2015-08-31

Nya YA-boksläpp 31/8 - 6/9

The Copper Gauntlet (Magisterium, #2)The Copper Gauntlet (Magisterium #2) - Holly Black & Cassandra Clare

Callum Hunt’s summer break isn’t like other kids’. His closest companion is a Chaos-ridden wolf, Havoc. His father suspects him of being secretly evil. And, of course, most kids aren’t heading back to the magical world of the Magisterium in the fall.

It’s not easy for Call . . . and it gets even harder after he checks out his basement and discovers that his dad might be trying to destroy both him and Havoc.

Call escapes to the Magisterium -- but things only intensify there. The Alkahest -- a copper gauntlet capable of separating certain magicians from their magic -- has been stolen. And in their search to discover the culprit, Call and his friends Aaron and Tamara awaken the attention of some very dangerous foes -- and get closer to an even more dangerous truth.


As the mysteries of the Magisterium deepen and widen, bestselling authors Holly Black and Cassandra Clare take readers on an extraordinary journey through one boy’s conflict -- and a whole world’s fate.

Half Bad: Det mörka ödet - Sally Green

Den fantastiska uppföljaren till Half bad - Ondskans son! Ett mörkt, magiskt och gripande äventyr som inte liknar något annat.

Nathan har fått sina tre gåvor och hans kraft har vaknat. Men det är en främmande, monstruös förmåga som han inte kan styra. Gång på gång vaknar han upp, blodig och med minnesluckor. Han måste lära sig att kontrollera odjuret inom sig innan det går för långt.

Han är fortfarande jagad av myndigheterna. Och på något sätt måste han lyckas rädda sin stora kärlek Annalise, som är fånge hos fienden. 


Kriget mellan vita och svarta häxor blir bara värre, och när en grupp rebeller går samman mot de vita häxorna dras Nathan in i kampen. Men kan han lita på rebellerna? Kan han ens lita på sig själv?
Fler nya boksläpp 

Queen of Shadows (Throne of Glass, #4) Everything, Everything Vengeance Road A Curious Tale of the In-Between (Pram, #1)
Shades of Doon (Doon, #3) Has to Be Love Your Voice Is All I Hear Queen Song (Red Queen, #0.5)
The Fate of Ten (I am Number Four #6) Hello, Goodbye, and Everything in Between The Fix The Foxglove Killings
Firewalker (Worldwalker, #2) Cut Both Ways A Whole New World (A Twisted Tale #1) Vivian Apple Needs a Miracle (Vivian Apple, #2)
Hunter (Hunter, #1) The Trouble in Me Dream Things True Truest
Burn Girl The Shadow Behind the Stars State of Grace The Dogs
Violent Ends Anne & Henry Whippoorwill Infinite in Between
The Blackthorn Key The Wanderers Out of Darkness Catacomb (Asylum, #3)
Midnight Dolls (The Dolls, #2) Smoked (Scorched, #3) Asking For It The Body Institute
The Shepherd's Crown (Discworld, #41; Tiffany Aching, #5)

Svenska böcker/översättningar

  http://lillapiratforlaget.se/bocker/som-stjarnor-i-natten/ Omslagsbild: Mademoiselle Oiseau kommer tillbaka


Mina tankar
Woah, den här veckan är verkligen helt galen vad gäller nya boksläpp. SÅ. MYCKET. BÖCKER. Och så mycket som jag vill läsa. Även om jag läser varenda vaken timme skulle tiden ändå inte räcka till till alla böcker som jag har på höstens läslista. Hur deprimerande är inte det? Men vi ignorerar det en stund och låtsas som att jag faktisk kan läsa allt som jag vill och som finns på läslistan. I så fall skulle det se ut på ett ungefär så här: 
* The Copper Gautlet - för att första boken var förvånansvärt bra och spännande, trots sina likheter med Harry Potter. Och för att Black & Clare är en ganska så väldigt bra författarduo. 
* Det mörka ödet - för att Half Bad (sv. Ondskans son) är en av de bästa böckerna jag läst i år och jag är galet nyfiken på hur historien ska utvecklas. 
* Queen of Shadows - för att det är en serie där jag (fortfarande) inte läst en endaste bok, men som jag ändå är helt säker på att jag älskar. Så pass mycket att jag ibland tror att jag faktiskt läst böckerna. Och för att omslagen är så snygga att de i princip är obligatoriska i varenda bokhylla. 
* Everything, everything - för att det verkar vara en liten guldklimp till bok och för att den fått stående ovationer från nästintill alla förhandsläsare. Historien ska dessutom vara berättad genom dagboksanteckningar, illustrationer, listor och annat roligt. Gimmie, gimmie!
* Vengeance Road - för att western egentligen inte alls är min grej, men som i det här fallet ändå låter som något jag skulle tycka om pga action, äventyr och en liten gnutta kärlekshistoria på det. 
A Curious Tale of the In-Between - för att det är Lauren de Stefano och för att det låter som en historia precis i min smak. 
* Shades of Doon - för att jag älskar allt som har med Skottland att göra och för att Sasha på A Book Utopia älskar den här serien. 
* Hello, goodbye and everyhing in between - för att jag älskar böcker med långa titlar, men mest för att jag tyckte om The Statistical Probability of Love at First Sight och gärna vill läsa mer av författaren. 
* A Whole New World - för att jag älskar, älskar, älskar fairytale retellings av alla slag. Aladdin är väl ingen favorit egentligen, men med en tvist eller två tror jag att det kan bli väldigt bra ändå. 
* Asking for it - för att författarens debutbok fått väldigt mycket hype den senaste tiden och för att båda hennes böcker tar upp viktiga och svåra ämnen. 
* En sång till Ella - för att det är en tolkning av myten om Orfeus och Eurydike, som låter väldigt intressant. 
* Sagan om Turid: Kungadottern - för att det är en middle-grade i vikingatidsmiljö som låter hur spännande som helst. 

Jag skulle faktiskt kunna fylla listan ed ytterligare ett par böcker, men jag stannar här eftersom det redan är tillräckligt många böcker för att fylla i all fall två läsmånader. Optimistiskt räknat. 

//Frida

2015-08-26

Vit som snö

Titel: Vit som snö
Författare: Salla Simukka
Serie: Lumikki Andersson, #2
Antal sidor: 250
Förlag: Rabén & Sjögren 
Utgivningsår: 2015

Kan tex köpas här: Adlibris Bokus

Tack till Rabén & Sjögren för recensionsexemplaret!

Lumikki Andersson befinner sig i ett sommarhett Prag. På ett café kommer en tjej fram till Lumikki och påstår sig vara hennes halvsyster. Eftersom Lumikki misstänker att föräldrarna döljer något om släktens historia för henne, blir hon intresserad.

Tjejen lyckas lura med sig Lumikki till ett religiöst möte, och hon blir indragen i en sekt som är mitt uppe i planeringen av sitt kollektiva självmord. Lumikki tvingas springa för livet genom Prags gator och kyrkogårdar för att förhindra den stora tragedin. I uppföljaren till Röd som blod är oskulden allt annat än vit som snö.Vit som snö är den andra delen i den fartfyllda thrillerserien om den väldigt mystiska, men oj så underbara Lumikki Andersson. Precis som med den första boken i serien, Röd som blod, faller jag pladask och det tar inte många timmar från det att jag plockar upp boken tills det att den är utläst. Det är så beroendeframkallande, så spännande, så bra! Jag älskar den ständiga spänningen, att tempot är på topp från början till slut och att man blir så uppslukad av boken att man glömmer bort tid och rum för en stund. Jag som inte ens tycker om thrillers, eller det är i alla fall vad jag har trott, sitter som fastklistrad vid sidorna och njuter av varje sekund. Visst kan jag inte undgå att se att det är en aning överdrivet och overkligt på sina ställen, men vet ni vad? Det spelar faktiskt ingen roll. Jag tycker om allt annat så himla mycket att jag inte bryr mig ett dugg om det där. 

