2015-02-08

En sekund i taget

Titel: En sekund i taget
Författare: Sofia Nordin
Serie: Del 1
Antal sidor: 193
Utgivningsår: 2013

Kan tex köpas här: Adlibris Bokus

"Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig.

Det finns faktiskt ingen. Alla är döda.

Mamma är död. Pappa är död. Min lillebror Ludvig är död. Och förmodligen alla andra också.

Elektriciteten är borta och det är så mörkt i trapphuset att jag inte ser var jag sätter fötterna, men jag springer ändå, bort. Stegen ekar mot väggarna. Ditt fel, ekar de. Ditt fel. Nej, stanna."

Så börjar Sofia Nordins tredje ungdomsroman. En gripande, otäck och väldigt intressant berättelse om Hedvig, vars hela familj dött i en mystisk feber. Hon lämnar lägenheten, vet inte om det finns några fler människor kvar i världen eller om hon är helt ensam kvar. På gatorna ligger det döda människor överallt, det är alldeles tyst.

En sekund i taget är första delen i Sofia Nordins serie om ett postapokalyptiskt Sverige. En mystisk feber har dödat befolkningen och vi får följa med Hedvig, som tyckt vara den enda som överlevt, i hennes kamp för överlevnad i denna nya, brutala verklighet. Historien greppar tag i en direkt och känslorna stormar omkring i ett enda virrvarr. Det är så sorgligt och hemskt alltihop. Och så verkligt. Allt känns så nära, så äkta. Det skulle kunna hända nu, imorgon, om en vecka. Tankarna snurrar omkring i tvåhundra kilometer i timmen, minst. Hur skulle jag själv ha reagerat? Hade jag över huvud taget orkat fortsätta om jag mot förmodan överlevt febern? Jag med mina icke-existerande överlevnadskunskaper, hade jag klarat mig i den nya världen? 

Jag fastnar direkt för Hedvigs berättarröst, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att just berättarröster är en av Nordins större styrkor. Hon får alltid berättarrösterna att kännas som att de verkligen tillhör karaktären. Ger oss som läsare en direktväg in i karaktärens huvud, så att vi blir som ett med den. Just Hedvig bär på så himla många tankar och känslor, som ligger precis under ytan, väntar på att explodera. Det porträtteras så bra. Hon kämpar inte bara för att överleva, utan det pågår också en kamp inom henne själv för att kunna hantera allt som hänt och allt som aldrig kommer att hända. 

Hedvig är inte den mest sympatiska karaktär jag stött på, men jag tycker om henne. Hon är smart, modig och stark. Samtidigt som hon ibland är väldigt osmart, rädd och sårbar. Jag älskar att Nordin låter sina karaktärer ha alla dessa drag. Låter dem vara både starka och svaga. Smarta och naiva. Självständiga och sårbara. Att hon låter dem vara människor, med allt vad det innebär. Hon väjer inte för det "fula", men är heller inte rädd för att visa den andra sidan. Det älskar jag. 

En sekund i taget är kort och precis lika spännande som gripande, vilket gör att sidorna bara flyger förbi. Man måste hela tiden läsa en sida till. Bara en sida till.. Det är så bra, så väldigt, väldigt bra. Från början till slut. Och när det är slut vill man bara ha mer, mer, mer. Nordin har verkligen lyckats skapa en fängslande historia som går in under huden, ända in i benmärgen. Det är tankeväckande, skrämmande och framförallt realistiskt. Jag rekommenderar den varmt!


//Frida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar