2014-06-05

Keeping the MoonTitel: Keeping the Moon
Författare: Sarah Dessen
Serie: -
Antal sidor: 228
Förlag: Penguin Audio
Utgivningsår: 2009

Colie expects the worst when she's sent to spend the summer with her eccentric aunt Mira while her mother, queen of the television infomercial, tours Europe. Always an outcast -- first for being fat and then for being "easy" -- Colie has no friends at home and doesn't expect to find any in Colby, North Carolina. But then she lands a job at the Last Chance Cafe and meets fellow waitresses Morgan and Isabel, best friends with a loving yet volatile relationship. Wacky yet wise, Morgan and Isabel help Colie see herself in a new way and realize the potential that has been there all along.

Keeping the Moon är en mysig och somrig berättelse om att hitta sig själv, i typisk Sarah Dessen-stil. Det härliga med hennes böcker är att man känner sig hemma direkt och det är verkligen bara att sätta sig ner och njuta av läsningen. Man känner sig trygg i vad man får. Inga höga förväntningar som förstör och inte heller någon rädsla för att man inte ska tycka om det.

Något som jag verkligen tycker om med Dessens böcker, den här inkluderad, är hur fint hon blandar det mysiga och söta med det lite allvarliga utan att få för mycket av varken det ena eller det andra. Det är härligt lättläst, men samtidigt fullt av fina och tänkvärda budskap. Det är precis lagom för min del eftersom jag varken tycker om för sockersöta eller för tunga contemporaryböcker. Lagom är bäst.

I Keeping the Moon får vi följa Colie som blivit mobbad hela sitt liv. Först för att hon var tjock och sedan för att vara lättfotad. Hennes självförtroende och självkänsla är i botten och i början av boken är hon både vilsen och rädd. Något som jag verkligen tycker om med den här boken är att det visas så tydligt att självförtroende och självkänsla inte alls hänger ihop med utseende, eller i det här fallet smalhet. Colie har vid boken början varit smal en längre tid, men det har inte hjälpt varken hennes självkänsla eller självförtroende. Hon är precis samma vilsna och osäkra person som hon var när hon hade några extrakilon. Allt för ofta tycker jag att böcker får en att tro att bara man blir smal så löser sig allt, så det är väldigt härligt att se att Dessen bryter den trenden.

Något annat som gör den här boken till en liten trendbrytare, i alla fall sett till andra Sarah Dessen böcker, är fokusen på vänskap. Jag älskar att se hur vänskapen med Morgan och Isabel får Colie att växa som person – att de är just de två som hjälper henne att hitta sig själv snarare än kärleksintresset. Även om han också har en del i det hela, men fortfarande mer som vän snarare än pojkvän. Det låter säkert luddigt, men ni som har läst boken förstår säkert vad jag menar.

Jag gillar huvudpersonen Colie och det är intressant att följa hennes karaktärsutveckling genom boken, men mina favoriter är hela tiden Morgan och Isabel. De är så olika, men samtidigt så lika. Deras konversationer får mig att le mest hela tiden och vänskapen dem emellan är bara så fin. Isabel kanske inte framstår som den mest sympatiska personen i världen, men under den hårda ytan döljer sig en väldigt omtänksam och psykiskt väldigt stark person. Morgan är härligt spontan och intensiv, om än kanske lite väl naiv ibland. Tillsammans utgör de en ganska så perfekt duo som visar att man kan klara sig igenom det mesta, bara man har varandra.

Sammanfattat är Keeping the Moon en mysig och somrig historia där vänskap och självkänsla står i fokus. Om du har tyckt om Dessens andra böcker, kommer du garanterat att tycka om den här också. Perfekt läsning i sommarvärmen! 

Favoritcitat

“You should never be surprised when someone treats you with respect, you should expect it.” //Frida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar