2013-12-31

Gott nytt år!


Vi vill passa på att önska er alla fina bloggare och bloggläsare ett riktigt Gott Nytt År!

Frida & Agnes

End of the Year Book Survey 2013


Den här enkäten kommer ursprungligen från bloggen
Perpetual Page Turner och det enda jag har gjort är att översätta den från engelska till svenska. Den bästa bok du läste 2013 (Om det är lite av en omöjlighet att bara nämna en kan du fuska lite och dela upp i olika genrer) Contemporary: Sagoberättaren av Antonia Michealis

Dystopi: Insurgent av Veronica Roth

Fantasy: Finnikin of the Rock av Melina Marchetta

Historical Fiction: Code Name Verity av Elizabeth Wein
Paranormal: The Assassin's Curse - Cassandra Rose Clarke


En bok som du trodde att du skulle älska, men som inte alls levde upp till förväntningarna 

Legend (Legend, #1)

Alla verkar älska den här boken/serien, men tyvärr föll den mig inte alls i smaken. Karaktärerna var irriterande och handlingen alldeles för förutsägbar. 

Den största (positiva) överraskningen 2013

Sagoberättaren

Jag började läsa den här boken helt utan förväntningar och utan att veta riktigt vad den handlade om och den visade sig vara alldeles fantastiskt underbar. 

En bok som du läste under 2013 som du har rekommenderat andra att läsa mest i år

Finnikin of the Rock (Lumatere Chronicles, #1) Seraphina (Seraphina, #1) Sagoberättaren

Fuskar lite här, för jag har nog tjatat om de här tre böckerna nästan lika mycket. Passar på att tjata lite till - har ni inte läst dem än tycker jag verkligen att ni ska ta itu med det 2014! 

Den bästa bokserie du upptäckte 2013

  Finnikin of the Rock (Lumatere Chronicles, #1) 

Jag blev helt tagen av den här fantastiskt vackra och gripande historien. Hade i och för sig inte förväntat mig något annat eftersom det är Marchetta som skrivit den. 

Ny favoritförfattare som du upptäckte 2013

Gjorde ett helt inlägg med nya favoritförfattare, vilket ni kan hitta här, men om jag bara får välja en säger jag nog Rachel Hartman.

Bästa bok som tillhör en genre du vanligtvis inte läser
Har inte jättemycket att välja på här direkt. Den enda bok som jag läst det här året som inte tillhör YA-genren är Agatha Christies "Och så var de bara en". 

Mest spännande, kan-inte-sluta-läsa bok 2013

Nyckeln (Engelsfors, #3)

Trots sina över 800 sidor flög jag igenom den här. Omöjlig att lägga ifrån sig! 

En bok som du läste i år och som du troligtvis kommer att läsa om nästa år

Code Name Verity

Tror att jag kommer uppskatta den här boken ännu mer efter en omläsning. Jag tror nämligen att det är en sådan bok som kräver några omläsningar innan man förstår riktigt hur fantastisk den är. 

Favoritomslag på en bok du läste 2013

Shattered Souls (Souls, #1)

Den mest minnesvärda karaktären 2013

Queenie från Code Name Verity. Hon kan nog vara den starkaste, smartaste och modigaste karaktär jag någonsin läst om.  

Den vackrast skrivna boken 2013

Kan inte riktigt bestämma mig för bara en så säger både Finnikin of the Rock och Seraphina. Båda är fantastiskt vackert skrivna. 

Den bok som hade störst betydelse för dig 2013

Sagoberättaren Finnikin of the Rock (Lumatere Chronicles, #1) Code Name Verity 

Svårt det där med störst betydelse. Många böcker berörde mig det här året, men på många olika sätt. 

Bok som du inte kan förstå att du väntade till 2013 att läsa

Insurgent (Divergent, #2)

Jag var så rädd för att jag skulle bli otroligt besviken på Insurgent eftersom jag älskade Divergent så mycket, men jag hade inte behövt vara nervös. Insurgent var kanske inte lika bra som Divergent, men nästintill. 

