2015-01-30

Judge a book by its coverLisaBladvändaren gjorde ett väldigt roligt inlägg för någon vecka sedan, vilket gick ut på att hon låtit sin mamma beskriva olika böckers handling endast utifrån omslag och titel. Ni hittar inlägget här. En himla smart idé och väldigt underhållande att läsa! När min kusin Saga var och hälsade på förra helgen var jag bara tvungen att prova själv. Jag plockade fram några böcker och så fick hon berätta vad de handlade om utifrån titel och omslag. Här är resultatet: 


The Diviners (The Diviners, #1)

The Diviners - Libba Bray

Utspelar sig i slutet av 20-talet i New York. Huvudpersonen är en rik och världsberömd sångerska som heter Jane. Kändisskapet symboliseras av ljuset/strålkastarna på omslaget. Jane är ledare över trion The Diviners. De har övernaturliga krafter och kan se tillbaka på sådant som redan hänt, samt se in i framtiden. Ligans stora plan är att väcka ondskefulla makter till liv, så att de kan attackera befolkningen. Till sin hjälp har de ett hemligt folk som håller sig gömt i skogen. Genom bokens gång kommer det att vara många intriger mellan trion och det handlar mycket om makt och avundsjuka. 

The Selection (The Selection, #1)

The Selection – Kiera Cass

Omslaget ger en svanprinsesskänsla och antyder om att boken innehåller storslagna baler och att man följer överklassen i samhället. Huvudperson är en tjej som är häxa. Hon bor tillsammans med andra häxor på ett stort palats. Häxorna är alla otroligt vackra, men för att kunna bevara sin skönhet och sin ungdom behöver de livskraften från unga prinsar. De håller uttagningar för att hitta de bästa prinsarna. När häxorna hittat den rätta prinsen blir det en tävling  dem emellan om vem som slutligen ska få honom.

Huvudpersonen kämpar mycket med sig själv; hon vill egentligen inte ha det här livet. Hon vill inte behöva ta livet att prinsar för att själv få leva. Historien blir successivt mörkare och mörkare och när huvudpersonen blir kär i den utvalda prinsen vänds allt upp och ner. Hon vill inte döda honom, men om hon inte gör det så kommer hon att dö själv. 

Shatter Me (Shatter Me, #1)

Shatter Me – Tahereh Mafi

Boken handlar om en tanig flicka, med långt, mörkt hår och långa svarta ögonfransar. Hennes hy är nästintill färglös och hon ser sjuk ut. Hon föddes med övernaturliga krafter som hon inte kan hantera. Till exempel när hon klappade en kanin, så dog av hennes beröring. 

Byn hon bor i börjar leta efter häxor och utför vattentester. Hennes bästa vän är en pojke som också bor i byn och som hon dessutom är väldigt kär i. Trots vänskapen dem emellan skvallrar han om hennes krafter till de som utför häxtesterna. Det var nämligen hans kanin som hon dödade och han blev väldigt rädd. Flickan utsätts för vattentestet, men trots att hon inte kan simma överlever hon. Hon är nämligen odödlig. Hennes familj förvisar henne och hon tvingas fly till en skog där hon bosätter sig i den grotta som hon och pojken brukade använda som gömställe. 

Flickan växer upp i skogen och blir vän med de svarta svalorna som bor där. De blir lite som hennes privata armé. Flickan jobbar med sina krafter hela tiden, och allt eftersom blir hon bättre och bättre på att kontrollera dem. Hon känner ett stort hat inom sig på grund av att hon blev utvisad, men också ett hat mot sig själv på grund av de mörka krafterna hon bär på. Hon börjar planera sin hämnd, men mår samtidigt väldigt dåligt över sin hämndlystnad. 

Pojken mår väldigt dåligt över att han angav sin bästa vän. Han saknar henne och beger sig därför så småningom till deras gömställe i hopp om att hitta henne. När han kommer dit råkar hon döda honom med sina krafter och hon blir så förtvivlad över det hon gjort att hon försöker dränka sig i vattenfallet utanför. Det hela slutar i en cliffhanger och man får aldrig veta om hon lyckas eller inte. Troligtvis inte på grund av odödligheten, men man vet ju aldrig…  

Daughter of Smoke and Bone (Daughter of Smoke & Bone, #1)

Daughter of Smoke and Bone – Laini Taylor

Utspelar sig under andra världskriget. Det handlar om en liten flicka som är dotter till en nazist, som äger ett koncentrationsläger. Titeln, Smoke and Bone, syftar på gaskamrarna i koncentrationslägren. Flickan har väldigt mycket fantasi och hon ser och är med om saker som andra säger inte finns/inte händer. När hon ”vaknar” ur sitt drömtillstånd/fantasitillstånd har hon dock ärr och liknande som antyder om att fantasivärlden kanske är verklig trots allt. 

I fantasivärlden är hon en annan liten flicka, som är dotter till en judinna. Det visar sig snart att fantasivärlden är verklig och att den lilla flickan är både sig själv och den andra flickan. De är en och samma person. Hon lever två helt skilda liv, samtidigt. Hon upplever allt som det andra jaget gör. Hon är med i koncentrationslägret och allt som det andra jaget utsätts för, utsätts hon också för. 

Allteftersom det blir mer och mer komplicerat börjar hon förlora uppfattningen om vilken verklighet som egentligen är hennes. Vem är hon, egentligen? Det blir en konflikt mellan de två ”jagen” - hela sin uppväxt har hon blivit undervisad att hata judar, men nu är hon jude själv, genom det andra jaget, och får uppleva allt hemskt som hon får genomlida. 

När den judiska flickan förs till gaskammaren försöker hon att rädda henne, det vill säga sig själv. Handen på omslaget symboliserar detta. Flickan hinner inte i tid och när jaget i gaskammaren dör, dör även hon. 

-------------------------------------------------------------------------------

Saga hade verkligen många fantasifulla idéer. Själv hade jag aldrig kunnat komma på så mycket. Älskar The Selection-tolkningen, som är väldigt nära, men så mycket roligare. Häxor som ska välja ut prinsar, istället för det gamla vanliga att en prins ska hitta sin prinsessa. Daughter of Smoke & Bone var inte alls i närheten, men jag skulle mer än gärna läsa Sagas tolkning. Komplicerad, men himla intressant idé! 

//Frida


2015-01-28

Stone of Destiny

Titel: Stone of Destiny
Författare: Laura Howard
Serie: The Danaan Trilogy #2
Antal sidor: 172
Utgivningsår: 2014

Kan tex köpas här: Adlibris | Bokus | Amazon

Allison thought it was crazy enough when she found out her father, Liam, wasn't entirely human. But now she has to join his magical allies to unravel his former mistress's plans. Aoife wants to keep Allison's parents apart forever.

Despite Allison's efforts to keep Ethan, the only guy she's ever cared about, out of this supernatural mess, fate keeps throwing him back into the mix.

Will Allison be able to find the amulet that holds the enchantment Aoife placed on Liam and destroy it? Are Ethan' s feelings for Allison strong enough to endure the magic of the Tuatha De Danaan?


Den andra delen i Danaantrilogin börjar precis där den första boken slutade - perfekt för seriesträckläsning med andra ord. Det känns nästan som om det hade kunnat vara en enda lång bok, alternativt en duologi, istället för en trilogi. Cliffhangersen i slutet av första och andra boken går visserligen förlorade då, men Stone of Destiny känns väldigt mycket som en typisk "mellanbok" och jag tror att den hade vunnit på att förkortas och integreras i de andra två böckerna. 

Det finns många väldigt bra scener i Stone of Destiny, men också några som hade kunnat redigeras bort utan att göra historien sämre. Snarare bättre. Jag saknar nämligen lite av spänningen och tempot från första boken. Det blir som sagt lite mycket "mellanscener" som jag inte riktigt upplever bidrar till att föra historien framåt. Inte för att alla scener måste göra det, men med tanke på hur kort boken är och de förväntningar som första boken gav, känner jag att det krävs mer. Mer spänning. Mer tempo. Mer mysterium. Bara mer, helt enkelt. 

Jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt att läsa om älvorna och nu när jag äntligen lärt mig alla namn är det betydligt lättare att hänga med. Att vi dessutom inte presenteras för alltför många nya karaktärer underlättar förstås också. Det är fortfarande inte helt lätt att veta var man har älvorna och de går från goda till onda och tillbaka igen på mindre än en sekund, men jag tycker ändå att det har blivit lättare att lista ut deras planer i förväg. Och det är lite tråkigt. Lite av charmen med dem är ju just att inte veta. 

Av förklarliga skäl riktas fokus in på Allison, Liam, älvorna och Ethan i den här boken, men jag måste ändå säga att jag saknade Allisons morföräldrar, hennes mamma och hennes kusin. Jag tyckte så mycket om de där familj- och kompisrelationerna i första boken. Inte för att de andra karaktärerna och relationerna dem emellan är tråkiga på något sätt, tvärtom. Jag tycker att Howard är väldigt duktig på att skapa intressanta karaktärer och fina relationer, men det hindrar mig inte från att sakna sådant som fanns med i, och som jag tyckte mycket om i första boken. 

I min recension av första boken skrev jag att jag tyckte att kärlekshistorien var bland det sötaste någonsin, men tyvärr kan jag inte riktigt stå för det längre. Jag kan inte riktigt förklara varför, men jag tycker att Ethan har blivit lite creepy. Vissa scener mellan honom och Allison känns bara så himla konstiga och ja, creepy på något sätt. Kemin dem emellan känns inte alls som tidigare och jag tycker mest att scenerna när de är tillsammans är "himla med ögonen"-jobbiga och inte alls särskilt söta. Nej, Ethan och Allisons kärlekshistoria klarar jag mig definitivt utan nu. Den var betydligt bättre när den bara fanns med i bakgrunden. 

Som ni säkert lagt märke till vid det här laget, var Stone of Destiny lite av en besvikelse. Jag tyckte så väldigt mycket om första boken och förväntningarna blev nog lite för höga. Missförstå mig inte. Jag tycker fortfarande att det är en bra och underhållande bok och jag kommer garanterat att läsa den sista boken, men det var för många element som störde mig för att den ska kunna få ett lika gott betyg som första boken. Nu håller jag istället tummarna för att sista boken ska leverera och ge serien det där perfekta avslutet som den förtjänar. 


//Frida

2015-01-26

Som om jag vore fantastisk

Titel: Som om jag vore fantastisk
Författare: Sofia Nordin
Serie: Del 3
Antal sidor: 189
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2015

Kan tex köpas här: Adlibris Bokus

Tack till Rabén & Sjögren för recensionsexemplaret! 

En mystisk feber har dödat större delen av mänskligheten. Samhället har brutit samman och Ella är en av de få som överlevt.

Tillsammans med Nora letar hon efter andra överlevare. Det måste väl finnas fler människor som har klarat sig undan febern? Men resan blir inte det fantastiska äventyr och segertåg de hoppats på.

Som om jag vore fantastisk är den spännande, fristående fortsättningen på kritikerrosade En sekund i taget och Spring så fort du kan. Sofia Nordin beskriver en postapokalyptisk verklighet där ingenting är som det brukar, samtidigt som de få människor som finns kvar har precis samma känslor och tankar som du och jag.

Som om jag vore fantastisk är tredje delen i Sofia Nordins postapokalyptiska serie om överlevnad, vänskap och kärlek. De tre böckerna i serien räknas som fristående, men efter att ha sträckläst allihop måste jag ändå säga att jag tycker att de borde läsas i ordning. De hänger trots allt ihop väldigt mycket för att vara fristående böcker. På ett positivt sätt! Och de passar alldeles utomordentligt för sträckläsning. 

