2015-06-30

Top Ten Tuesday

Top Ten Tuesday anordnas varje tisdag av bloggen The Broke and The Bookish och går ut på att man ska lista sina topp 10 inom ett valt ämne.

Veckan tema är:
Top Ten Books I've Read So Far In 2015

Half Bad (Half Bad, #1) Fangirl Vit som snö (Lumikki Andersson, #2) 

Half Bad - Sally Green
Jag hade hört väldigt blandade åsikter om den här och var i princip inställd på att jag inte skulle tycka om den. Men oj så bra den var! Föll pladask och ville inget annat än att kasta mig över del två. 

Fangirl - Rainbow Rowell
Jag blev kanske inte lika totalförälskad som alla andra verkar ha blivit, men jag tycker att det är en supermysig historia och när jag tänker tillbaka på den känner jag att den var ganska så väldigt bra ändå. Det är hög igenkänningsfaktor och jag ler som en tok när jag vänder sista bladet. Hade jag fått ta bort alla de där hemska Simon Snow-avsnitten hade den nog kunnat få toppoäng. Nästan i alla fall.

Vit som snö - Salla Simukka
Nummer två i serien om Lumikki är precis lika bra som sin föregångare. Högt tempo och spänning rakt igenom. Och Lumikki är awesome, as always. Vill ha sista delen nu!

Summer Queen (Fairy Queens, #2) Sword Princess Amaltea Bok 1 (Sword Princess Amaltea #1) Som om jag vore fantastisk

Summer Queen - Amber Argyle
Kanske årets bästa bok än så länge? Det var ett bra tag sedan jag läste den, men jag kommer fortfarande ihåg allt som om det var igår och älskar den lite mer för varje dag som går. Spänning från start till slut, en kick-ass hjältinna, fantasymiljö, oväntade tvister och intriger. Läs, läs, läs! 

Sword Princess Amaltea 1 & 2 - Natalia Batista
Kanske de bästa seriealbum jag läst någonsin? Tycker i alla fall väldigt, väldigt mycket om dem! Ser galet mycket fram emot sista delen samtidigt som jag vill lägga mig i en hög på golvet och gråta över att det kommer att vara slut sedan. 

Som om jag vore fantastisk - Sofia Nordin
Egentligen alla böcker i serien eftersom jag tyckte väldigt mycket om allihop. Men jag tror nog att den tredje delen var den som lämnade mest avtryck. I alla fall när jag tänker tillbaka på dem. Det är i vilket fall en känsloexploderande dystopitrilogi som jag verkligen rekommenderar. Speciellt om du är trött på dystopier med action och fullt ös från start till slut och vill ha något lite lugnare med fokus på tankar, känslor och hur livet kan se ut när en blir ensam kvar när resten av Sverige dött av en mystisk feber.

The Future Collection Du föll och jag för dig Kickar Nattsagor för sömnlösa

The Future Collection - Beth Revis
Tror inte att så många har läst den här novellsamlingen och det tycker jag är otroligt synd. Den är så bra! Tyckte om precis alla och tre av dem var mind-blowing amazing. På rikitgt. Beth Revis är en mästare på noveller och hennes tvister är bara wow! 

Du föll och jag för dig - Lina Stoltz
Var inte helt överförtjust när jag precis läst ut, men nu när det har gått ett tag sedan jag läste den tycker jag definitivt att den kvalar in på dagens Top Ten Tuesday. Den var bra! Och ganska annorlunda jämfört med andra böcker på samma tema. Rekommenderar om du vill ha en verklighetsnära ungdomsroman med en lagom dos av både knepiga kärleks- och familjerelationer. Och om du precis som jag blir galen om du måste läsa en kärlekshistoria till där allt är sockersött och sådär perfekt och tillrättalagt precis hela tiden. Du föll och jag för dig är inte sockervadd och enhörningar och regnbågar och just därför hamnar den på den här listan. 

Kickar - Staffan Cederborg
En bok som ligger ganska långt ifrån min bokiga comfort-zone, men som visade sig vara väldigt bra! En trovärdig och spännande thriller med mycket känsla och mörker. 

Nattsagor för sömnlösa - Johanna Wester
Kanske den konstigaste bok jag läst det här året. På ett bra sätt! Den här boken kräver tid, men om du kan ge den det är den en riktigt pärla. Var inte helt såld precis när jag läst ut, men såhär i efterhand har den växt otroligt mycket. Westers språk är väldigt unikt och även om huvudkaraktären inte är den mest sympatiska älskar jag att följa med på hennes resa genom ändlösa Stockholmsnätter. 

Vilka är era favoriter än så länge i år? 

