2015-08-26

Vit som snö

Titel: Vit som snö
Författare: Salla Simukka
Serie: Lumikki Andersson, #2
Antal sidor: 250
Förlag: Rabén & Sjögren 
Utgivningsår: 2015

Kan tex köpas här: Adlibris Bokus

Tack till Rabén & Sjögren för recensionsexemplaret!

Lumikki Andersson befinner sig i ett sommarhett Prag. På ett café kommer en tjej fram till Lumikki och påstår sig vara hennes halvsyster. Eftersom Lumikki misstänker att föräldrarna döljer något om släktens historia för henne, blir hon intresserad.

Tjejen lyckas lura med sig Lumikki till ett religiöst möte, och hon blir indragen i en sekt som är mitt uppe i planeringen av sitt kollektiva självmord. Lumikki tvingas springa för livet genom Prags gator och kyrkogårdar för att förhindra den stora tragedin. I uppföljaren till Röd som blod är oskulden allt annat än vit som snö.Vit som snö är den andra delen i den fartfyllda thrillerserien om den väldigt mystiska, men oj så underbara Lumikki Andersson. Precis som med den första boken i serien, Röd som blod, faller jag pladask och det tar inte många timmar från det att jag plockar upp boken tills det att den är utläst. Det är så beroendeframkallande, så spännande, så bra! Jag älskar den ständiga spänningen, att tempot är på topp från början till slut och att man blir så uppslukad av boken att man glömmer bort tid och rum för en stund. Jag som inte ens tycker om thrillers, eller det är i alla fall vad jag har trott, sitter som fastklistrad vid sidorna och njuter av varje sekund. Visst kan jag inte undgå att se att det är en aning överdrivet och overkligt på sina ställen, men vet ni vad? Det spelar faktiskt ingen roll. Jag tycker om allt annat så himla mycket att jag inte bryr mig ett dugg om det där. 

Lumikki blev snabbt en favoritkaraktär hos mig. Jag tycker om att hon får vara både stark och sårbar. Jag tycker om hennes nyfikenhet och viljestyrka. Hennes sätt att analysera situationer och tänka ut lösningar på problem. Hennes uppfinningsrikedom och mod. Det som jag kanske tycker allra mest om är hur Simukka lyckats med att få en att känna det som att man både känner Lumikki riktigt bra, samtidigt som hon förblir ett mysterium. Det låter helknäppt nu när jag tänker på det, men det är känslan som jag får när jag läser. Jag vet vem Lumikki är, men ändå inte på något vis. 

I Vit som snö förflyttas vi från den finska staden Tammerfors till Tjeckiens huvudstad Prag. Även om jag tyckte om miljön i första boken är det alltid trevligt att få upptäcka nya platser och jag måste säga att Prag var ett alldeles utomordentligt val för just den här historien. Det är väldigt mycket springande för livet i Vit som snö och med Prags gator och sevärdheter som bakgrund blir det lite extra spännande - både på grund av atmosfären, men också för att staden är helt ny för Lumikki. Genom hennes ögon får jag utforska Prags alla hörn och kanter och jag vill inget annat än att själv ta första bästa flyg dit för att få uppleva staden på riktigt. Minus hela spring för livet och sektdelen, förstås.

I Röd som blod får vi som hastigast veta att Lumikki har haft ett förhållande som inte höll, men inte mycket mer än så. I den här boken fördjupas den delen av historien och vi får genom tillbakablickar den väldigt fina, men också ganska sorgliga, kärlekshistorien berättad. Tempot saktas ner och fokus riktas in på tankar och känslor och det hela är väldigt fint. Dessa pauser från den kaotiska och smått panikartade huvudberättelsen är välkomna och de tillför djup till berättelsen trots att de egentligen inte alls är speciellt kopplade till händelserna som utspelar sig just då. Det kanske inte är alltid som den här typen av pauser fungerar, men i det här fallet tycker jag att det passar väldigt bra och avsnitten med Lumikki och hennes ex är några av mina favoriter. 

Vit som snö är en stark uppföljare och jag kan knappt vänta på att få läsa sista delen. Samtidigt vill jag inte att det ska ta slut, eftersom det är så bra. Jag rekommenderar båda böckerna varmt och tror att serien med sitt höga tempo och den ständiga spänningen kan passa väldigt många. Så, har du inte redan läst Röd som blod tycker jag att du ska ge den ens chans och jag rekommenderar att du har Vit 
som snö nära till hands eftersom jag nästan kan garantera att du kommer att vilja ha mer. 


Favoritcitat
//Frida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar