2014-05-29

Minirecensioner: Lisa Schroeder x 3

Jag hade ett litet Lisa Schroeder-tema förra året där jag läste om tre av hennes böcker, samt två nya som jag inte läst tidigare, men det blev aldrig av att jag la upp någon recension så det känns som om det är på tiden att jag gör det nu. Tänkte börja med tre minirecensioner på de omläsningar jag gjorde och fortsätta med de andra två böckerna i början av nästa vecka :)Titel: I Heart You, You Heart Me
Författare: Lisa Schroeder
Serie: -
Antal Sidor: 227
Förlag: Simon Pulse
Utgivningsår: 2008

Girl meets boy.
Girl loses boy. 
Girl gets boy back...

..sort of. 

Ava can't see him or touch him, 
unless she's dreaming. 
She can't hear his voice, 
except for the faint whispers in her mind. 
Most would think she's crazy, but she knows he's here.

Jackson. 
The boy Ava thought she'd spend the rest of her life with. 
He's back from the dead, 
as proof that love truly knows no bounds.


Jag började mitt lilla tema med den här boken. Jag hade verkligen längtat efter att få läsa om den och jag blev minst lika berörd nu, som första gången jag läste den. Boken är skriven på vers vilket både lyfter berättelsen och fångar en som läsare omedelbart och jag tycker fortfarande det är helt otroligt hur så få ord kan få en att känna så mycket, att så mycket känslor - sorg, kärlek, ångest, saknad, hopp - kan gömma sig i så korta meningar. Som läsare tar det inte lång tid innan man sitter som trollbunden, med hjärtat i halsgropen och helt oförmögen att lägga ifrån sig boken innan sista sidan är läst. Med andra ord är I Heart You, You Haunt Me en väldigt sorglig, men samtidigt fin bok som handlar om hur jobbigt de är att förlora någon man älskar och hur svårt det kan vara att gå vidare och hitta tillbaka till livet. En bok som jag utan problem kan rekommendera och som jag vill återvända till om och om igen.
Titel: Chasing Brooklyn
Författare: Lisa Shcroeder
Serie: -
Antal sidor: 412
Förlag: Simon Pulse
Utgivningsår: 2010Restless souls and empty hearts

Brooklyn can't sleep. Her boyfriend, Lucca, died only a year ago, and now her friend Gabe has just died of an overdose. Every time she closes her eyes, Gabe's ghost is there waiting for her. She has no idea what he wants or why it isn't Lucca visiting her dreams.

Nico can't stop. He's always running, trying to escape the pain of losing his brother, Lucca. But when Lucca's ghost begins leaving messages, telling Nico to help Brooklyn, emotions come crashing to the surface.

As the nightmares escalate and the messages become relentless, Nico reaches out to Brooklyn. But neither of them can admit that they're being haunted. Until they learn to let each other in, not one soul will be able to rest.

Det här var nog den bok jag såg mest fram emot att läsa om och det var verkligen jätteskönt att få återvända till denna underbara historia.

De två berättarjagen Brooklyn och Nico är två väldigt starka karaktärer som man verkligen känner för. Deras sorg blir till ens egen och man vill så gärna hjälpa de båda. Man vill att de ska må bra, att de ska gå vidare och börja leva igen. Allt de gör blir genast viktigt för en.

Det finns så mycket att älska med den här boken. Språket, karaktärerna, känslorna och de korta, men på något sätt ändå otroligt målande omgivnings beskrivningarna... Allt. Det här är en sån bok som man måste återvända till och jag kan garantera att jag kommer läsa om den fler gånger. Den är så förbannat sorglig, men samtidigt så otroligt fin på något sätt och för mig är det en väldigt viktig bok som alltid kommer vara en av mina favoritböcker. 


Titel: Far From You
Författare: Lisa Schroeder
Serie: -
Antal sidor: 355
Förlag: Simon Pulse
Utgivningsår: 2010

Lost and alone... down the rabbit hole. 

Alice thought she knew 

what solitude was: 
Her mother - gone 
Her father - remarried with a newborn 
daughter. 

Now... 

trapped 
in the icy embrace 
of a deadly snowstorm 
Alice faces the true meaning of loneliness. 

But hope 

may not be as far away 
as she thinks...

Det här är väl en av de få böcker av Lisa Schroeder som jag faktiskt har lite svårt för. Den största anledningen är väl för att jag helt enkelt inte tycker om huvudpersonen. Jag förstår att hon sörjer sin mamma, jag förstår att hon tycker det är frustrerande att hennes pappa lägger all sin tid och energi på sin nya familj och att hon hatar att de tvingar med henne på sin semester när hon helst av allt vill umgås med sin pojkvän och försöka lösa situationen med sin bäste vän. Jag förstår också varför hon gärna vill skylla allt på sin nya styvmamma och syster. Jag förstår henne, men jag vet inte riktigt om jag tycker om henne. Åtminstone inte hennes attityd. Hon känns så bitter hela tiden att jag inte orkar bry mig om att tycka synd om henne. Framför allt känns det inte som om hon vill att något ska bli bättre, utan att hon bara bestämt sig för att tycka synd om sig själv och slutat bry sig om att försöka skapa en förändring.

Trots detta tycker jag ändå att det är en väldigt fin bok och återigen så måste jag säga att jag älskar språket och sättet boken är skriven på. Allting flyter på och det hinner aldrig bli långtråkigt. Men som sagt, det är tyvärr ingen favorit.
//Agnes


2014-05-27

Top Ten Tuesday

Top Ten Tuesday anordnas varje tisdag av bloggen The Broke and The Bookish och går ut på att man ska lista sina topp 10 inom ett valt ämne.

Den här veckan är temat fritt och jag har valt..

"Topp tio böcker på min önskelista"

Rebel Belle The Bronze Horseman (The Bronze Horseman, #1) Star Cursed (The Cahill Witch Chronicles, #2)

Rebel Belle - Rachel Hawkins
Jag har ännu inte läst något av Hawkins trots att första boken i hennes Hex Hall-serie stått och samlat damm länge i bokhyllan. Jag kommer förmodligen att läsa Hex Hall någon gång i framtiden, men just nu är jag mest sugen på den här nya serien. 

The Bronze Horseman - Paullina Simons
Åh, vill ha den här boken sååå mycket. Har bara hört en massa positivt och vill väldigt gärna läsa mer historical fiction. 

Star Cursed - Jessica Spotswood
Jag älskade första boken i serien och nu tycker jag verkligen det är dags att ta tag i uppföljaren. Är grymt nyfiken på hur det ska gå för Cate och systrarna. 

Since You've Been Gone To All the Boys I've Loved Before (To All the Boys I've Loved Before, #1) The Winner's Curse (Winner's Trilogy, #1)

Since You've Been Gone - Morgan Matson
Det här låter verkligen som den perfekta sommarboken! Har velat ha den sedan jag först hörde talas om den och alla fina recensioner har bara ökat mitt habegär. 

To All The Boys I've Loved Before - Jeny Han
En till bok som verkar perfekt nu till sommaren! Har bara hört en massa gott om den här också, så mina förväntningar är minst sagt höga. 

The Winner's Curse - Marie Rutkoski
Trots ganska medelmåttiga betyg är jag fortfarande grymt nyfiken på den här. Låter precis som en bok i min smak. 

Vicious The Program (The Program, #1) 

Vicious - V.E Schwab
När den här gavs ut hade jag inga som helst planer på att läsa den, men alla hyllande recensioner har fått mig att ändra mig. Nu vill jag verkligen läsa den!

The Program - Suzanne Young
I samband med släppet av den andra och sista boken påmindes jag om hur gärna jag vill läsa den här boken. Låter så spännande! Och att det är en duologi gör det hela ännu bättre. 

Froi of the Exiles (Lumatere Chronicles, #2) Quintana of Charyn (Lumatere Chronicles, #3)

Froi of the Exiles & Quintana of Charyn - Melina Marchetta
Förmodligen de två böcker som står alla, allra högst på önskelistan just nu. Längtar så efter att få återvända till Lumatere! 

//Frida

2014-05-26

Nya YA-boksläpp 26/5 - 1/6

City of Heavenly Fire (The Mortal Instruments, #6)City of Heavenly Fire (The Mortal Instruments #6) - Cassandra Clare 


Darkness returns to the Shadowhunter world. As their society falls apart around them, Clary, Jace, Simon and their friends must band together to fight the greatest evil the Nephilim have ever faced: Clary’s own brother. Nothing in the world can defeat him — must they journey to another world to find the chance? Lives will be lost, love sacrificed, and the whole world changed in the sixth and last installment of the Mortal Instruments series!Fler nya boksläpp

The Immortal Crown (Age of X, #2) The Dark World (Dark World, #1) While We Run (When We Wake, #2) Take Me On (Pushing the Limits, #4)
The Girl with the Windup Heart (Steampunk Chronicles, #4) Ignited (Sense Thieves #3) Curses and Smoke: A Novel of Pompeii Divided (Dualed, #2)
Guy in Real Life Played (Hooked, #2) The Castle Behind Thorns The Swift Boys & Me
Guardian (Proxy, #2) We Are the Goldens The Best Things in Death (The Memory Chronicles, #1.5) Oblivion
Girls Like Us Allies & Assassins (Enemies of the Prince, #1) The Cabinet of Curiosities: 36 Tales Brief & Sinister Chorus (Coda #2)

Vill läsa

Frida: City of Heavenly Fire! Har i och för dig inte hunnit läsa City of Lost Souls än, men snart, snart kan jag läsa sista delen. Helst innan internet svämmar över med spoilers.. 

Finast omslag

Frida: Omslaget till The Cabinet of Curiosities är väldigt sött! 

Svensk synd


Titel: Svensk synd
Författare: Martin Jern
Serie: -
Antal sidor: 361
Utgivningsår: 2014

Kan tex köpas här: Adlibris | Bokus

Tyvärr kan jag inte berätta var i Sverige vi är. Inte för någon. Inte ens för Karin, en tjej jag hängde lite med i Norrköping innan vi stack. Det finns alltid en risk att fel person hör, att man taggas på ett foto på Insta, någon skriver en rad på Facebook, sen är det kört. Vi har regler, morsan och jag, och den viktigaste av dom är att inte avslöja ett skit.
Otto och hans mamma är ständigt på flykt och hamnar i Ryda - en skitig håla mitt ute i ingenstans. Här finns bara skog och risiga original som bränner hemma. Och kyrkan förstås, som typ 99 % av samhällets invånare tillhör. Kanske är Ryda the place to hide om man har en mörk hemlighet? Synd bara att Otto inte är den enda som har något att dölja. Jävligt synd.

Svensk synd liknar ingenting som jag vanligtvis läser, men jag har den senaste tiden försökt prova på böcker från nya genrer och böcker som jag kanske inte skulle plockat upp annars. Oftast blir det platt fall eftersom jag trots allt har ganska bra koll på vad jag tycker om, men det händer ibland att jag blir positivt överraskad och Svensk synd hör till den kategorin. Den är otroligt spännande och nästintill omöjlig att lägga ifrån sig. Man bara måste få veta vad som ska hända härnäst. Tempot är högt och thrillerinslagen i den annars ganska vardagliga berättelsen gör att man knappt kan sitta still och läsa. Det är bara sååå spännande!

Den lilla byn Ryda, där större delar av boken utspelar dig, kan nog vara en av de obehagligaste platser jag någonsin läst om. Det går verkligen kalla kårar genom kroppen när man läser om kyrksektens järngrepp om invånarna. Det är så obehagligt! Det allra obehagligaste är hur verkligt allt känns. Visst kan jag tycka att en del inslag är lite over-the-top, men i det stora hela har Jern lyckats riktigt bra med att skapa en realistisk berättelse som verkligen kryper under skinnet på en.