//Frida2015-06-29

Nya YA-boksläpp 29/6 - 5/7

Chasing Impossible (Pushing the Limits, #5)Impossible - Katie McGarry

Tough and independent, 17-year-old Abby lets very few people into her inner circle. It’s common knowledge in her Kentucky town that she deals drugs, but not even her closest friends know why. But when a deal goes south and Abby’s suddenly in danger, she finds herself reluctantly forced to lean on daredevil Logan—a boy whose restless spirit matches her own.

Logan has his own reasons for wanting to keep Abby at arms’ length. But he never expected to find in her the one person who might help him face the demons he’s tried so hard to run from.

Together, Abby and Logan will have to make a decision: let their current circumstances weigh them down forever…or fight for the future they both thought was impossible. 

Fler nya boksläpp

The Devil's Intern (The Devil's, #1) Suicide Notes from Beautiful Girls  Darkness Brutal The Lost and the Found
 Always & Forever, Vive (The Undergrad Years, #4) Lorali The Potion Diaries (Potion, #1)

Mina tankar

En lugn vecka. Igen. Jag vet att jag sa att jag behövde komma ifatt med min alldeles för stora TBR, men det börjar bli lite trist med så här få nya böcker varje vecka. Men nästa vecka, då händer det grejer! Får hålla ut tills dess. Och jag vet att hösten är fullspäckad med intressanta och spännande böcker så jag borde väl egentligen inte alls vara särskilt ledsen över att det varit tomt de senaste veckorna. 

2015-06-28

Kickar

Titel: Kickar
Författare: Staffan Cederborg
Serie: -
Antal sidor: 246
Förlag: Opal
Utgivningsår: 2015
Kan tex köpas här: Adlibris | Bokus

Tack till Opal för recensionsexemplaret! 

Joel glider runt med kompisar i en het sommarstad, och i väntan på vaddetnuär hittar han och Kaspar på egna små pranks. När Cornelia flyttar till stan blir Joel fullständigt förhäxad av henne. Hon ritar om hans stjärnhimmel. Men kompisen Linn gör allt för att fånga Joel och är ibland för svår att motstå. Joels till en början händelselösa liv blir plötsligt ganska komplicerat på flera plan.

Mammans man Vincent går över gränser som Joel inte kan tolerera, och efter en virvelström av droger, sex och våld befinner han sig på ett hotell i Stockholm med blodiga kläder. Allt faller sönder. Eller faller allt på plats? Och har han förstört allt med Cornelia nu?Jag hade faktiskt aldrig hört talas om varken författaren eller boken innan jag blev kontaktad av Opal förlag om en bokträff de tänkta anordna tillsammans med några andra förlag. Kickar var en av de fyra böcker som vi skulle få läsa och Cederborg en av författarna som vi skulle få lyssna på under själva träffen. Jag är väldigt glad att jag fick det där mejlet för annars hade jag med största sannolikhet gått miste om en mycket bra bok, eftersom den lyckats falla igenom mitt annars relativt täta boksökarnät.

Kickar är en ganska vardaglig berättelse på ytan och har de där typiska dragen som svenska ungdomsböcker ofta har. Lite kärlekstrassel, några knepiga vänskapsrelationer och en stor dos "hitta sig själv/komma på vad en egentligen vill göra med sitt liv". Inget dåligt med det - jag tycker Cederborg har lyckats mycket bra med det där typiska. Och som sagt, typiskt behöver verkligen inte vara dåligt! 

Det som gör att Kickar sticker ut är att handlingen kryddats med en nypa thriller, vilket gör det både tempofyllt och sådär lite lagom spännande. Det finns även väldigt mycket mörker och ångest och våld. Jag gillar sättet som Cederborg har handskats med just de där mörkare ämnena - de får ta plats, men utan att det någonsin blir överdrivet eller konstlat. Boken skriker aldrig  "Titta här! Jag är en allvarlig bok om våldsamma familjerelationer och drogmissbruk!". Det där mörka och hemska är en del av boken och en del av huvudkaraktärens liv, men det är inte allt. Istället för att rikta in fokus på ett visst problem, är fokus istället riktat på människorna i boken; deras liv, upplevelser och relationer. Det kan tyckas att det är precis samma sak, men jag tycker att det finns en ganska stor skillnad mellan att berätta en historia genom att låta utgångspunkten vara ett specifikt problem/ämne eller att istället låta en eller flera personer vara utgångspunkten för historien. För mig blir det mer trovärdigt och känslofullt om jag får känslan av att historien har sina rötter i karaktären och den känslan får jag av Kickar

Det är sällan jag läser böcker med manliga huvudkaraktärer. Det är inte så att jag undviker dem, utan det är väl helt enkelt bara så att det råkar finnas fler kvinnliga huvudkaraktärer i den YA/ungdomslitteratu som jag läser. Just därför är det lite extra roligt när det dyker upp en ungdomsbok med en manlig huvudkaraktär. Det blir nya perspektiv, tankar och känslor och framförallt ett helt nytt språk. Språket känns autentiskt och jag tycker om Joels berättarröst, även om jag ibland tycker att det blir lite för "grabbigt" för min smak. Det lite annorlunda berättarformatet där Joel skriver en berättelse till sin psykolog tycker jag också mycket om. Allt känns väldigt nära på det viset. 

