2015-01-30

Judge a book by its coverLisaBladvändaren gjorde ett väldigt roligt inlägg för någon vecka sedan, vilket gick ut på att hon låtit sin mamma beskriva olika böckers handling endast utifrån omslag och titel. Ni hittar inlägget här. En himla smart idé och väldigt underhållande att läsa! När min kusin Saga var och hälsade på förra helgen var jag bara tvungen att prova själv. Jag plockade fram några böcker och så fick hon berätta vad de handlade om utifrån titel och omslag. Här är resultatet: 


The Diviners (The Diviners, #1)

The Diviners - Libba Bray

Utspelar sig i slutet av 20-talet i New York. Huvudpersonen är en rik och världsberömd sångerska som heter Jane. Kändisskapet symboliseras av ljuset/strålkastarna på omslaget. Jane är ledare över trion The Diviners. De har övernaturliga krafter och kan se tillbaka på sådant som redan hänt, samt se in i framtiden. Ligans stora plan är att väcka ondskefulla makter till liv, så att de kan attackera befolkningen. Till sin hjälp har de ett hemligt folk som håller sig gömt i skogen. Genom bokens gång kommer det att vara många intriger mellan trion och det handlar mycket om makt och avundsjuka. 

The Selection (The Selection, #1)

The Selection – Kiera Cass

Omslaget ger en svanprinsesskänsla och antyder om att boken innehåller storslagna baler och att man följer överklassen i samhället. Huvudperson är en tjej som är häxa. Hon bor tillsammans med andra häxor på ett stort palats. Häxorna är alla otroligt vackra, men för att kunna bevara sin skönhet och sin ungdom behöver de livskraften från unga prinsar. De håller uttagningar för att hitta de bästa prinsarna. När häxorna hittat den rätta prinsen blir det en tävling  dem emellan om vem som slutligen ska få honom.

Huvudpersonen kämpar mycket med sig själv; hon vill egentligen inte ha det här livet. Hon vill inte behöva ta livet att prinsar för att själv få leva. Historien blir successivt mörkare och mörkare och när huvudpersonen blir kär i den utvalda prinsen vänds allt upp och ner. Hon vill inte döda honom, men om hon inte gör det så kommer hon att dö själv. 

Shatter Me (Shatter Me, #1)

Shatter Me – Tahereh Mafi

Boken handlar om en tanig flicka, med långt, mörkt hår och långa svarta ögonfransar. Hennes hy är nästintill färglös och hon ser sjuk ut. Hon föddes med övernaturliga krafter som hon inte kan hantera. Till exempel när hon klappade en kanin, så dog av hennes beröring. 

Byn hon bor i börjar leta efter häxor och utför vattentester. Hennes bästa vän är en pojke som också bor i byn och som hon dessutom är väldigt kär i. Trots vänskapen dem emellan skvallrar han om hennes krafter till de som utför häxtesterna. Det var nämligen hans kanin som hon dödade och han blev väldigt rädd. Flickan utsätts för vattentestet, men trots att hon inte kan simma överlever hon. Hon är nämligen odödlig. Hennes familj förvisar henne och hon tvingas fly till en skog där hon bosätter sig i den grotta som hon och pojken brukade använda som gömställe. 

Flickan växer upp i skogen och blir vän med de svarta svalorna som bor där. De blir lite som hennes privata armé. Flickan jobbar med sina krafter hela tiden, och allt eftersom blir hon bättre och bättre på att kontrollera dem. Hon känner ett stort hat inom sig på grund av att hon blev utvisad, men också ett hat mot sig själv på grund av de mörka krafterna hon bär på. Hon börjar planera sin hämnd, men mår samtidigt väldigt dåligt över sin hämndlystnad. 

Pojken mår väldigt dåligt över att han angav sin bästa vän. Han saknar henne och beger sig därför så småningom till deras gömställe i hopp om att hitta henne. När han kommer dit råkar hon döda honom med sina krafter och hon blir så förtvivlad över det hon gjort att hon försöker dränka sig i vattenfallet utanför. Det hela slutar i en cliffhanger och man får aldrig veta om hon lyckas eller inte. Troligtvis inte på grund av odödligheten, men man vet ju aldrig…  

Daughter of Smoke and Bone (Daughter of Smoke & Bone, #1)

Daughter of Smoke and Bone – Laini Taylor

Utspelar sig under andra världskriget. Det handlar om en liten flicka som är dotter till en nazist, som äger ett koncentrationsläger. Titeln, Smoke and Bone, syftar på gaskamrarna i koncentrationslägren. Flickan har väldigt mycket fantasi och hon ser och är med om saker som andra säger inte finns/inte händer. När hon ”vaknar” ur sitt drömtillstånd/fantasitillstånd har hon dock ärr och liknande som antyder om att fantasivärlden kanske är verklig trots allt. 

I fantasivärlden är hon en annan liten flicka, som är dotter till en judinna. Det visar sig snart att fantasivärlden är verklig och att den lilla flickan är både sig själv och den andra flickan. De är en och samma person. Hon lever två helt skilda liv, samtidigt. Hon upplever allt som det andra jaget gör. Hon är med i koncentrationslägret och allt som det andra jaget utsätts för, utsätts hon också för. 

Allteftersom det blir mer och mer komplicerat börjar hon förlora uppfattningen om vilken verklighet som egentligen är hennes. Vem är hon, egentligen? Det blir en konflikt mellan de två ”jagen” - hela sin uppväxt har hon blivit undervisad att hata judar, men nu är hon jude själv, genom det andra jaget, och får uppleva allt hemskt som hon får genomlida. 

När den judiska flickan förs till gaskammaren försöker hon att rädda henne, det vill säga sig själv. Handen på omslaget symboliserar detta. Flickan hinner inte i tid och när jaget i gaskammaren dör, dör även hon. 

-------------------------------------------------------------------------------

Saga hade verkligen många fantasifulla idéer. Själv hade jag aldrig kunnat komma på så mycket. Älskar The Selection-tolkningen, som är väldigt nära, men så mycket roligare. Häxor som ska välja ut prinsar, istället för det gamla vanliga att en prins ska hitta sin prinsessa. Daughter of Smoke & Bone var inte alls i närheten, men jag skulle mer än gärna läsa Sagas tolkning. Komplicerad, men himla intressant idé! 

//Frida


5 kommentarer:

 1. haha, vilka fantasifulla beskrivningar. Jag tycker inte hon var helt fel ute med Shatter me, hon fick ju i alla fall in dödlig beröring:)

  SvaraRadera
 2. Jag vill läsa hennes tolkning av Daughter of Smoke and Bone! Det lät jättebra!

  SvaraRadera
 3. Det här är ju en sådan rolig grej! Vissa av hennes beskrivningar skulle ju kunna bli nya böcker! :)

  SvaraRadera
 4. Oj, Daughter of Smoke and Bone lät ju som en väldigt intressant bok helt plötsligt! Haha, älskar såna här tolkningar :)

  SvaraRadera