2015-04-30

Nytt i bokhyllan

För ett par veckor sedan visade jag upp de kindle-böcker som jag införskaffat de senaste månaderna, så nu tänkte jag att det var dags att visa upp de fysiska böcker som hittat hem till mig under samma tidsperiod. Det är en hel del från bokrean (ja, superlängesen, jag vet ^^), några recensionsexemplar och ett par böcker som jag köpt, alternativt fått. Kokböcker/bakböcker är nästan ett måste på bokrean. De är ju så dyra i vanliga fall, men på rean kan man få tag i fyra stycken för priset av en. Nästan i alla fall. Jag är en sådan person som letar upp nästan alla mina recept på nätet, men det finns ju inget mysigare än att ha fysiska kokböcker att bläddra i. Och jag har faktiskt blivit bättre på att använda dem och inte bara låta dem stå och se vackra ut i bokhyllan. Det här året blev det en brödbok, en hel bok som bara handlar om hur man kan tillaga olika sorters grönsaker, en bakbok helt dedikerad åt min favoritkaka (kladdkaka!) och till sist den klassiska "Sju sorters kakor", som ju känns lite som ett måste i kokbokshyllan. 


På bokrean passade jag på att plocka på mig lite klassiker. Bland annat en väldigt sin samlingsvolym med fyra av Jane Austens böcker - Sense and Sensibility, Pride & Prejudice, Emma och Persuasion. De två förstnämnda äger jag redan sedan tidigare, men jag älskar samlingsvolymer så... Som ni ser plockade jag på mig en ytterligare utgåva av Pride and Prejudice, så nu äger jag hela tre stycken. Men när jag älskar en bok blir jag ofta helt crazy och köper gärna alla utgåvor som finns, haha. (Hej, Harry Potter!) The Great Gatsby är en av mina favoritklassiker, men jag ägde ingen egen utgåva så den var ett självklart val. Sedan följde Wuthering Heights och Jane Eyre med av bara farten. Men jag vill ju läsa dem. Någon gång. 


Tordyveln flyger i skymningen var en favorit när jag var yngre, så när den fanns på bokrean i det här helt magiskt vackra omslaget kunde jag inte låta bli att köpa den. Boxen med Elsa Beskow sagor köpte jag på grund av att det kan vara något av det sötaste jag någonsin sett. Och för att jag älskar sagan om Solägget så, så mycket. Det handlar om dig har jag redan läst, men kände att jag behövde äga den också, på grund av finaste rosa omslaget och för att Sandra Beijer skriver så himla bra. The Republic of Thieves, är andra delen i en serie som jag varit nyfiken på ett bra tag. Äger första boken på svenska, men när jag såg den här för tjugo kronor kunde jag inte låta bli. 


De sista bokreaböckerna! Lite mytologi, lite symboler och så en version av Romeo och Julia som innehåller både originalet och den svenska översättningen, sida vid sida. Romeo och Julia-boken var typ kärlek vid första ögonkastet. Har läst pjäsen tre eller fyra gånger, både på svenska och engelska, och tycker så, så mycket om den. Därför är det verkligen perfekt att ha den på båda språken så att jag kan grotta ner mig ordentligt och kanske få lite bättre förståelse för Shakespeares ganska krångliga språk. Nu saknar jag bara samlingsvolymen med alla hans verk, sedan är jag nöjd! 

Den röda mytologiboken var för övrigt mitt sämsta köp på bokrean. Den var inplastad så jag kunde inte bläddra i den, men eftersom omslaget var så snyggt tänkte jag att den nog var bra. Det var den inte. Bara en massa tråkiga bilder. En massa tråkiga bilder med väldigt mycket naket. Och knappt någon fakta alls. Kanske inte riktigt det som jag var ute efter när jag köpte den, haha, men den får stå kvar i bokhyllan ett tag i alla fall, för omslaget är som sagt fint. ^^ 


Under senaste tentaperioden fick jag världens sy-craving och köpte hem den här finingen av Jenny Hellström Raus. Jag har dock inte sytt något från den ännu, men är kär i princip alla mönster, så jag kommer att göra det. Snart. Tyg är i alla fall redan inköpt. Som ni kunde läsa ovanför köper jag gärna mina favoritböcker i tusen olika utgåvor. Divergent är inget undantag. Älskar den här rosa utgåvan! 


