2013-08-31

Pulse It


För några veckor sedan snubblade jag över en sida vid namn Pulse It. Det är ett slags online community för personer som älskar YA, där man kan läsa utdrag ur böcker, men också hela böcker. Och allt är självklart gratis. Varje vecka finns det en ny bok som man kan läsa och den här veckan som gått har det varit Jonathan Maberrys Rot & Ruin. Exempel på tidigare böcker är Clockwork Angel, Burn for Burn och Hush Hush. 

Jag tycker att det är en väldigt rolig idé att varje vecka låta sina medlemmar läsa en bok helt gratis. Det är också positivt att det är relativt aktuella böcker också och inte bara en massa gamla klassiker. Böckerna och utdragen kan läsas antingen direkt på hemsidan eller genom mobiltelefon/surfplatta, så det borde vara perfekt för er som gillar e-böcker. 

Jag är själv medlem och väntar spänt på att det ska komma en bok som intresserar mig. Hade gärna läst Burn for Burn när den fanns, men tyvärr hade jag så mycket annat den veckan att det aldrig blev av. 

// Frida

2013-08-30

Diskussionsfråga: Serie eller stand-alone?

Tack vare våra ”Nya YA-boksläpp”-inlägg har jag ganska så bra koll på vad som ges ut inom just YA genren. En trend som jag, och säkert många av er också, har kunnat se är att nästan alla nya YA böcker ingår i serier. Stand-alone böckerna lyser med sin frånvaro.

Jag har verkligen inget emot serier, tvärtom. Jag tycker väldigt mycket om serier eftersom man får befinna sig i världen och följa karaktärerna under en mycket längre tid. Många av mina absoluta favoritböcker ingår i serier – Harry Potter, Divergent, The Hunger Games, The Mortal Instruments, Finnikin of the Rock osv. 

Harry Potter and the Philosopher's Stone (Harry Potter, #1) The Hunger Games (The Hunger Games #1) City of Bones (The Mortal Instruments, #1) Finnikin of the Rock (Lumatere Chronicles, #1)

Det som jag tycker är lite tråkigt är att allt ska vara serier numera. Det blir så tjatigt och man gör ju inget annat än påbörjar nya serier längre. När ska man hinna avsluta dem egentligen? Som sagt, jag har inget emot serier, men hade gärna sett att fler stand-alone böcker i utgivningen. Lite jämvikt är ju aldrig fel och jag tycker otroligt mycket om stand-alones också. Det är något speciellt med böcker som lyckas berätta en fantastisk historia utan att behöva dra ut på det i tre eller fler böcker. Jellicoe Road och Sagoberättaren är exempel på sådana böcker.

Jellicoe Road Sagoberättaren The Fault in Our Stars The Truth About Forever

Jag använde mig av en lista över böcker som har/ska ges ut under 2013 på Goodreads för att se hur många av dem som ingick i en serie och hur många som var stand-alones. Av de hundra första böckerna var endast 12 stycken av dem stand-alones. 12 stycken! Det är väldigt få. Något annat som jag också upptäckte var att stand-alone böckerna oftast tillhör contemporary genren, medan serier ofta tillhör genrer som fantasy, dystopier, sci-fi och så vidare. Kanske har det något att göra med att det ofta krävs mer beskrivning av värld och liknande i en fantasy än det krävs i en contemporary? 

Hur ser ni på serier och stand-alones? Tycker ni som jag och vill se fler stand-alones eller gillar ni serier mer? Kan ni komma på en stand-alone som inte tillhör contemporary genren?

//Frida


2013-08-29

A till Ö undersökning

Såg den här enkäten på Boktyckes blogg och tyckte att den såg rolig ut. Ursprungligen kommer den från The Perpetual Page-Turner och det är en A-Z enkät med bokiga frågor. Boktyckte har lagt till frågorna Å-Ö.

Här kommer min version av listan: 
   
Author you’ve read the most books from:

Mest böcker har jag läst av J.K Rowling (10st) och efter henne kommer Cassandra Clare (6st). Har faktiskt läst förvånansvärt få böcker av de flesta författare, vilket i och för sig beror på att jag är väldigt duktig på att påbörja serier och mindre duktig på att avsluta dem...

Best Sequel Ever:

Som jag nämnde ovan är jag väldigt duktig på att påbörjar serier och mindre duktig på att fortsätta med dem, vilket gör att jag har väldigt få uppföljare att välja bland. Den första som jag kommer att tänka på är i alla fall Catching Fire av Suzanne Collins. Tycker att det är en otroligt bra uppföljare!