Favoritcitat från en bok du läste 2013

“Be prepared for the worst, my love, for it lives next door to the best.”
Finnikin fo the RockKortaste respektive längsta bok du läste 2013

Nyckeln av Sara Bergmark Elfgren & Mats Strandberg var den längsta (813 sidor) och Harry Potter: The Prequel var den kortaste. Tror dock att Game of Thrones var den längsta egentligen, om man tänker på hur otroligt liten texten var och hur tunna sidorna var. 

En bok som hade en scen som fick dig att verkligen vilja prata med någon om boken/scenen. 

Berövad Sagoberättaren

Sagoberättaren av Antonia Michaelis och Berövad av Liz Coley var två böcker som verkligen fick mig att vilja ha någon att diskutera med. 

Favoritrelation i en bok du läste 2013 (kärleksförhållande, vänskap osv.) 

Finnikin & Evanjalin från Finnikin of the Rock. Gillade verkligen hur deras relation utvecklades genom boken. Det kändes väldigt äkta. 


Favoritbok du läste 2013 av en författare som du redan läst något av tidigare. 

Nyckeln (Engelsfors, #3) Insurgent (Divergent, #2) 

Tyckte väldigt mycket om dessa två! 

Den bästa bok du läste 2013 som du läste enbart på grund av rekommendationer från andra

The Assassin's Curse (The Assassin's Curse, #1)

Läste en väldigt hyllande recension av den här boken på någon engelsk blogg (kommer tyvärr inte ihåg vilken) och hade det inte varit för den hade jag antagligen aldrig plockat upp den. Vilket hade varit väldigt tråkigt eftersom jag tyckte mycket om den. En frisk fläkt i YA-världen. 

Genre som du läste mest från 2013
YA är egentligen ingen ren genre, men läste i princip bara YA. Ska jag gå ner i mindre delar tror jag nog att det var fantasy som jag läste mest, men även en hel del contemporary. Mer än vanligt faktiskt. 

Din nya fiktiva crush från en bok du läste 2013

Ingen! Tittade igenom alla böcker som jag läst i år och kom inte på en enda som jag skulle räkna till fiktiv crush. Tror aldrig det har hänt tidigare. ^^ 

Bästa debutboken du läste 2013

Den nya människan

Det fanns inte direkt några utmanare eftersom jag inte läste några andra debutböcker, men den är verkligen värd sin plats. Tyckte väldigt mycket om den!

Den mest levande världsuppbyggnaden i en bok du läste 2013

Seraphina (Seraphina, #1)

Ingen tvekan här! Världsuppbyggnaden i den här boken var magisk. Längtar efter att få dyka in i den igen! 

Den roligaste bok du läste 2013

Rubinröd: tidlös kärlek (Ädelstenstrilogin, #1)

Inget svårt val här heller! Skrattade så att jag knappt fick luft och fnissade som en tok alldeles för många gånger. Precis min typ av humor. 

Bok som fick dig att gråta

Sagoberättaren Code Name Verity Insurgent (Divergent, #2) Finnikin of the Rock (Lumatere Chronicles, #1)

Kan omöjligt bara välja en. Jag är en väldig känslig person och gråter till var och varannan bok. Mest för att det är sorgligt, men det händer ganska ofta att jag gråter en skvätt när allt är sådär perfekt och fint också. 

Bok som du läste det här året som förtjänar mer uppmärksamhet

Finnikin of the Rock (Lumatere Chronicles, #1) 
Seraphina (Seraphina, #1) 
Sagoberättaren


Kan inte prata nog om de här böckerna. De är SÅÅÅÅ bra! Läs, läs, läs!!

//Frida

2013-12-30

Nya Ya-boksläpp 30/12 - 5/1

Blodsväktaren (inbunden)Blodsväktaren - Tessa Gratton

För Mab Prowd har magi alltid känts lika naturligt som att andas. Hon har vuxit upp med den, på en ensligt belägen gård tillsammans med andra utövare. Kanske är det skälet till att hon har få vänner i sin egen ålder, men det har också gett henne en obestridlig känsla av att vara betydelsefull. Hon ser det som sin skyldighet att utöva och skydda ma¬gin, såsom Blodsväktarna har gjort i århundraden. Ute i naturen, långt från alla vittnen, kan hon utöva den med stolthet och glädje, men hon vet också att om blodsmagin inte utförs på rätt sätt kan dess kraft bli oöverskådlig och fruktansvärd.

