2015-09-30

Röd drottning

Röd drottningTitel: Röd drottning (eng. Red Queen) 
Författare: Victoria Aveyard
Serie: Red Queen, #1
Antal sidor: 379
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2015

Kan tex köpas här: Adlibris Bokus

Tack till Modernista för recensionsexemplaret! 

I sjuttonåriga Mare Barrows värld är samhället inte uppdelat efter klass, religion, ras eller kön - utan efter blod. De Silverblodiga, supermänniskor med häpnadsväckande förmågor, regerar över de vanliga Röda och använder dem som soldater, arbetare och tjänare. 

Mare Barrow är en av de Röda. Hon hankar sig fram som ficktjuv i en fattig by, tills en ödets nyck kastar henne inför Silverdomstolen. Framför kungen, prinsarna och adeln visar det sig plötsligt att även hon har en övernaturlig förmåga, trots sitt röda blod. Något som hotar att underminera hela grunden för de Silverblodigas makt. För att hålla saken hemlig trolovar kungen Mare med en av sina söner och tvingar henne att spela rollen som försvunnen Silverprinsessa.
Mare dras allt längre in i de Silverblodigas värld. Hon får det på flera sätt bättre än någonsin, men väljer att riskera allt genom att hjälpa Röda Gardet, ett växande uppror bland de Röda - samtidigt som hjärtat drar henne i en omöjlig riktning.
Ett enda felsteg kan leda till döden. I de Silverblodigas värld spelar alla ett spel, ingen går att lita på, och förräderiet är det enda man kan räkna med.

Röd drottning har fått otroligt mycket hype överallt i bokvärlden, men kanske speciellt inom booktube. Detta gjorde mig såklart väldigt nyfiken, men också lite rädd. Jag har ju sett böcker falla på grund av alldeles för mycket hype flera gånger om och det finns ju knappt något tråkigare än när en bokupplevelse förstörs på grund av att förväntningarna var för höga. Till min stora glädje var så inte fallet med Röd drottning. Redan efter ett par sidor kände jag att det skulle bli en ny favorit och jag njöt av varenda sida. För ett par timmar förlorade jag mig helt i Mare Barrows värld och jag ville aldrig lämna. 

Ibland tar det ett tag att komma in i en bok, att få en känsla för världen och karaktärerna, men Röd drottning har verkligen en stark öppning. Jag kastas in i berättelsen, men känner aldrig att jag måste ta mig över den där jobbiga tröskeln för att uppskatta boken, utan känner mig som hemma nästan direkt. Kanske beror det på att Röd drottning känns som en härlig liten mix av några av mina favoritböcker i samma genre, speciellt Hunger Games och Divergent. Att boken har så tydliga likheter med andra kända böcker kan såklart lätt bli till en nackdel eftersom vi redan har fått den där historien och vill ha något annat - något nytt och originellt. Men i det här fallet tycker i alla fall jag att det inte alls gör något att det finns starka likheter, snarare tvärtom. Jag tycker om den där känslan av att vara hemma. Att veta vad det är för typ av historia som väntar. Och att redan från börja kunna känna att det här är precis det om jag vill läsa. Jag måste också säga att Röd drottning trots sina likheter med andra böcker bjuder på många oväntade vändningar och att historien är i sig är en helt annan. Det är spännande, underhållande och alldeles omöjligt att lägga ifrån sig! 

Det finns många intressanta och fascinerande karaktärer i Röd drottning och jag älskar att ingen är helt god eller helt ond. Alla består av gråskalor och det går verkligen inte att lita på någon. Extremt frustrerande på sina ställen och man får ont i magen av att tänka på hur allt verkligen hänger på den sköraste av trådar och att minsta lilla rörelse kan få allt att rasa samman. Spelpjäserna i maktspelet som pågår i Mare Barrows bräckliga värld är opålitliga i kubik och vänner sticker knivar i ryggen på varandra på löpande band. Allt är så osäkert, så skört. Jag sitter som på nålar och bara väntar på att allt ska explodera. 

Jag tycker mycket om Mares berättarröst och jag tycker lite extra mycket om hur långt ifrån perfekt hon är. Hon begår misstag efter misstag, fattar galna och ogenomtänkta beslut och är alldeles för naiv för sitt eget bästa. Och jag älskar henne för allt det där. Det känns så äkta på något vis. Medan jag sitter där och läser tänker jag att jag säkert hade agerat på ett liknande sätt själv. Det är inte alltid så lätt att fatta de där perfekta och väl genomtänkta besluten och lära sig av sina misstag när en kastas in i en helt ny värld, speciellt en värld som ser ut som den som Mare Barrow kastas in i. Jag tycker att hon är väldigt stark som orkar fortsätta trots att hela världen verkar vara emot henne, att hon vågar sätta ner foten och ifrågasätta, trots att det mycket väl kan leda till hennes död. Jag beundrar henne för att hon aldrig ger upp och för att hon vågar följa sitt hjärta i en en värld där ingen annan vågar göra det. 

