2014-04-28

Nya YA-boksläpp 28/4 - 4/5

Färgen på drömmar - Ruta Sepetys
Sjuttonåriga  Moraine har en plan, en dröm, ett hemligt begär. Men det är av ett annat slag än det kunderna på bordellen har bordellen där hennes mor arbetar. Josie längtar bort. Bort från sin identitet som dotter till en prostituerad, bort från blickarna hon börjar få. New Orleans är hett, farligt och spännande men inte för en ung kvinna som Josie. Hon har en tillflykt i bokhandeln där hon arbetar, men det räcker inte, hon vill lämna staden och börja studera på ett universitet långt därifrån. Mot en färgstark kuliss och med stor omsorg om autentiska historiska detaljer har Ruta Sepetys skapat en spännande och driven karaktär i Josie, en ung kvinna som kämpar i underläge mot fördomar och orättvisor, men med ett hopp om förändring. Språket är elegant och temat lika gripande som angeläget.
Fler nya boksläpp 

Sweet Reckoning (The Sweet Trilogy, #3) Catch a Falling Star The Taking (The Taking, #1) The Treatment (The Program, #2)
Tease Love and Other Foreign Words Sleep No More In the Shadows
Losing Logan Of Breakable Things The Break-Up Artist Exile (Exile, #1)
Creators (The Lost Souls, #3) The Recruit Camp Payback (Camp Boyfriend, #2) The Rising King (Keepers of Life, #3)
The One Safe Place A Time to Dance The Worst Girlfriend in the World Starfall (The Darkborn Legacy, #3)
The End or Something Like That The Drowning Deliver Me Scan (Scan, #1)
The Luck Uglies Now You See Me Goose (Paper Aeroplanes, #2) Gorgeous
Riot

Svenska böcker/översättningar

 

Vill läsa

Frida: Den här veckan är det faktiskt en hel del böcker som fångar mitt intresse. Speciellt Färgen på drömmar av Ruta Sepetys. Älskade hennes "Between Shades of Gray" och hennes nya låter minst lika bra. Sweet Reckoning, The Taking, The Treatment och In the Shadows vill jag också läsa. 

Finast omslag

Frida: Tycker väldigt mycket om det svenska omslaget till Ruta Sepetys nya. Enkelt, men effektfullt!

Vill inte läsa

Frida: Losing Logan, The Break-up artist, Now You See Me... 

Fulast omslag

Frida: The Worst Girlfriend in the World. Finns ingenting med det omslaget som jag tycker om. 


2014-04-26

Omslagsnytt

  Jag brukar spara nya omslag till "Bokiga nyheter"-inläggen, men de här två var så fina att de förtjänar ett separat inlägg. Böckerna jag pratar om är Heir of Fire av Sarah J Maas och Blue Lily, Lily Blue av Maggie Stiefvater. 

Throne of Glass

Omslagen till vänster är de brittiska och de till höger är de amerikanska. Tycker båda är otroligt fina, men de brittiska är ändå mina favoriter. Älskar hur badass Celaena ser ut på alla omslag. Undrar dock lite varför hon helt plötsligt bytt till pilbåge? Inte för att jag klagar. Har alltid tyckt att pilbåge är så mycket coolare än svärd, haha ^^


HOF UK HOF US

Tidigare omslag

Throne of Glass (Throne of Glass, #1) Throne of Glass (Throne of Glass, #1) Crown of Midnight (Throne of Glass, #2) Crown of Midnight (Throne of Glass, #2)

The Raven Cycle

Ännu en serie med väldigt vackra omslag! Älskar allihop, men det nya är nog min favorit. Fast korpen är väldigt snygg den med. Gillar i alla fall att omslagen känns som att de hör ihop, även om stilen ändrats en aning till tredje bokens omslag. 

Blue Lily, Lily Blue (The Raven Cycle, #3)

Tidigare omslag

 The Dream Thieves (The Raven Cycle, #2)The Raven Boys (The Raven Cycle, #1)

Vad tycker ni om de nya omslagen? Bättre eller sämre än de tidigare i serierna? 

//Frida


2014-04-24

Dödens trubadurTitel: Dödens trubadur
Författare: Fredrik Lindblom
Serie: Fristående uppföljare till Röd Skymning
Antal sidor: 546
Förlag: Ascentoria 
Utgivningsår: 2014

Kan tex köpas här: Adlibris | Bokus

Stort tack till Ascentoria för recensionsexemplaret! 

Efter att ha stulit en bit bröd till sin svältande hund tvingas två barn fly för sina liv. Jagade av stadsvakter, med höjda svärd och spjut, tar de sin flykt till den väldiga Suspiriaskogen. Vilse och utmattade stöter de på den mest osannolika av personer - en ung, fager trubadur med till synes oanade krafter.