En morgon, när Mab försöker sig på en både farlig och svår formel, så händer något. Hon väcker något till liv, större och mäktigare än hon kunnat ana. Och hon har en åskådare, en ung man, Will. Det han får se är för egendomligt och skrämmande för att ens försöka förstå. Han flyr från platsen – men Mab och Will kommer att mötas igen.

Här möts du av en chockerande mix av romantik, skräck och magi. Romanen är fristående, men löst sammanflätad med Tessa Grattons debut Blodsmagi.


Afterparty - Ann Redisch Stampler
Afterparty
Emma is tired of being good. Always the dutiful daughter to an overprotective father, she is the antithesis of her mother -- whose name her dad won't even say out loud. That's why meeting Siobhan is the best thing that ever happened to her...and the most dangerous. Because Siobhan is fun and alluring and experienced and lives on the edge. In other words, she's everything Emma is not.

And it may be more than Emma can handle. 

Because as intoxicating as her secret life may be, when Emma begins to make her own decisions, Siobhan starts to unravel. It's more than just Dylan, the boy who comes between them. Their high-stakes pacts are spinning out of control. Elaborate lies become second nature. Loyalties and boundaries are blurred. And it all comes to a head at the infamous Afterparty, where debauchery rages and an intense, inescapable confrontation ends in a plummet from the rooftop... 

This explosive, sexy, and harrowing follow-up to Ann Redisch Stampler's spectacular teen debut, Where It Began, reveals how those who know us best can hurt us most.

Fler nya boksläpp

Timebound (The Chronos Files) The Lost Boys Shadow Kiss: The Graphic Novel (Vampire Academy: The Graphic Novel, #3) Wild Cards (Wild Cards, #1)
Witch Fall (Witch Song, #3) Neverwas  (Amber House, #2) Bird Witch Finder (Witch Finder, #1)
 Warrior (The Dragon King Chronicles, #2) The Offering (The Pledge, #3) The Book of Love (The Secret Sisterhood of Heartbreakers, #2) No Surrender Soldier
The Promise of Amazing 

Svenska böcker/översättningar

Konsten att ha sjukt låga förväntningar (häftad) Boktjuven (inbunden) Pojken i randig pyjamas (kartonnage) Historien om Leon - Schindlers yngste arbetare (inbunden)

Vill läsa

Frida: Dags för ett nytt år och massa nya härliga böcker! 
Blodsväktaren: Fristående fortsättning på Blodsmagi. Är nyfiken på båda böckerna!
Timebound: Efter att ha läst Rubinröd är jag superpepp på fler tidreseböcker. Är dock inte riktigt säker på om det här är rätt bok. Låter mest okej. Ska invänta lite recensioner innan jag bestämmer mig om dne är värd att sätta upp på min TBR. 
Witchfall: Är väldigt nyfiken på den här serien, men har inte läst de två första böckerna än.. 
Afterparty: Är inte helt säker på om det här är min typ av bok, men lite nyfiken blev jag..
The Offering: Har första boken hemma så kommer förmodligen plocka upp den här så småningom. 

Finast omslag

Frida: Av någon anledning så fastnade jag verkligen för omslaget till Afterlife. Det är egentligen inte någonting speciellt med det, men jag gillade färgerna och den siluettliknande människan. Filmomslaget till The Book Thief är ju också grymt snyggt och jag gillar att The Offering passar så bra ihop med resten av böckerna i serien. 

Vill inte läsa

Frida: Det här med att The Lost Boys beskriv som perfekt för fans av Stephenie Meyer och Lauren Kate, få mig inte direkt att vilja kasta mig över boken. Snarare tvärtom. 

Fulast omslag

Frida: Den här veckan tycker jag minst om omslaget till The Book of Love. Mest på grund av att det är väldigt trist och inte alls passar ihop med den första boken i serien. 

2013-12-29

Förändringar

Nu när det snart är nytt år kände jag för att göra lite förändringar här på bloggen. Än så länge har jag bara gjort om bland recensionerna, men jag har fler planer så håll utkik. 