Om du letar efter en ungdomsthriller i gotländsk miljö med mycket känsla, rappt språk och trovärdiga karaktärer kan jag verkligen rekommendera Kickar. Jag blev positivt överraskad och kommer att hålla utkik efter nya böcker från Cederborg i framtiden. 

Favoritcitat

//Frida

2015-06-22

Nya YA-boksläpp 22/6 - 28/6

Emmy & OliverEmmy & Oliver - Robin Benway 

Emmy’s best friend, Oliver, reappears after being kidnapped by his father ten years ago. Emmy hopes to pick up their relationship right where it left off. Are they destined to be together? Or has fate irreparably driven them apart?

Emmy just wants to be in charge of her own life.

She wants to stay out late, surf her favorite beach—go anywhere without her parents’ relentless worrying. But Emmy’s parents can’t seem to let her grow up—not since the day Oliver disappeared.

Oliver needs a moment to figure out his heart.

He’d thought, all these years, that his dad was the good guy. He never knew that it was his father who kidnapped him and kept him on the run. Discovering it, and finding himself returned to his old hometown, all at once, has his heart racing and his thoughts swirling.

Emmy and Oliver were going to be best friends forever, or maybe even more, before their futures were ripped apart. In Emmy’s soul, despite the space and time between them, their connection has never been severed. But is their story still written in the stars? Or are their hearts like the pieces of two different puzzles—impossible to fit together?

Readers who love Sarah Dessen will tear through these pages with hearts in throats as Emmy and Oliver struggle to face the messy, confusing consequences of Oliver’s father’s crime. Full of romance, coming-of-age emotion, and heartache, these two equally compelling characters create an unforgettable story.


 The Leveller (The Leveller, #1) A Book of Spirits and Thieves (Spirits and Thieves, #1) Tangled Webs (Tangled Webs, #1) Burn (The Rephaim, #4)
 The Iron Queen (Daughters of Zeus, #3) The Beast (The Hunter Legends #1)

Mina tankar

Ännu en väldigt lugn vecka och ingen bok som fångade mitt intresse direkt. Men det är lika bra det. Har en massa spännande böcker som ligger och väntar i min TBR-hög. 2015-06-16

Top Ten Tuesday

Top Ten Tuesday anordnas varje tisdag av bloggen The Broke and The Bookish och går ut på att man ska lista sina topp 10 inom ett valt ämne.

Veckan tema är:
Top Ten Books On My TBR For Summer 2015

Lite väl likt temat för bara någon vecka sedan, eller? Här kommer i alla fall en lista på böckerna som finns på min TBR lista för sommaren. Drunknar i recensionsexemplar för tillfället så min TBR består i princip bara av dem, men inget dåligt med det. Ser fram emot att läsa dem allihop! 

   
   
  

Hoppas att jag ska hinna med lite Harry Potter-omläsning också eftersom det är så typiskt sommar för mig. Vill gärna hinna läsa Amber Argyles Winter Queen innan kompanjonnovellen släpps i augusti också, men vi får väl se hur det går med det. 

//Frida

Nya YA-boksläpp 15/6 - 21/6

Every Last Word
Every Last Word - 
Tamara Ireland Stone 


If you could read my mind, you wouldn't be smiling.

Samantha McAllister looks just like the rest of the popular girls in her junior class. But hidden beneath the straightened hair and expertly applied makeup is a secret that her friends would never understand: Sam has Purely-Obsessional OCD and is consumed by
 a stream of dark thoughts and worries that she can't turn off.

Second-guessing every move, thought, and word makes daily life a struggle, and it doesn't help that her lifelong friends will turn toxic at the first sign of a wrong outfit, wrong lunch, or wrong crush. Yet Sam knows she'd be truly crazy to leave the protection of the most popular girls in school. So when Sam meets Caroline, she has to keep her new friend with a refreshing sense of humor and no style a secret, right up there with Sam's weekly visits to her psychiatrist.

Caroline introduces Sam to Poet's Corner, a hidden room and a tight-knit group of misfits who have been ignored by the school at large. Sam is drawn to them immediately, especially a guitar-playing guy with a talent for verse, and starts to discover a whole new side of herself. Slowly, she begins to feel more "normal" than she ever has as part of the popular crowd . . . until she finds a new reason to question her sanity and all she holds dear.


Fler nya boksläpp

The Night We Said Yes Scorched (Frigid, #2) The Evil We Love (Tales from the Shadowhunter Academy, #5) Between the Notes
Conversion The Revenge Playbook

Mina tankar

Så få böcker den här veckan! Det känns som att jag måste ha missat en massa.. Eller så är det helt enkelt bara mycket lugnare nu under sommaren. Anyway, det i princip bara Every Last Word som jag är intresserad av den här veckan. 
2015-06-09

Top Ten Tuesday

Top Ten Tuesday anordnas varje tisdag av bloggen The Broke and The Bookish och går ut på att man ska lista sina topp 10 inom ett valt ämne.

Veckan tema är:
Top Ten Most Anticipated Releases For the Rest of 2015 

Omslagsbild: Harry Potter och De vises sten Omslagsbild: Svart som ebenholts Omslagsbild: Djupa Ro Mornitologen

Harry Potter och De vises sten - J. K. Rowling
Höstens mest efterlängtade bok! Åh, vad jag längtar efter den här guldklimpen. Jag menar Harry Potter i illustrerad utgåva, kan det bli bättre? Nej, jag tror faktiskt inte det. 

Svart som ebenholts - Salla Simukka
Jag läste precis ut andra delen i serien om Lumikki och längtar halvt ihjäl mig efter sista delen. Samtidigt vill jag aldrig att det ska ta slut för jag tycker om de här böckerna så, så mycket. Högt tempo, nagelbitande spänning och en awesome hjältinna. Kan knappt bli bättre.

Djupa ro - Lisa Bjärbo
Jag är en flitig följare av Bjärbos instagram och blogg och hennes texter är alltid lika träffsäkra och roliga. Ser väldigt mycket fram emot hennes nya bok! 

Mornitologen - Johanna Thydell
Jag har läst och tyckt mycket om både I taket lyser stjärnorna och Det fattas en tärning, så jag är mer än nyfiken på Thydells nya!

Library of Souls (Miss Peregrine's Peculiar Children, #3) Omslagsbild: Just nu har vi varandra Truthwitch (The Witchlands, #1) 

Library of Souls (Miss Peregrine’s Peculiar Children #3) - Ransom Riggs
Är det okej att längta efter den här även om jag inte läst Spökstaden än? Älskade Miss Peregrine och är säker på att jag kommer att tycka minst lika mycket om tvåan, så då kan ju trean inte vara annat än något att längta väldigt mycket efter, visst? 

Just nu har vi varandra - Sara Bergmark Elfgren
Filosofisk bilderbok om tid? Ja, varför inte? Tycker att det verkar som en väldigt fin liten bilderbok och den ligger högt upp på önskelistan över höstens böcker. 

Truthwitch (The Witchlands #1) - Susan Dennard
Snyggt omslag? Check. Lockande baksidetext? Check. Häxor? Check. Magi? Check. Fantasy? Check. Tycker att allt med den här boken verkar toppen och vill helst läsa den nu. Lite fusk eftersom den här egentligen inte är planerad att släppas förrän i januari, men kunde inte låta bli. Januari är ju typ December.

The Marvels The Scorpion Rules Illuminae (The Illuminae Files, #1)

The Marvels - Brian Selznick
Har den här boken det finaste omslaget någonsin? Kanske inte någonsin, men väldigt fint är det allt. Boken är uppdelad i en historia som är helt berättad genom illustrationer och en som är berättad genom helt vanlig i text. Tycker att det låter väldigt spännande!  

The Scorpion Rules - Erin Bow 
En dystopi i Hunger Games-stil som verkar mycket intressant. Den utspelar sig i en värld där de inflytelserika personernas barn hålls tillfångatagna, detta för att behålla världsfreden och undvika konflikter. Om någon familj bestämmer sig för att starta en konflikt avrättas nämligen deras barn.  

Illuminae (The Illuminae Files #1) -Amie Kaufman & Jay Kristoff
Den här boken har dykt upp på många booktubekanaler den senaste tiden och det verkar vara den knasigaste och häftigaste boken någonsin. Det enda som jag egentligen vet är att det är sci-fi och att sidorna i boken ska vara väldigt kreativt utformade. Men det räcker för att få mig att vilja kasta mig över boken, nu, nu, nu. d