Samtidsmarkörer som Facebook, Kik och liknande används flitigt och så även slanguttryck. Det kan tyckas lite jobbigt ibland, men jag tycker faktiskt att det passar till den här typen av berättelse. Det gör den mer trovärdig på något sätt. Mer aktuell. Vad jag inte tycker om däremot är det flitiga användandet av svordomar. För mig spelar det ingen roll om det passar berättelsen och karaktärerna eller inte – jag tycker automatiskt att språket känns slarvigt när svordomar överanvänds. Det känns så onödigt eftersom språket i övrigt annars är något som förhöjer berättelsen.

Det finns många karaktärer i Svensk Synd och Jern har lyckats bra med att ge alla en egen röst och personlighet. Huvudpersonen Ottos berättarröst känns äkta och träffsäker, men ibland upplever jag honom både yngre och äldre än vad han egentligen är. Detsamma gäller hans jämnåriga kompisar. Men vad vet jag. Det var länge sedan jag själv var fjorton och det är svårt att komma ihåg hur man pratade och tänkte då.


Sammanfattat är Svensk synd en otroligt spännande bladvändare som känns både trovärdig och aktuell. Språket är rappt och träffsäkert och den mörka, obehagliga tonen som ligger över hela boken ger det där lilla extra och som gör att den sticker ut ur mängden. Är du sugen på en mörk thriller i högt tempo kan jag definitivt rekommendera den här! 


//Frida

2014-05-20

Top Ten Tuesday

Top Ten Tuesday anordnas varje tisdag av bloggen The Broke and The Bookish och går ut på att man ska lista sina topp 10 inom ett valt ämne.

Veckans tema är:
"Topp tio böcker om vänskap"

Att hitta böcker om vänskap var minsann inte det lättaste. Tittade igenom hela mitt recensionsarkiv och de var inte många böcker där jag stannade upp och tänkte - Men ja! Den innehåller ju världens finaste vänskapsrelation! Snarare - Där har vi ännu en bok med en kärleksrelation i fokus.. I och för sig är kärleksrelationer oftast vänskapsrelationer också, men jag gissar att temat är tänkt för enbart det sistnämnda. 

Men några guldkorn lyckades jag hitta! Jag skulle inte säga att alla har vänskap i fokus, men de är alla böcker som på något sätt innehåller väldigt fina vänskapsrelationer!

The Book Thief Harry Potter and the Philosopher's Stone (Harry Potter, #1) Jellicoe Road Divergent (Divergent, #1)

The Book Thief
Vänskapsrelationen mellan Liesel och Rudy, samt den mellan Liesel och Max är bland de finaste jag någonsin läst om. Så mycket glädje, men samtidigt så mycket sorg. 

Harry Potter-böckerna
Det är lite av en omöjlighet att göra en lista över böcker som innehåller vänskap och inte ha med Harry Potter-böckerna. De fullkomligt kryllar av fina, fantastiska, underbara vänskapsrelationer. 

Jellicoe Road
En till bok som är omöjlig att inte ha med på den här listan. Inte nog med att det är en alldeles fantastiskt underbar bok, den innehåller dessutom bland de finaste och underbaraste och mest fantastiska vänskapsrelationerna någonsin. Mycket fantastisk och underbart här, men det förtjänar den! 

Divergent-serien
De är kanske inte de här böckerna som flest förknippar med vänskap, men för mig är faktiskt vänskapsrelationerna något av de viktigaste. Det finns så många. Christina och Tris och Will. Uriah och Marlene och Lynn. Uriah och Christina och Tris. Shauna och Zeke och Four. Kopplingarna dem emellan är många och åh, vad jag älskar dem allihop. Så otroligt mycket. 

Code Name Verity (Code Name Verity, #1) Cirkeln (Engelsfors, #1) The Friday Society

Code Name Verity
Vänskapen mellan Queenie och Maddie är så fin och perfekt och det gör så ont att tänka på deras hemskt sorgliga historia. De är så starka båda två. Ensamma och tillsammans. 