I den här boken är det Ella som tar över berättarrollen och trots att hon varit den karaktär jag tyckt minst om fastnar jag direkt för hennes berättarröst. Den känns så väldigt mycket Ella. Jag tycker verkligen att Nordin har lyckats alldeles förträffligt bra med berättarrösterna genom hela serien. Språket är enkelt, träffsäkert och känns sådär precis lagom talspråkligt och tonårsaktigt. Aldrig överdrivet. Aldrig tråkigt. Det känns verkligen som att man befinner sig inne i karaktärens huvud, delar hens tankar och känslor. Berättarformatet är troligtvis den största anledningen till varför allt känns så läskigt verkligt och nära. 

Ella är en himla komplex karaktär. Ena stunden tycker jag att att hon är alldeles fantastisk, för att hon är sådär härligt spontan, säger vad hon tycker och hela tiden längtar efter mer. Mer, mer, mer. Hon är tvåhundra procent när alla andra är mindre än femtio. Andra stunder retar jag ihjäl mig på henne för precis samma saker. Hon kan vara så fruktansvärt egoistisk och känslokall. Som ett litet barn som tror att hela universum kretsar runt henne. Som bara vill ha, ha och ha, men som inte har förstått att det inte fungerar så i längden. Att man måste ge någonting tillbaka också, annars finns det till slut ingen kvar att få någonting av. När jag blir som mest irriterad på henne får jag påminna mig om att hon bara är fjorton år. Det vore helt ologiskt om hon var helt perfekt, utan fel och brister. Hon utvecklas dessutom hela tiden och är medveten om sina brister. Hon försöker ändra sig, men felfri blir man ju aldrig. Så, istället för att bli tokig på allt dumt Ella gör, beundrar jag Nordin för att ha skapat en karaktär som känns så äkta. En karaktär som får vara både fantastisk och hemsk samtidigt. En karaktär som får vara som människor är, helt enkelt. 

Precis som de tidigare delarna får den här boken mig verkligen att tänka till. Vad skulle jag själv gjort i samma situation? Skulle jag vara den som tog tag i saker och försökte komma på det bästa sättet att överleva på? Eller skulle jag vara den som bara lade mig ner i en gråtande hög på marken och gav upp? Skulle jag låsa in mig i min ensamhet någonstans, eller skulle jag våga mig iväg och leta efter fler överlevare? Det är verkligen en hemsk verklighet som Nordin skildrar och jag älskar att hon inte har slängt in några zombies eller något annat övernaturligt för att bre på det hela. Det är obehagligt redan som det är. Mer obehagligt till och med eftersom det känns så realistiskt, så väldigt, väldigt nära. 

Det finns så väldigt mycket mer jag skulle vilja skriva och så väldigt mycket som jag skulle vilja diskutera, men samtidigt vill jag inte förstöra läsupplevelsen för alla er som fortfarande inte läst serien. Precis som med nästan alla andra böcker är det bäst att börja läsa utan att egentligen riktigt veta vad som väntar. Jag avslutar därför med att säga att jag tycker att alla som är det minsta lilla nyfikna och som vill ha postapokalyps, spänning, himlastormande känslor och en skrämmande realistisk historia, borde plocka upp och sträckläsa serien nu på en gång. Jag har utan tvekan hittat en ny favorit och väntar med spänning på fler delar. För en fortsättning hoppas jag verkligen att det kommer. Helst flera... 


Favoritcitat

"Alltid samma sak. Ella-två-hundra-procent. Ella-tusen-procent. Alldeles för jävla mycket Ella. Men vad skulle jag vara istället? För lite? Halv-Ella?"


//Frida

Nya YA-boksläpp 26/1 - 1/2

The Mime Order (The Bone Season, #2)The Mime Order (The Bone Season #2) - Samantha Shannon 

Paige Mahoney has escaped the brutal prison camp of Sheol I, but her problems have only just begun: many of the survivors are missing and she is the most wanted person in London...