Tidigare så har vi haft alla recensioner under en och samma kategori, men jag har nu gjort tre kategorier istället - Fridas recensioner, Agnes recensioner och Samtliga recensioner. Detta för att göra det så överskådligt som möjligt. Ni hittar dem alla bland flikarna under headerbilden. 

Kategorin "Samlade recensioner" ser precis ut som vår förra recensionskategori och innehåller alla recensioner som skrivits här på bloggen. Böckerna är sorterade i alfabetisk ordning efter böckernas titel. Även kategorin "Agnes recensioner" ser ut så för tillfället, men den kommer att förändras så småningom. 

Nu till den kategori där jag faktiskt gjort en hel del förändringar, nämligen min egen - Fridas recensioner. När ni klickar på den fliken skickas ni till en blogg som jag gjort enbart för att samla mina recensioner på. Där finns alla recensioner som jag skrivit här på bloggen. För att göra det enkelt att hitta bland dem har jag både sorterat dem efter författarnas efternamn och böckernas titel. I olika kategorier, självklart. På så sätt kan ni själva välja det sätt som passar er bäst. 

I den kategori där recensionerna är sorterade efter författarnas efternamn finns en bild på varje bok och genom att klicka på den kommer du till recensionen. Jag valde att ha bilder eftersom jag själv tycker att det är lättare att känna igen böcker på omslaget snarare än titel. Det ser dessutom mycket trevligare ut med bilder än bara en massa text. ^^ 

Klicka här för att se hur de olika kategorierna ser ut: 

Jag hoppas att ni ska tycka om förändringarna och att det ska göra det lättare för er att hitta bland recensionerna här på bloggen.

//Frida

2013-12-28

Hur gick det med mina mål...?

I slutet av 2012 satte jag upp lite mål för mitt läsande under 2013 och nu är det dags att se hur det gick...

Fridas mål 2013

Omläsning av Harry Potter och The Host 
Det här gick inte alls särskilt bra då jag endast läste om Harry Potter and the Philisopher's Stone. Har lyssnat på i princip alla Harry Potter-böcker som ljudbok jag vet inte hur många gånger det här året, men nu var det ju läsa och inte lyssna som jag skulle göra... Var supertaggad på att läsa om The Host i samband med filmen, men det rann ut i sanden ganska så fort. 

Läsa minst 50 böcker (seriealbum & extramaterial inräknat)
Det här målet klarade jag faktiskt! Har läst 51 böcker än så länge och tror att det hinner bli i alla fall en bok till innan årets slut. Det såg väldigt dåligt ut i mitten på månaden, men eftersom jag läste mycket mer mot slutet lyckades jag trots allt. Det känns bra. Hoppas dock på ännu fler böcker nästa år! 


Läsa fler uppföljare/fortsättningar på serier som jag påbörjat.
Det här gick väl helt okej. Eller egentligen inte. Tror bara att det blev sju fortsättningar och det är jag faktiskt inte nöjd med. hade behövt läsa betydligt fler. Ligger så långt efter i alldeles för många serier och jag tycker att det är supertråkigt att inte längta efter uppföljare tillsammans med resten av bokbloggsvärlden. 

Några böcker som jag ska läsa under 2013

Insurgent (Divergent, #2) City of Lost Souls (The Mortal Instruments #5) Obsidian (Lux, #1) A Game of Thrones (A Song of Ice and Fire, #1)
Av dessa läste jag bara Insurgent och A Game of Thrones. Tyckte väldigt mycket om båda två! City of Lost Souls kommer helt säkert att bli läst i början av 2013 eftersom jag vill ha läst den innan sista boken ges ut. Obsidian däremot kommer jag nog inte läsa på ett tag. Har så många andra böcker som jag hellre läser just nu. 

Kommentar: 
Trots att jag inte klarade alla mina mål tycker jag att det har varit ett bra bokår. Jag har läst många fantastiskt bra böcker och även om det har gått lite upp och ner med läslusten är jag nöjd med det som jag hunnit med och ser fram emot vad 2014 har att erbjuda!

//Frida