan en massa helt plötsligt. Jag hade önskat att det krävdes mer, att det var lite mer komplicerat än att bara börja sjunga. Visst nämns det att sjungandet tar på krafterna och att olika sånger är olika komplicerade, men i det stora hela är det för enkelt för min smak. Väldigt synd eftersom grundidén är väldigt spännande. 

Huvudpersonen Brusenna har jag ganska svårt för. Hon gnäller sig igenom stora delar av boken och är irriterande naiv. Hon lär sig aldrig av sina misstag och vägrar ta hjälp av andra trots att det är väldigt tydligt att hon verkligen inte klarar sig själv. Och visst att det är bra att hon vill vara stark och självständig, men att tacka ja till hjälp när en behöver det gör en inte till en mindre självständig och stark person. Istället är det bara väldigt korkat att inte tacka ja, speciellt eftersom hon verkligen behöver hjälp. Brusennas mamma är den typiska jag-försvinner-iväg-på-obestämd-tid-men-tänker-inte-berätta-något för-dig-om-vad-som-händer-för-jag-tror-att-det-är-det-bästa-sättet-att-skydda-dig-på föräldern och jag behöver väl knappast säga att jag inte är ett fan av henne heller. Kärleksintresset är väl snäll och så, men eftersom jag inte längre kommer ihåg namnet kan han inte ha lämnat något större intryck. Övriga karaktärer swishade förbi som i en dimma och trots att många var karakteristiska och utmärkande fastnade de inte hos mig. De kändes platta och ansträngda på något vis.

Världen som Argyle har skapat tycker jag om och den känns verkligen som hennes egen trots ganska typiska fantasyinslag. Jag ser fram emot att utforska den mer i de två andra böckerna i serien, för ja, även om jag inte förälskade mig i Witch Song, kommer jag utan tvekan att läsa vidare. Jag vet ju hur mycket Argyle har utvecklats, så från och med nu kommer det bara att bli bättre! 

Eftersom jag lyssnade på Witch Song som ljudbok tänkte jag skriva några rader om den upplevelsen också. Jag är nog ganska kräsen när det gäller ljudboksuppläsare och det är ju väldigt personligt vad man gillar och inte gillar. En duktig uppläsare kan verkligen höja läsupplevelsen, men det kan lika gärna gå helt, helt fel.  I det här fallet var det lite mittemellan. Inte superdåligt, för jag lyssnade trots allt på hela, men jag tycker inte att den gav det där lilla extra som gör att jag skulle välja ljudboken över att läsa själv. Den var bara helt okej och då känner jag inte för att betala extra för att få ljudboken utan kan lika gärna läsa själv.

Sammanfattat är Witch Song en helt okej debut. Jag kommer att fortsätta att läsa serien, men med handen på hjärtat beror det mer på att jag vet hur mycket Argyle har utvecklats och för min kärlek till hennes Fairy Queen-serie, snarare än att jag är nyfiken på fortsättningen. Brusenna och jag kom inte riktigt överens, men jag vet att tredje boken följer en annan karaktär så jag hoppas på att det fortfarande kan bli bättre. Om ni inte har läst något av Argyle tidigare rekommenderar jag hennes nya serie Fairy Queens eftersom det vore väldigt trist om ni läste den här och sedan kände att ni inte ville läsa något annat. Den serien är så himla bra och jag önskar att fler fick upp ögonen för den. Känner ni er ändå nyfikna på Witch Song, go for it! Det är absolut inte en dålig bok och har man inte läst Fairy Queens finns ju inget annat att jämföra med. Men om ni skulle läsa och inte gilla Witch Song, lova att ni ger Fairy Queens en chans ändå - det är den värd!  


Favoritcitat
//Frida

2016-01-04

Nya YA-boksläpp 4/1 - 10/1

Passenger (Passenger, #1)
Passenger (Passenger #1) - Alexandra Bracken

In one devastating night, violin prodigy Etta Spencer loses everything she knows and loves. Thrust into an  world by a stranger with a dangerous agenda, Etta is certain of only one thing: she has traveled not just miles but years from home. And she’s inherited a legacy she knows nothing about from a family whose existence she’s never heard of. Until now.

Nicholas Carter is content with his life at sea, free from the Ironwoods—a powerful family in the colonies—and the servitude he’s known at their hands. But with the arrival of an unusual passenger on his ship comes the insistent pull of the past that he can’t escape and the family that won’t let him go so easily. Now the Ironwoods are searching for a stolen object of untold value, one they believe only Etta, Nicholas’ passenger, can find. In order to protect her, he must ensure she brings it back to them— whether she wants to or not.

Together, Etta and Nicholas embark on a perilous journey across centuries and continents, piecing together clues left behind by the traveler who will do anything to keep the object out of the Ironwoods’ grasp. But as they get closer to the truth of their search, and the deadly game the Ironwoods are play­ing, treacherous forces threaten to sep­arate Etta not only from Nicholas but from her path home . . . forever.


Truthwitch (The Witchlands, #1)
Truthwitch (The Witchlands #1) - Susan Dennard 

 On a continent ruled by three empires, some are born with a “witchery”, a magical skill that sets them apart from others.

In the Witchlands, there are almost as many types of magic as there are ways to get in trouble—as two desperate young women know all too well.

Safiya is a Truthwitch, able to discern truth from lie. It’s a powerful magic that many would kill to have on their side, especially amongst the nobility to which Safi was born. So Safi must keep her gift hidden, lest she be used as a pawn in the struggle between empires.

Iseult, a Threadwitch, can see the invisible ties that bind and entangle the lives around her—but she cannot see the bonds that touch her own heart. Her unlikely friendship with Safi has taken her from life as an outcast into one of reckless adventure, where she is a cool, wary balance to Safi’s hotheaded impulsiveness.

Safi and Iseult just want to be free to live their own lives, but war is coming to the Witchlands. With the help of the cunning Prince Merik (a Windwitch and ship’s captain) and the hindrance of a Bloodwitch bent on revenge, the friends must fight emperors, princes, and mercenaries alike, who will stop at nothing to get their hands on a Truthwitch.

Fler nya boksläpp

 Cruel Crown (Red Queen, #0.1-#0.2) Inferno (Blood for Blood, #2) Firsts Game Over (Mindwar, #3)
Worlds of Ink and Shadow The Impostor Queen (Untitled, #1) Once Upon a Kiss Endure (Defy, #3)
Thief of Lies (Library Jumpers, #1) Thicker Than Water Alistair Grim's Odd Aquaticum (Odditorium, #2) The Night Parade
This Is Where It Ends Curio My Name Is Not Friday City 1 (Revolution 19, #3)
Life at the Speed of Us

Svenska böcker/översättningar

Gudarna


Mina tankar

Två otroligt efterlängtade böcker släpps den här veckan, nämligen Passenger och Truthwitch. Är även väldigt nyfiken på de två Red Queen-novellerna, Steel Scars och Queen Song, som finns samlade i Cruel Crown. Den svenska ungdomsromanen Gudarna låter intressant, så den hamnar också på önskelistan. 

//Frida