Som många andra YA-böcker innehåller Röd drottning en kärlekstriangel. Uttjatat och trist, jag vet, men det här är faktiskt ett utmärkt exempel på en kärlekstriangel som faktiskt fungerar. Hur underbart!? Det känns aldrig konstigt, snarare väldigt, väldigt logiskt att det skulle bli just en kärlekstriangel och det är så himla uppfriskande. Jag är mer än trött på konstlade kärlekstrianglar som är där "bara för att" och tar med öppna armar emot en som faktiskt känns autentisk och helt rätt för historien. Tack Victora Aveyard för att du visar att kärlekstrianglar inte alltid behöver vara skräp! De kan faktiskt vara väldigt bra om de görs på rätt sätt. 

Med mind-blowing intrig, nagelbitande spänning och fängslande karaktärer fångar Röd drottning in läsaren i en en magisk fantasy-dystopisk värld där maktspel tas till en helt ny nivå och där det inte går att att lita på någon. Jag älskar verkligen det här och gråter floder över att det fortfarande är flera månader tills jag kan återvända till Mare Barrows värld och se vart historien ska ta vägen härnäst. Om ni inte redan gjort det - läs, läs, läs! 


Favoritcitat

//Frida2015-09-28

Nya YA-boksläpp 28/9 - 4/10

Nashville eller vargleken - Antonia Michaelis

Svenja ska precis börja läsa på universitet i Tübingen, en studentstad i södra Tyskland. I sin första egna lägenhet upptäcker hon en pojke på ca 9 år i ett väggskåp i köket. Pojken pratar inte, men han äter vad hon lägger på hans tallrik och vill uppenbarligen stanna hos henne. Efter trycket på hans T-shirt kallar Svenja honom Nashville.
När en serie mord på hemlösa jagar upp känslorna i staden blir Svenja rädd att även Nashville skulle kunna vara hotad. Och när hon upptäcker att Nashville har ett ovanligt intresse för knivar blir hon rädd att hennes eget liv skulle kunna vara i fara.

En andlöst spännande thriller. En bok om kärlek, längtan, rädsla och svek. Av författaren till Sagoberättaren.

Röta (Korpringarna, #2) - Siri Pettersen

Del två i trilogin Korpringarna 

Hon hade lämnat Rime. Han hade kysst henne och hon hade hejdat honom. Utan anledning. Hon var inte rötan. Hade aldrig varit det. Och nu var det för sent. 

Hirka den svanslösa är inte längre kvar i Ymslanden, istället är hon fast i en värld som är döende, som saknar Kraften och som ruttnar inifrån. I vår urbana tillvaro är Hirka papperslös och ett fritt villebråd. Hennes enda bundsförvanter är en fruktad människojägare och en likfödd och Hirka slits mellan dem. Samtidigt gnager saknaden i henne, saknaden efter Rime och den värld hon kallar hemma. Men allt detta bleknar när hon sakta inser vem hon är och vad hon har för betydelse. Källan till rötan har törstat efter frihet i tusen år. En frihet bara Hirka kan ge honom. 


Dimensioner - Sofie Berthet

Sjuttonåriga Nova lever ett helt vanligt liv i en liten ort på den skånska sydkusten. Tills hon träffar Alex - då förändras allt. Han är inte som någon annan, och Nova faller handlöst.
Men så kommer chocken: Nova får veta att Alex är från framtiden, och att resor mellan dimensionerna - tidsresor - är möjliga. Nova får dessutom reda på att hon är den första människan i historien med förmågan att förflytta sig i tiden. Det öppnar magiska dörrar: Hon får uppleva saker som ingen annan upplevt, saker hon aldrig kunnat drömma om.

Men Novas förmåga utgör också ett förödande hot mot det strikt uppdelade framtidssamhället. Något som gör henne till måltavla för mäktiga krafter...Fler nya boksläpp

Six of Crows (Six of Crows, #1) The Anatomy of Curiosity The Epic Adventures of Lydia Bennet A Mad Zombie Party (White Rabbit Chronicles, #4)
Zeroes Madly (Potion, #1) Once Upon a Zombie (Book One: The Color of Fear) Rules for Stealing Stars
The Shrunken Head (The Curiosity House, #1) Daughters unto Devils Menagerie (Menagerie, #1) This Ordinary Life
Untwine Becoming Darkness The Lost Girl (Fear Street Relaunch, #3) All American Boys
Faceless Sanctuary Very in Pieces The Keepsake (The Empress Chronicles #2)
Until Beth The Unquiet Past (Secrets) The Doldrums Dead Boy

