2015-02-27

All Fall Down

Titel: All Fall Down
Författare: Ally Carter 
Serie: Embassy Road, #1
Antal sidor: 320
Förlag: Orchard Books
Utgivningsår: 2015

Kan tex köpas här: Adlibris Bokus

Grace is absolutely certain of three things:

1. She isn't crazy.

2. Her mother was murdered.

3. Someday she's going to find the man with the scar, and then she is going to make him pay.

As certain as Grace is about these facts, nobody else believes her – so there’s no one she can completely trust. Not her grandfather, a powerful ambassador. Not her new friends, who all live on Embassy Row. Not Alexei, the Russian boy next door who is keeping an eye on Grace for reasons she neither likes nor understands.

Everybody wants Grace to put on a pretty dress and a pretty smile, blocking out all her un-pretty thoughts. But they can’t control Grace – no more than Grace can control what she knows or what she needs to do.

Her past has come back to hunt her . . . and if she doesn’t stop it, Grace isn’t the only one who will get hurt.

Because on Embassy Row, the countries of the world all stand like dominoes, and one wrong move can make them all fall down.

Jag har bara läst en bok av Ally Carter tidigare och det var I’d Tell You I Love You, But Then I’d Have To Kill You. Vi kom tyvärr inte riktigt överens, men eftersom alla verkar älska hennes böcker, var jag villig att ge hennes nya serie en chans. Baksidestexten lät lovande och originell. Boken utspelar sig i landet Adria och vi får följa USA:s ambassadörs barnbarn, Grace, när hon försöker hitta sin plats i sitt nya hem på Embassy Road, samtidigt som hon försöker lösa mysteriet kring hennes mammas död. 

Jag hade väldigt svårt för att komma in i boken och första halvan var verkligen långsam. Karaktärerna kändes avlägsna, historien fångade mig inte utan kändes mest ”meh" och det fann inget som fick mig att vilja fortsätta läsa. Men sen plötsligt, när jag hade tagit mig förbi den första halvan vände det och började bli väldigt intressant. Historien tog fart och sidorna flög förbi. Jag kunde inte sluta läsa.

Karaktärerna växte under historiens gång och det slutade med att jag tyckte om dem allihop. Grace är en kick ass hjältinna, men jag tycker om att Carter också visar hennes svagare och känsligare sida. Det känns mer realistiskt då och visar på att en person kan vara både stark och svag samtidigt. Det första eliminerar inte det andra. Människor består av massor av lager, vi är är inte endimensionella. Jag tycker också om att Grace inte är den mest sympatiska eller tillförlitliga karaktären alltid. Det gör det mer intressant och jag gillar att aldrig riktigt veta var man har henne eller vad hon tänker hitta på för något härnäst. 

Noah, en av Graces vänner, gillade jag nästan direkt. Han är så snäll och rolig. Precis den typen av person som man skulle vilja ha som vän. Relationen mellan honom och Grace är bara så fin. Jag tyckte också om Rose mycket – hon är en awesome liten tjej, så modig och livfull! Megan tyckte jag inte om från början, men hon växte i mina ögon under bokens gång och slutade som en av mina favoriter. Man kan aldrig ha för många kick ass-tjejer i en bok. Aldrig. Alexei, den ryska killen som bor i ambassaden bredvid och som är det potentiella kärleksintresset, är i princip gjord av klichéer, men trots att hjärnan säger till mig om och om igen att inte falla för det, så gör jag självklart det. Som vanligt, alltså. 

Utifrån vad jag har läst i andra recensioner, har många tyckt att slutet var väldigt förutsebart, men ärligt talat så såg jag det aldrig komma. Jag älskade alla tvistar i den andra halvan av boken och varje gång som jag trodde att jag hade listat ut hur det låg till, kom det en ny tvist. Och en till. Kanske är det för att jag tycker om att bara flyta med i historien snarare än att försöka lista ut saker i förväg, som jag inte tyckte att slutet var förutsebart, men i vilket fall tyckte jag att den andra halvan var väldigt underhållande och snabbläst. 

Trots att första halvan är aningen långsam, tycker jag om All Fall Down. Det är en rolig, snabbläst och underhållande bok och jag är säker på att Ally Carter-fan kommer att tycka om den. Cliffhangern i slutet fick mig att verkligen vilja läsa uppföljaren och till dess kommer jag att ge Carters andra böcker en chans. 

Favoritcitat
 “Keep your chin up. Eventually, you will meet someone who cares about your opinion. I'm so sorry I'm not her.” //Frida

2015-02-24

Minirecensioner: Sword Princess Amaltea x 2

Sword Princess Amaltea Bok 1 (Sword Princess Amaltea #1)Titel: Sword Princess Amaltea, bok 1
rfattare: Natalia Batista 
Serie: Del 1
Antal sidor: 176
Förlag: Kolik förlag
Utgivningsår: 2013

Amaltea är en prinsessa i en värld där drottningarna styr och magi är makt. Hon får i uppdrag av sin mor att rädda en prins och gifta sig med honom för att ärva hans mors halva drottningdöme. Men när hon väl räddar prinsen visar det sig att han inte alls är lika medgörlig som hon tänkt sig. Han har en egen vilja, och vill bli behandlad med respekt!


Åh, vad jag älskar det här seriealbumet! Tecknarstilen, sagotemat, de ombytta könsrollerna, humorn, ALLT. De ombytta könsrollerna i en fantasy/sagovärld är ett så himla smart och träffsäkert koncept att jag är förvånad över att det inte har använts tidigare och oftare. Det är intressant, tankeväckande och samtidigt väldigt, väldigt roligt. Visst är det på gränsen till för övertydligt ibland, men jag älskar det. Jag har inte skrattat så här mycket till en bok på väldigt länge, och samtidigt fyllts med så många tankar om hur könsroller presenteras i litteratur, både förr och idag. Det finns dessutom, trots sago- och fantasytemat, många kopplingar till vår värld och tid. Albumet får en verkligen att tänka till och jag tycker att Natalia Batista har gjort ett fantastiskt bra jobb! Läs, läs, läs! Sword Princess Amaltea Bok 2 (Sword Princess Amaltea #2)Titel: Sword Princess Amaltea, bok 2
rfattare: Natalia Batista 
Serie: Del 2
Antal sidor: 169
Förlag: Kolik förlag
Utgivningsår: 2014

Prinsessan Amaltea har räddat den fagre prins Ossian ur sitt torn och dräpt den fruktansvärda draken som vaktade honom. Men vägen tillbaka till Ossians drottninga-rike är kantad av förtrollade sjöar, brutala stråtröverskor och inte minst Amalteas arroganta storasyster Dorotea. Snart inser Amaltea att hon måste ta strid för Ossian om hon inte ska förlora honom.

Del 2 i serien om prinsessan Amaltea är minst lika bra som ettan, om inte ännu bättre. Konceptet med de ombytta könsrollerna är fortfarande superträffsäkert, tankeväckande och roligt. Mitt favoritavsnitt i boken är när könsrollerna byts ännu en gång, så att Amaltea blir pojke och Ossian flicka. Det blir bara ännu mer träffsäkert! Det är även intressant att se hur de upplever allt då och hur både de negativa och positiva sidorna med att tillhöra respektive kön blir så tydliga. Historien tar fart på riktigt i den här delen och det händer väldigt mycket på få sidor. Jag längtar halvt ihjäl mig efter sista delen, samtidigt som att jag inte vill att det ska ta slut. Jag rekommenderar verkligen den här serien! //Frida

2015-02-23

Vinnaren i Cirkeln-tävlingenDå var tävlingen om ett signerat ex av Cirkeln slut och jag har dragit en vinnare med hjälp av den traditionsenliga "dra-namnlapp-ur-skål"-lottning. Och vinnaren blev....


LISA K 

Grattis! Jag har skickat ett mejl till adressen du lämnade och så fort du svarat skickar jag vinsten. 

Om vinnaren inte svarar inom en vecka dras en ny vinnare. 


Tack till alla som tävlade! Jag önskar att jag kunde ge ett pris till er allihop, men det kommer garanterat att komma fler tävlingar här på bloggen i framtiden, så håll utkik! :) 

//Frida

Nya YA-boksläpp 23/2 - 1/3

A Darker Shade of Magic (A Darker Shade of Magic, #1)A Darker Shade of Magic (A Darker Shade of Magic #1) - 
V.E. Schwab

Kell is one of the last Travelers—rare magicians who choose a parallel universe to visit.