Sveket, Född fenomenalJag ger dig solen (inte med på bild) och Odinsbarn fick följa med i en bokbeställning jag gjorde ganska nyss. Är väldigt nyfiken på allihop! Mördarens apa var en julklapp och även den är jag väldigt nyfiken på eftersom den fick Augustpriset förra året.


Tre spännande recensionsexemplar som hittat hem till mig. Fangirl och Half Bad har jag tänkt läsa en mindre evighet, men det har liksom aldrig blivit av. Det har kommit andra böcker emellan. Men nu så! Nattsagor för sömnlösa hade jag aldrig hört talas om innan, så det ska bli väldigt spännande att läsa den! 


Du föll och jag för dig och Kickar är även de recensionsexemplar. Har faktiskt redan läst båda och recensionen på Du föll och jag för dig hittar ni här. Recensionen på Kickar kommer förmodligen upp väldigt snart. Kan i alla fall säga att jag blev positivt överraskad. 


Här är vinsten som jag valde i Anna, Beate och Annas läs-a-lot-tävling. Supermånga tacka till er!! Well Read Women är en bok fylld med illustrationer och citat av kända kvinnliga bokkaraktärer. Så, så fin! Är helt kär i den. Jag ska skriva lite mer om den och visa lite bilder i en recension som borde komma upp på bloggen ganska snart. Jag kan i alla fall säga att jag verkligen rekommenderar den om en tycker om illustrationer. Det är en sådan där bok som man kan återvända till tusen gånger och bli lika fascinerad av illustrationerna varje gång. 

Phew! Det var allt för den här gången. Jag ska försöka bli lite duktigare på att att göra de här inläggen oftare och inte vänta tills jag har ett berg av böcker att visa upp. Får väl se hur det går... 

//Frida

2015-04-29

SAGA Volume 2 & 3


Titel: Saga, volume 2 & 3
Författare: Brian K. Vaughan & Fiona Staples 
Serie: #2, 3
Antal sidor: 144 & 144
Förlag: Image Comics
Utgivningsår: 2103 & 2014

Kan tex köpas här: Adlibris (2 & 3) Bokus (2 & 3

From award-winning writer BRIAN K. VAUGHAN (Pride of Baghdad, Ex Machina) and critically acclaimed artist FIONA STAPLES (Mystery Society, Done to Death), SAGA is sweeping tale of one young family fighting to find their place in the universe. Thanks to her star-crossed parents Marko and Alana, newborn baby Hazel has already survived lethal assassins, rampaging armies, and horrific monsters, but in the cold vastness of outer space, the little girl encounters her strangest adventure yet... grandparents.

Jag läste den första delen i den här serien någon gång under förra året. Jag hade ganska precis fått upp ögonen för seriealbum och genomsökte internet i jakt på spännande seriealbum som skulle kunna falla mig i smaken. Saga hade fått otrolig hype inom Booktube (och även på en hel del svenska bokbloggar) så den kändes som ett ganska naturligt val. Alla älskar ju serien! Eller, ja, alla utom jag, skulle det visa sig. Jag blev nämligen inte alls särskilt imponerad av volym 1. Tecknarstilen är fin och jag gillar att allt är i färg, och bakgrundstanken med historien är både fin och viktig, men det håller liksom inte hela vägen. Den stannar vid "helt okej" för mig. Jag saknade känsla, band till karaktärerna, en historia. Något som fick mig att vilja fortsätta. Att vilja veta mer. 

Jag var, trots mitt ganska svala intresse för den första volymen, beredd att ge serien en andra chans. Jag har nämligen lite svårt att lita på mig själv när resten av universum skriker om hur fantastisk och underbar och BÄST serien är. Jag måste ha missat något. Det var den enda rimliga förklaringen. Så, jag lånade volym 2 och 3 på biblioteket och beredde mig på en läsupplevelse som skulle få mig att kastas ur jordens omloppsbana. Nästan i alla fall. 