Svenska böcker/översättningar

isbn9789172997523   
Den sovande och sländan Ada Goth och mysteriet på Gasta-Gorma herrgård

Mina tankar

Bokmässan har kommit och gått och de olästa böckerna i min bokhyllan har ökat ganska så väldigt mycket. Och så bam kommer den här veckan och bjuder på galet många nya spännande böcker. Precis vad jag behöver. Eller inte. Hur ska jag någonsin hinna läsa alla de här böckerna? Nashville eller vargleken ligger högt upp på min att-läsa-lista. Älskade Sagoberättaren något otroligt och hoppa hoppas hoppas att den här är minst lika bra. Röta, Dimensioner, Six of Crows, The Epic Adventures of Lydia Bennet, På andra sidan fågelsången, Den sovande och sländan och Ada Goth hamnar också högt upp på önskelistan den här veckan. 

  

2015-09-21

Nya YA-boksläpp 21/9 - 27/9

Walk on Earth a Stranger (The Gold Seer Trilogy, #1)Walk on Earth a Stranger (The Gold Seer Trilogy #1) - Rae Carson 

Lee Westfall has a secret. She can sense the presence of gold in the world around her. Veins deep beneath the earth, pebbles in the river, nuggets dug up from the forest floor. The buzz of gold means warmth and life and home—until everything is ripped away by a man who wants to control her. Left with nothing, Lee disguises herself as a boy and takes to the trail across the country. Gold was discovered in California, and where else could such a magical girl find herself, find safety? 


Walk on Earth a Stranger, the first book in this new trilogy, introduces—as only Rae Carson can—a strong heroine, a perilous road, a fantastical twist, and a slow-burning romance. Includes a map and author’s note on historical research.

Library of Souls (Miss Peregrine's Peculiar Children, #3)
Library of Souls (Miss Peregrine’s Peculiar Children #3) - Ransom Riggs

The epic conclusion to the best-selling series!


Time is running out for the Peculiar Children. With a dangerous madman on the loose and their beloved Miss Peregrine still in danger, Jacob Portman and Emma Bloom are forced to stage the most daring of rescue missions. They’ll travel through a war-torn landscape, meet new allies, and face greater dangers than ever. . . . Will Jacob come into his own as the hero his fellow Peculiars know him to be? This action-packed adventure features more than 50 all-new Peculiar photographs


Fler nya boksläpp

Blood and Salt (Blood and Salt, #1) Beastly Bones (Jackaby, #2) This Monstrous Thing Never Never
Ungodly (Goddess War, #3) The Scorpion Rules (Prisoners of Peace, #1) The Thing About Jellyfish I Crawl Through It
Nightfall What We Saw Sound The Unquiet
The Tattooed Heart (Messenger of Fear,#2) Bits & Pieces (Benny Imura, #5) Juniors The Summer Marked (The Winter People, #2)
Half a Creature from the Sea: A Life in Stories Silver Eve (Guardians of Tarnec, #2) Connect the Stars The Murdstone Trilogy
The Fall Husky MiNRS Picture Imperfect

Svenska böcker/översättningar

 Ja jag har mens, hurså?

Mina tankar

Böckerna som hamnar i min TBR-lista den här veckan är: 
- Walk on Earth a Stranger: Har inte läst författarens första serie, men en kan omöjligt få för mycket fantasy, så in på listan it goes.
- Library of Souls: Skäms ihjäl för att jag fortfarande inte läst andra boken i serien, Spökstaden. Speciellt med tanke på hur otroligt mycket jag tyckte om första boken. Men den ska definitivt läsas innan den här finingen släpps på svenska! 

- Blood and Salt: En tolkning av Romeo och Julia, med skräckinslag. Jag vet inte riktigt om det där sista är riktigt min grej, men jag älskar ju Shakespeares Romeo och Julia så är nyfiken på alla retellings av den. Men som sagt, skräckdelen får mig ändå att vara lite avvaktande. Får invänta lite recensioner och se om den kan gå eller inte.  
Never never: Alltså, jag är egentligen inget fan av Peter Pan-sagan, men tack vare tv-serien Once Upon A Time älskar jag när historien tolkas så att Peter Pan är the bad guy och Hook lite mindre bad guy, så kanske den här kan vara något? 
- Jag var här: Har inte läst något av författaren tidigare böcker, men tror verkligen att de, inklusive den här, passar mig väldigt bra. Jag gillar ju när det är hjärtskärande och om jag har förstått rätt är alla Formans böcker det på ett eller annat sätt. 

//Frida