Grey London
 is dirty, boring, lacks magic, ruled by mad King George. Red London is where life and magic are revered, and the Maresh Dynasty presides over a flourishing empire. White London is ruled by whoever has murdered their way to the throne. People fight to control magic, and the magic fights back, draining the city to its very bones. Once there was Black London - but no one speaks of that now.

Officially, Kell is the Red Traveler, personal ambassador and adopted Prince of Red London, carrying the monthly correspondences between royals of each London. Unofficially, Kell smuggles for those willing to pay for even a glimpse of a world they’ll never see. This dangerous hobby sets him up for accidental treason. Fleeing into Grey London, Kell runs afoul of Delilah Bard, a cut-purse with lofty aspirations. She robs him, saves him from a dangerous enemy, then forces him to another world for her 'proper adventure'.

But perilous magic is afoot, and treachery lurks at every turn. To save all of the worlds, Kell and Lila will first need to stay alive — trickier than they hoped.

Livets outgrundliga mysterierLivets outgrundliga mysterier - 
Benjamin Alire Sáenz

Aristotle Mendoza är femton år och arg på världen, livet, allt och alla – inklusive sig själv. Hans bror sitter i fängelse, hans pappa är traumatiserad av kriget och han har inga vänner. En het sommardag träffar han Dante vid den lokala poolen. Dante som läser dikter, målar, gråter, har intellektuella föräldrar och älskar att gå barfota. Deras vänskap är osannolik men omedelbar och tillsammans utforskar de livets outgrundliga mysterier – hur man ska lära sig att acceptera sin familj som den är, vad det innebär att växa upp, varför man känner som man gör och, framför allt, hur man ska veta vem man egentligen älskar.Fler nya boksläpp

A Wicked Thing (A Wicked Thing, #1) Shadow Study (Soulfinders, #1) Kalahari (Corpus, #3) When My Heart Was Wicked
Unleashed (Uninvited, #2) Homecoming (The Hundred, #3) Remember Dove Arising (Dove Chronicles, #1)
Unchanged (Unremembered, #3) Mark of the Thief (Mark of the Thief, #1) Stone in the Sky (Tin Star, #2) Dreamfire
All That Glitters (Geek Girl, #4) My Secret Guide to Paris Salt & Stone (Fire & Flood, #2) No Parking at the End Times
Haunted (The Arnaud Legacy, #1) Quake (Pulse, #3) The Apollo Academy (Apollo Academy, #1) Zom-B Bride (Zom-B, #10)
The Third Twin Vendetta (Blood for Blood, #1) Wish Girl Echo
Biggie Breakout 

Svenska böcker/översättningar

Sökaren


Fridas tankar

Från en vecka där jag inte ville läsa någon av böckerna, till en vecka där jag vill läsa allt. Nästan i alla fall. Jag har ännu inte läst någonting av Victoria Schwab, men alla hennes böcker tokhyllas både på bokbloggar och inom Booktube, så jag är definitivt nyfiken på hennes nya vuxenbok A Darker Shade of Magic. I veckan släpps också den svenska översättningen av Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe. Även denna bok har blivit extremt hyllad och vunnit hur många priser som helst. Jag är säker på att jag vill läsa den, men har inte bestämt om det ska bli på originalspråk eller översättningen. Andra böcker som jag är nyfiken på den här veckan är A Wicked Thing, Shadow Study, Kalahari, When my heart was wicked, Unleashed, Unchanged, Mark of the Thief och Salt and Stone

2015-02-20

GIF TAGG: Bok till film

Jag blev taggad av Beate och Anna för väääldigt länge sedan, så det är verkligen på tiden att jag gör den. Tack så mycket för för taggen! :D

Taggen går ut på att man får ett antal böcker som blivit filmatiserade och så ska man med hjälp av gifs ge sin reaktion. 

Beates

Alice i Underlandet (den av Tim Burton)

Cheering Minions

Ella den förtrollade

So Cute!

Män som hatar kvinnor

Jennifer Lawrence IDK

En prinsessas dagbokHundraåringen som gick ut genom fönstret och försvann (har inte sett) Rubinröd (har inte sett) Lés MisérablesAnnas


City of Bones 


Kalle och ChokladfabrikenSystrar i Jeans
The Shining (har inte sett) The Great GatsbyNär lammen tystnarBrokeback Mountain (har inte sett) //Frida