As Scion turns its all-seeing eye on the dreamwalker, the mime-lords and mime-queens of the city's gangs are invited to a rare meeting of the Unnatural Assembly. Jaxon Hall and his Seven Seals prepare to take centre stage, but there are bitter fault lines running through the clairvoyant community and dark secrets around every corner. Then the Rephaim begin crawling out from the shadows. But where is Warden? Paige must keep moving, from Seven Dials to Grub Street to the secret catacombs of Camden, until the fate of the underworld can be decided.


I Was HereI Was Here - Gayle Forman

When her best friend Meg drinks a bottle of industrial-strength cleaner alone in a motel room, Cody is understandably shocked and devastated. She and Meg shared everything—so how was there no warning? But when Cody travels to Meg’s college town to pack up the belongings left behind, she discovers that there’s a lot that Meg never told her. About her old roommates, the sort of people Cody never would have met in her dead-end small town in Washington. About Ben McAllister, the boy with a guitar and a sneer, who broke Meg’s heart. And about an encrypted computer file that Cody can’t open—until she does, and suddenly  Cody thought she knew about her best friend’s death gets thrown into question.Fler nya boksläpp

A Cold Legacy (The Madman's Daughter, #3) Tear You Apart Fairest (The Lunar Chronicles, #0.1) Playlist for the Dead'
Love, Lucy Woven The Empty Throne The Last Leaves Falling
Chaos (Fates #2) Cut Me Free We Can Work It Out (The Lonely Hearts Club, #2) The Zodiac Legacy: Convergence (Zodiac, #1)
The Originals: The Rise The Honest Truth The Inquisitor's Mark (Eighth Day, #2) The End of Feeling
Zombified (Zombie Apocalypse, #2) The Book of Storms Burning Nation (Divided We Fall, #2) I’m Glad I Did

Svenska böcker/översättningarFridas tankar

En hel del fortsättningar på serier som jag ännu inte påbörjat, men vill läsa, släpps den här veckan: The Mime Order, A Cold Legacy och Fairest. Sedan är jag väldigt nyfiken på Gayle Formans nya också. Har hört mycket gott om den! 

2015-01-19

Nya YA-boksläpp 19/1 - 25/1

Please Remain Calm (This Is Not a Test, #2)Please Remain Calm (This is Not a Test #2) - Courtney Summers 

In this gripping sequel to THIS IS NOT A TEST, Rhys and Sloane are headed for a safe haven when  get separated along the way. Rhys is determined to reunite with Sloane until he discovers people who might need him more--people who offer him the closest he'll get to everything he's lost, if they can just hold on long enough. 

Rhys thinks he has what it takes to survive and find the girl he lost, but in a world overrun by the dead, there are no guarantees and the next leg of his journey will test him in unimaginable ways ...

Fler nya boksläpp

Mr. Kiss and Tell (Veronica Mars, #2) The Way We Bared Our Souls The Sweetheart Polaris (Avalon, #2)
If I Fall, If I Die Twisted Fate The Prey (The Hatchery, #1) The Five Stages of Andrew Brawley
Tunnel Vision The Wicked Awakening of Anne Merchant (The V Trilogy, #2) Waiting for Unicorns Fight for Power (Rule of Three, #2)
The Eye of the Falcon Alex As Well

Svenska böcker/översättningar

Omslagsbild: Rött uppror Järnprovet Omslagsbild: Systrars öde Rick Riordan Den röda pyramiden

Fridas tankar

Hela fyra spännande svenska översättningar den här veckan! Järnprovet har jag redan läst på engelska och kan inte rekommendera den nog till alla som vill ha en spännande middle-grade, fylld med tvistar, magi och vänskap. Rött uppror har bland annat vunnit i kategorin "debutförfattare" i Goodreads Choice Award 2014 och jag är supernyfiken på den. Systrars öde är sista delen i trilogi om häxor, vars första bok jag totalälskade. Av de engelska böckerna är det framförallt Veronica Mars-boken jag är intresserad av. Jag var inte helt såld på första boken, men man kan aldrig få för mycket Veronica Mars i sitt liv, så jag ska självklart ge uppföljaren en chans. 

//Frida