Lumikki blev snabbt en favoritkaraktär hos mig. Jag tycker om att hon får vara både stark och sårbar. Jag tycker om hennes nyfikenhet och viljestyrka. Hennes sätt att analysera situationer och tänka ut lösningar på problem. Hennes uppfinningsrikedom och mod. Det som jag kanske tycker allra mest om är hur Simukka lyckats med att få en att känna det som att man både känner Lumikki riktigt bra, samtidigt som hon förblir ett mysterium. Det låter helknäppt nu när jag tänker på det, men det är känslan som jag får när jag läser. Jag vet vem Lumikki är, men ändå inte på något vis. 

I Vit som snö förflyttas vi från den finska staden Tammerfors till Tjeckiens huvudstad Prag. Även om jag tyckte om miljön i första boken är det alltid trevligt att få upptäcka nya platser och jag måste säga att Prag var ett alldeles utomordentligt val för just den här historien. Det är väldigt mycket springande för livet i Vit som snö och med Prags gator och sevärdheter som bakgrund blir det lite extra spännande - både på grund av atmosfären, men också för att staden är helt ny för Lumikki. Genom hennes ögon får jag utforska Prags alla hörn och kanter och jag vill inget annat än att själv ta första bästa flyg dit för att få uppleva staden på riktigt. Minus hela spring för livet och sektdelen, förstås.

I Röd som blod får vi som hastigast veta att Lumikki har haft ett förhållande som inte höll, men inte mycket mer än så. I den här boken fördjupas den delen av historien och vi får genom tillbakablickar den väldigt fina, men också ganska sorgliga, kärlekshistorien berättad. Tempot saktas ner och fokus riktas in på tankar och känslor och det hela är väldigt fint. Dessa pauser från den kaotiska och smått panikartade huvudberättelsen är välkomna och de tillför djup till berättelsen trots att de egentligen inte alls är speciellt kopplade till händelserna som utspelar sig just då. Det kanske inte är alltid som den här typen av pauser fungerar, men i det här fallet tycker jag att det passar väldigt bra och avsnitten med Lumikki och hennes ex är några av mina favoriter. 

Vit som snö är en stark uppföljare och jag kan knappt vänta på att få läsa sista delen. Samtidigt vill jag inte att det ska ta slut, eftersom det är så bra. Jag rekommenderar båda böckerna varmt och tror att serien med sitt höga tempo och den ständiga spänningen kan passa väldigt många. Så, har du inte redan läst Röd som blod tycker jag att du ska ge den ens chans och jag rekommenderar att du har Vit 
som snö nära till hands eftersom jag nästan kan garantera att du kommer att vilja ha mer. 


Favoritcitat
//Frida

2015-08-24

Nya YA-boksläpp 24/8 - 30/8

AthenaAthena - Marta Söderberg


Maya lever i zonernas gränder, ständigt på sin vakt. Benjamin har ingen och inget, och längtar bort från sitt kriminella liv. Makten kallar dem nummerlösa. En natt kidnappas Maya och Benjamin, och vaknar upp på Athena, en hemlig agentorganisation. Tillsammans med andra nummerlösa ungdomar ska de genomgå ett rekrytprogram.

De lever i en tid när allt har fallit sönder. Ingen saknar dem. Maya och Benjamin tvingas vänja sig vid Athenas hårda värld. Men hur långt är de beredda att gå för att klara prövningarna? Hur mycket är de villiga att offra för att kanske få en ny chans?
Fler nya boksläpp

Lair of Dreams (The Diviners, #2) The Rest of Us Just Live Here Until Friday Night (The Field Party, #1) Legacy of Kings (Blood of Gods and Royals, #1)
Mechanica George The Dead Girls of Hysteria Hall A Night Divided
Keepers of the Labyrinth Insidious (The Twixt, #3) Air Awakens (Air Awakens, #1) Ghostlight

Svenska böcker/översättningar

 Girl Online  Pretty Little Liars #1: Lögner

Mina tankar

Ah, vilken vecka! Så mycket som jag vill läsa. Högst upp på listan står Athena (första delen i en svensk dystopiserie, yay!) och Mechanica (för att omslaget är alldeles fantastiskt snyggt och för att det är en retelling av Askungen). Jag hade dessutom inte haft något emot om Lair of Dreams, The Rest of Us Just Live Here och Legacy of Kings på något mystiskt sätt hamnade i min brevlåda. 

//Frida