Mötet med trubaduren blir början på ett hisnande äventyr med löften om trygghet och en bättre morgondag - men gör de rätt i att lägga sina liv i händerna på en främling? Och vad menar han med att de är De utvalda?

Dödens trubadur är ett svenskt illustrerat fantasyäventyr och den fristående fortsättningen på Röd Skymning. Istället för krig och blodiga slag skildrar detta äventyr en annan, tidigare outforskad sida av världen Ascentoria - en sida där magiska ting och främmande väsen tycks spela en betydande roll.

Det känns som att jag är en av få inom bokbloggsvärlden som inte läst Lindbloms första bok – Röd Skymning, men det hindrade mig inte ifrån att tacka ja till att recensera den fristående uppföljaren, Dödens trubadur. Jag tyckte nämligen att den lät helt fantastiskt bra. Det utlovades magi, spännande äventyr, mystiska varelser och illustrationer i massor. Det kan man omöjligt tacka nej till!

Dödens trubadur är verkligen ett fartfyllt äventyr. Det lättsamma språket och de korta kapitlen gör så att sidorna flyger förbi i ett rasande tempo och trots bokens ganska rejäla tjocklek blir det aldrig en tråkig stund. Det finns fullt av oväntade vändningar och historien griper tag i en redan från första sida och släpper inte taget förrän sista sidan är läst. Om ens då. Slutet får en nämligen att vilja ha mer, mer, mer!

Jag fullkomligt älskar världen som Lindblom har skapat och är otroligt glad att det finns en till bok där jag kan utforska den ytterligare. Det finns så mycket mer som jag vill veta. Så många fler platser jag vill besöka.  Som ofta i fantasyböcker förflyttar sig huvudpersonerna mellan många olika städer och platser, vilket jag uppskattar då jag som sagt vill få ut så mycket av världen som möjligt. Under Ellida och Elliots resa får vi besöka allt från mystiska skogar och storslagna slott till livfulla hamnstäder och piratskepp. Trots det ständiga miljöombytet tycker jag ändå att man får vistas tillräckligt länge på varje plats för att verkligen hinna uppleva dem. Det här med upplevandet är nämligen väldigt viktigt, i alla för mig. Det är stor skillnad på att bara befinna sig i en stad och en helt annan att uppleva den.

Det märks att Lindblom har lagt ner mycket tid på att få till världen och att han känner den utan och innan. Det gör allt så mycket mer trovärdigt. Både världen och karaktärernas historia, nutid och framtid vävs ihop på ett väldigt fint sätt och ger djup till berättelsen. Jag kan tänka mig att de som även läst Röd Skymning får ännu en dimension eftersom de redan har koll på ”grunden”, men jag tycker inte att det gör något om man inte har läst första boken. Man förstår kanske inte alla kopplingar till platser och föremål, men det förstör inte läsupplevelsen på något sätt. Man blir bara väldigt sugen på att även läsa första boken.

Det är omöjligt att skriva en recension av den här boken utan nämna de otroligt vackra illustrationerna. De förhöjer verkligen läsupplevelsen och är ett så fint komplement till historien. Jag skulle vilja rama in dem allihop och hänga upp min vägg. Boken i sig är också otroligt fin. Den känns sådär härligt lyxig med sitt bokmärkesband och vackra dubbelomslag.

Jag har redan nämnt att jag älskar den fartfyllda historien, världen och illustrationerna, så nu är det väl dags för det som jag tycker lite mindre om, nämligen karaktärerna. Tyvärr fastnar jag aldrig för huvudpersonerna Ellida och Elliot, vilket leder till att jag aldrig känner mig riktigt delaktig i deras historia. Den berör mig inte. Även om jag befinner mig i världen, befinner jag mig aldrig där med dem. Jag upptäcker mer på egen hand, om ni förstår vad jag menar. Väldigt tråkigt, eftersom allt annat är så fantastiskt bra.

Det är dock bara Elliot och Ellida som jag aldrig får något band till. Bikaraktärerna är alla betydligt intressantare. Trubaduren Levyant har jag genom hela boken någon slags hatkärlek till. Han är så oberäknelig och skum och jag vet inte allt. Förstod aldrig vad Elliot och Ellida såg hos honom och vad som fick dem att lita så blint på honom. Anledningen till att jag fastnar för Levyant, och inte för barnen, som egentligen är betydligt mer älskvärda, är för att han får mig att känna. Det spelar igen roll att det mest är irritation och ilska. Huvudsaken är att jag känner något.

Som sagt tycker jag mycket om de mindre karaktärerna i boken, som till exempel beskyddarna Cassandra och Alejandro och spökflickan. Monstervarelserna och ”de onda” karaktärerna tycker jag också mycket om. Eller, tycker om är kanske fel ord, det är ju inte så att jag faktiskt gillar dem. Välskrivna och fascinerande är nog bättre ordval.


Sammanfattat är Dödens trubadur ett otroligt fartfyllt, magiskt och fängslande fantasyäventyr som jag verkligen rekommenderar. Världen är fantastisk, språket härligt lättsamt och illustrationerna ett perfekt komplement till berättelsen. Fascinerande karaktärer finns det gott om och historien känns väldigt unik. Jag önskar av hela mitt hjärta att det kommer en uppföljare och till dess kommer jag utan tvekan att dyka ner i Röd Skymning, för jag har verkligen inte fått nog av Ascentoria.  


//Frida

2014-04-21

Nya YA-boksläpp 21/4 - 27/4

Prisoner of Night and Fog (Prisoner of Night and Fog, #1)Prisoner of Night and Fog (Prisoner of Night and Fog #1) -  Anne Blankman 

In 1930s Munich, danger lurks behind dark corners, and secrets are buried deep within the city. But Gretchen Müller, who grew up in the National Socialist Party under the wing of her "uncle" Dolf, has been shielded from that side of society ever since her father traded his life for Dolf's, and Gretchen is his favorite, his pet.


Uncle Dolf is none other than Adolf Hitler.

And Gretchen follows his every command.


Until she meets a fearless and handsome young Jewish reporter named Daniel Cohen. Gretchen should despise Daniel, yet she can't stop herself from listening to his story: that her father, the adored Nazi martyr, was actually murdered by an unknown comrade. She also can't help the fierce attraction brewing between them, despite everything she's been taught to believe about Jews.


As Gretchen investigates the very people she's always considered friends, she must decide where her loyalties lie. Will she choose the safety of her former life as a Nazi darling, or will she dare to dig up the truth—even if it could get her and Daniel killed?


From debut author Anne Blankman comes this harrowing and evocative story about an ordinary girl faced with the extraordinary decision to give up everything she's ever believed . . . and to trust her own heart instead.The Inventor's Secret (The Inventor's Secret, #1)
The Inventor's Secret (The Inventor's Secret #1) - Andrea Cremer

Sixteen-year-old Charlotte and her fellow refugees have scraped out an existence on the edge of Britain’s industrial empire. Though they live by the skin of their teeth they have their health (at least when they can find enough food and avoid the Imperial Labor Gatherers) and each other. When a new exile with no memory of his escape from the coastal cities or even his own name seeks shelter in their camp he brings new dangers with him and secrets about the terrible future that awaits all those who have struggled has to live free of the bonds of the empire’s Machineworks.The Inventor’s Secret is the first book of a YA steampunk series set in an alternate nineteenth-century North America where the Revolutionary War never took place and the British Empire has expanded into a global juggernaut propelled by marvelous and horrible machinery. 
Fler nya boksläpp 


My Not So Super Sweet Life (My Super Sweet Sixteenth Century, #3) The Hunt (Project Paper Doll, #2) New Sight The Eighth Day

Deception's Princess (Deception's Princess, #1) Past the Shallows The Last Best Kiss Don't Call Me Baby
TALKER 25 (TALKER 25, #1) Meridian (Arclight, #2) Lost in Thought (The Sententia, #1) The Art of Secrets
Victories (Shadow Grail, #4) How I Got Skinny, Famous, and Fell Madly in Love The Boundless Expiration Day 
Fragile Line Keep the Faith The Chance You Won't Return Summer State of Mind 
She Is Not Invisible

Vill läsa

Frida: Den här veckan är jag mest nyfiken på The Prisonor of Night and Fog och The Inventor's Secret. Speciellt den förstnämnda eftersom jag nyss läste ut The Book Thief och gärna vill läsa något mer som utspelar sig under andra världskriget. Gärna ur en lite annorlunda synvinkel vilket den här verkar vara.


Agnes: Ganska många nya böcker den här veckan men det är bara en bok som jag känner mig intresserad av: The Inventor's Secret. Ju fler recensioner jag läser om den, desto mer vill jag läsa den.

Finast omslag


Frida: Faktiskt inget omslag som jag känner speciellt för den här veckan. Många medelmåttiga/helt okej omslag, men inget som sticker ut eller som är superfint.


Agnes: Jag håller med Frida om att det inte är något omslag som sticker ut den här veckan.

Vill inte läsa


Frida: Till exempel The Last Best Kiss, She is not Invisible och Summer State of Mind.


Agnes: My Not So Super Sweet Life och The Last Best Kiss bland annat.

Fulast omslag


Frida: Meridian. Tyckte omslaget till första boken var förskräckligt och det här var då inte mycket bättre. Nästan precis samma ju!


Agnes: The Art of Secrets. Så tråååkigt...