Engelsforstrilogin
Relationen mellan de utvalda är kanske inte alltid den bästa, men jag älskar att se hur de växer tillsammans genom de tre böckerna. De gör varandra starkare och det är bara så fint. Och de bryr sig verkligen om varandra, även om de inte alltid visar det. 

The Friday Society
Åh, vad jag tycker om tjejerna i den här boken. De är väldigt olika alla tre, men de kompletterar varandra så fantastiskt bra och vänskapen dem emellan är väldigt fin. 

Saving Francesca Rubinröd: tidlös kärlek (Ädelstenstrilogin, #1) Tyst

Saving Francesca
Ännu en bok av Melina Marchetta. Det är ingen slump att hennes böcker hamnar på den här listan eftersom hon är en mästare på att skapa fina relationer. Både vänskaps- och kärleksrelationer. 

Rubinröd
Jag gillar verkligen vänskapen mellan Gwen och Leslie. De är så roliga tillsammans och speciellt Leslie finns alltid där för Gwen och ställer upp vad det än gäller. Förhoppningsvis skulle Gwen göra detsamma för Leslie, annars är det inte någon vidare bra relation, men det har inte uppstått någon sådan situation än så jag vet faktiskt inte... 

Tyst
Vänskapen mellan Chelsea, Asha och Sam tycker jag är väldigt fin. De verkar ha så roligt tillsammans! Hade gärna jobbat tillsammans med dem på restaurang Rosie's. Det verkar vara en så otroligt härlig stämning där. 

//Frida
2014-05-19

Nya YA-boksläpp 19/5 - 25/5

End Times
End Times - Anna Schumacher

When life gets too tough to bear in Detroit, Daphne flees to her Uncle Floyd’s home, where she believes  find solace in the silent hills of her childhood summers. But Daphne’s Greyhound bus pulls over in downtown Carbon County and it’s not silence that welcomes her. It’s the sound of trumpets.


Daphne’s desire to start again in simple country comfort is instantly dashed as the townsfolk declare that the End Times are here. And incredible occurrences soon support their belief. Daphne does all she can to keep her head down and ignore the signs. She works a job at the local oil rig, helps around the house, hangs out with her pregnant cousin Janie and gets to know Owen, a mysterious motocross racer and fellow roustabout at the rig. But soon a startling discovery shatters her resolve and calls into question all her doubts and fears.

               
Daphne landed in Carbon County for a reason. She only has to read the signs—and believe.
Dangerous Creatures (Dangerous Creatures, #1)Dangerous Creatures (Dangerous Creatures #1) - Kami Garcia & Margaret Stohl

A new series returns to the world of Beautiful Creatures. Some loves are cursed...others are dangerous.Ridley Duchannes will be the first to tell you that she's a bad girl. She's Dark. She's a Siren. You can never trust her, or even yourself when she's around.  for her, Wesley "Link" Lincoln can never seem to remember that; quarter Incubus or not, his heart is Mortal when it comes to Ridley. When Link heads to New York City to start a music career, Ridley goes along for the ride-and she has her own reasons. As if leaving small-town Gatlin for the big city, trying to form a band, and surviving life with a partially reformed Siren isn't hard enough already, Link soon learns he has a price on his head that no Caster or Mortal can ever pay.

Fler nya boksläpp 

The Art of Lainey Biggest Flirts (Superlatives, #1) While You're AwayInfinite Sky (Infinite Sky, #1)
Reborn (Shadow Falls: After Dark #1) The Rules for Breaking (The Rules for Disappearing, #2) Now and Forever The Heiresses
The Lost Turn It Up (Varsity, #2) Darkness Rises (Reign, #0.5) The Summer Invitation
The Night Gardener V is for Villain Out of Control

Vill läsa

Frida: Skönt med en lite lugnare vecka! För första gången på väldigt länge är det faktiskt ingen bok som jag känner att jag vill läsa. Det är i och för sig bara bra, eftersom det varit alldeles för många "vill läsa"-böcker de senaste veckorna.


Finast omslag

Frida: Inte något omslag som fångar mig direkt, men om jag måste säga något så blir det End Times.