Kanske var det de extrema förväntningarna, eller min i princip påtvingade positiva inställning, som gjorde att allt föll, men en sak är säker: Jag trillade inte ur jordens omloppsbana. Jag stod stadigt kvar med båda fötterna på jorden och jag ogillade varenda sekund av läsningen. Den enda anledningen till att jag ens plockade upp volym 3 var för att jag redan lånat den och det kändes lite synd att inte läsa den när jag trots allt stått i kö i flera veckor. Så hur gick det med volym 3, lyckades den ändra min uppfattning? Nej, inte det minsta. Den var om möjligt ännu sämre än den andra volymen. 

Jag står inte ut med att historien är all over the place och ingenstans samtidigt. Jag får ingen connection med någon av karaktärerna och kunde inte bry mig mindre om vad de har för sig eller om de kommer att dö eller överleva. Serien får mig verkligen att känna mig som ett känslokallt monster. För jag känner ingenting för karaktärerna. Verkligen ingenting. Och känner jag inte för karaktärerna är det i princip dömt att misslyckas om inte historien är helt amazing i övrigt. Och det är den inte. 

Jag retar ihjäl mig på överanvändningen av svordomar. Jag vill typ spy på alla helt meningslösa sexscener och sexdrömmar och sexualiserade monster/varelser och allt annat som börjar, alternativt slutar, med sex. Det känns bara så onödigt och bidrar verkligen med noll till historien. Jag har ingenting emot sexscener och liknande i vanliga fall, men när det används som rekvisita och verkligen har noll betydelse för historien i övrigt blir jag bara irriterad. (Hej tv-serien av Game of Thrones!). Kanske finns det någon mystisk och väldigt djup underliggande mening med alla de där scenerna som fick mig att vilja kasta boken från balkongen och köra över den med en traktor, men jag har då inte lyckats hitta den. 

Som ni säkert förstår av recensionen blir det här mitt hejdå till serien. Jag kommer inte att fortsätta, hur många fantastiska saker jag än får höra om kommande volymer. This is the end och jag kunde inte bry mig mindre. 


(För att förtydliga ytterligare:
Ja, det är noll ifyllda ugglor. Noll.) 

//Frida

2015-04-28

Top Ten Tuesday

Top Ten Tuesday anordnas varje tisdag av bloggen The Broke and The Bookish och går ut på att man ska lista sina topp 10 inom ett valt ämne.

Veckan tema är:
Top Ten Books Which Feature Characters Who have lost someone

Precis som förra veckan är det här ett väldigt svårt tema eftersom det finns så många böcker att välja bland. Jag tror nämligen att huvudkaraktären i nästan alla mina favoritböcker förlorat någon - allt från vänner och familjemedlemmar till den stora kärleken. För att undvika spoilers kommer jag inte skriva en kommentar till varje bok, så som jag brukar göra, utan jag nöjer mig med att visa omslagen den här veckan. 

Jellicoe Road Sagoberättaren Code Name Verity (Code Name Verity, #1)

Eld (Engelsfors, #2) Catching Fire (The Hunger Games, #2) Divergent (Divergent, #1)
The Book Thief A Game of Thrones (A Song of Ice and Fire, #1) Finnikin of the Rock (Lumatere Chronicles, #1)

Harry Potter: The Complete Series

//Frida

2015-04-27

Nya YA-boksläpp 27/4 - 3/5

An Ember in the AshesAn Ember in the Ashes - Sabaa Tahir

I WILL TELL YOU THE SAME THING I TELL EVERY SLAVE.

THE RESISTANCE HAS TRIED TO PENETRATE THIS SCHOOL COUNTLESS TIMES. I HAVE DISCOVERED IT EVERY TIME. 

IF YOU ARE WORKING WITH THE RESISTANCE, IF YOU CONTACT THEM, IF YOU THINK OF CONTACTING THEM, I WILL KNOW 

AND I WILL DESTROY YOU.

Laia is a slave.
Elias is a soldier.
Neither is free.

Under the Martial Empire, defiance is met with death. Those who do not vow their blood and bodies to the Emperor risk the execution of their loved ones and the destruction of all they hold dear.

It is in this brutal world, inspired by ancient Rome, that Laia lives with her grandparents and older brother. The family ekes out an existence in the Empire’s impoverished backstreets. They do not challenge the Empire. They’ve seen what happens to those who do.

But when Laia’s brother is arrested for treason, Laia is forced to make a decision. In exchange for help from rebels who promise to rescue her brother, she will risk her life to spy for them from within the Empire’s greatest military academy.

There, Laia meets Elias, the school’s finest soldier—and secretly, its most unwilling. Elias wants only to be free of the tyranny he’s being trained to enforce. He and Laia will soon realize that their destinies are intertwined—and that their choices will change the fate of the Empire itself.

RookRook - Sharon Cameron

History has a way of repeating itself. In the Sunken City that was once Paris, all who oppose the new revolution are being put to the blade. Except for those who disappear from their prison cells, a red-tipped rook feather left in their place. Is the mysterious Red Rook a savior of the innocent or a criminal?

Meanwhile, across the sea in the Commonwealth, Sophia Bellamy’s arranged marriage to the wealthy René Hasard is the last chance to save her family from ruin. But when the search for the Red Rook comes straight to her doorstep, Sophia discovers that her fiancé is not all he seems. Which is only fair, because neither is she. 

As the Red Rook grows bolder and the stakes grow higher, Sophia and René find themselves locked in a tantalizing game of cat and mouse.Fler nya boksläpp

Magonia The Girl at Midnight (The Girl at Midnight, #1) The Secrets We Keep Rogue (Talon #2)
Lying Out Loud In a World Just Right Pip Bartlett's Guide to Magical Creatures (Pip Bartlett, #1) The Replaced (The Taking, #2)
The Shattered Court (A Novel of the Four Arts, #1) Cold Burn of Magic (Black Blade #1) Invincible The Secrets of Attraction
The Game of Love and Death Valiant The Revelation of Louisa May Watch Your Back
Strange Skies: Burn Out Book Two The Other Side of Envy (The Ghost Bird, #8) Deception's Pawn (Deception's Princess, #2) Hunted (Sinners, #2)
The Jumbies Omega City (Omega City, #1) Ferals Backlash
One Perfect Summer: Labor of Love and Thrill Ride Some Kind of Normal Life Unaware Encore to an Empty Room (Exile, #2)
Trouble from the Start The Boyfriend Project You're the Kind of Girl I Write Songs About Fire & Chasm
Lois Lane: Fallout (Lois Lane, #1) Be Not Afraid A Magic Dark and Bright (The Asylum Saga, #1)

Svenska böcker/översättningar

  

Mina tankar

Efter ganska många veckor med väldigt få, i min mening, intressanta böcker, så kommer här nu en vecka med en hel massa spännande böcker! Fantasyroman An Ember in The Ashes, som dessutom är en stand-alone (!) har jag längtat halvt ihjäl mig efter sedan jag först hörde talas om den. Den låter precis som en bok i min smak och den har fått väldigt fina förhandsrecensioner. Vill ha, vill ha, vill ha! Rook är en dystopi om ett framtida Paris där historiska händelser håller på att upprepas. Eftersom jag älskar dystopier och böcker med historiska inslag, tror jag att den här kan passa mig väldigt bra. Magonia har beskrivits som en blandning mellan Stardust och The Fault in Our Stars, och även om jag inte läst någon av de böckerna, är jag mycket nyfiken på den här. Spciellt sci-fi aspekten med de olika världarna. 

Det var länge sedan jag läste en riktigt bra Urban Fantasy, så när jag såg att The Girl at Midnight jämförts med City of Bones, hamnade den nästan direkt på min att-läsa-lista. The Sectrets We Keep handlar om en Ella som efter att ha förlorat sin tvillingsyster Maddy i en trafikolycka, bestämmer sig för att ta över hennes identitet eftersom alla tror att det är Maddy som överlevt och inte Ella. Låter som en ganska typisk tvilling-tar-andre-tvillingens-identitet-bok men de fina förhandsrecensionerna gör mig nyfiken. Hälsningar från havets botten verkar vara en kärlekshistoria berättad ur en killes PoV och bara det gör att jag vill läsa den, eftersom det är så ovanligt. Andra böcker som hamnar på min att-läsa-lista är Rogue, Pip Bartlett's to magical creatures och The Replaced.