Currently Reading:

My Life Next Door av Huntley Fitzpatrick. Supersöt och mysig! 

Drink of Choice While Reading:

Dricker i princip aldrig när jag läser, men när jag gör det är det oftast hallonte eller chai latte.


E-reader or Physical Book?

Jag har ingenting emot e-böcker, men jag kommer nog alltid att föredra fysiska böcker. 


Fictional Character You Probably Would Have Actually Dated In High School:

Svårt. Jag är den typen som faller för bokkaraktärer precis hela tiden, men vet inte om de egentligen är den typen av personer som jag skulle tycka om i verkligheten. Hm... Säger nog Jonah Griggs från Jellicoe Road av Melina Marchetta.


Glad You Gave This Book A Chance:

Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren! Hade inte tänkt fortsätta med serien eftersom jag blev så besviken på första boken, men oj vad bra uppföljaren var. Så glad att jag gav serien en andra chans.


Hidden Gem Book:

Sagoberättaren av Antonia Michaelis. Älskade den boken något otroligt och hoppas verkligen att fler kommer att läsa den nu när den finns på svenska.


Important Moment in your Reading Life:

Helt klart när jag och Agnes startade den här bloggen. Så mycket roligt som jag har fått vara med om och så många härliga bokälskande människor som jag har lärt känna tack vare bloggen.


Just Finished:

Dubbelgångare av Jenny Valentine. 

Kinds of Books You Won’t Read:

Jag är inte särskilt förtjust i deckare eller biografier. Annars läser jag det mesta, även om YA min favoritgenre.


Longest Book You’ve Read:

Game of Thrones! Det är inte den bok som har haft flest sidor, men med tanke på den minimala texten och de extremt tunna bladen tror jag ändå att det är den längsta.


Major book hangover because of:

Senast var det Sagoberättaren. Har fortfarande inte kommit över den boken, men tvingade mig själv att fortsätta läsa andra böcker eftersom jag var rädd att jag aldrig skulle kunna börja igen annars... Efter Jellicoe Road, Mockingjay och Harry Potter and the Deathly Hallows hade jag också världens book hangover.


Number of Bookcases You Own:

Två stora och två mindre bokhyllor, samt två hyllplan ovanför mitt skrivbord.  Hade egentligen behövt en bokhylla till men har tyvärr inte plats för fler. -.-

One Book You Have Read Multiple Times:

Om man inte räknar Harry Potter böckerna är Jellicoe Road den bok som jag läst om flest gånger. 


Preferred Place To Read:

I en solstol i trådgården, när vädret tillåter, annars i soffan på mitt rum.


Quote that inspires you/gives you all the feels from a book you’ve read:

“Hogwarts will always be there to welcome you home.” 

Reading Regret:

Att jag alltför ofta lägger så mycket tid på tv-serier att det inte blir någon lästid kvar.. Har faktiskt bättrat mig den senaste tiden, men det är svårt när man både är bok- och tv-serie älskare.


Series You Started And Need To Finish(all books are out in series):

Soul Screamers av Rachel Vincent. Tyckte väldigt mycket om de tre första böckerna så förstår inte varför jag inte fortsatt med den. Har till och med alla böcker i bokhyllan...


Three of your All-Time Favorite Books:

Åh, vad jag hatar sådana här frågor. Jag har många fler än bara tre favoriter.. Harry Potter, Hunger Games och Jellicoe Road. Får jag nämna Finnikin of the Rock, Divergent, Code Name Verity och Sagoberättaren också..? 


Unapologetic Fangirl For:

Jellicoe Road. Skulle kunna läsa den om och om igen i resten av mitt liv och tvivlar på att jag någonsin skulle tröttna.


Allegiant (Divergent, #3)Very Excited For This Release More Than All The Others:

Allegiant! Jag vet, jag har fortfarande inte läst Insurgent men det är väl okej att se fram emot sista boken ändå..?

Worst Bookish Habit:

Att jag fortsätter köpa en massa nya böcker och lånar högar med böcker från biblioteket trots att jag har 200+ olästa böcker i bokhyllan...


X Marks The Spot: Start at the top left of your shelf and pick the 27th book:

The Evolution of Mara Dyer av Michelle Hodkin.

Your latest book purchase:

De hittar ni här. :)

ZZZ-snatcher book (last book that kept you up WAY late):

Sagoberättaren. Den var helt omöjligt att lägga ifrån sig.


Ålder då du lärde dig att läsa:

Var tvungen att ringa och fråga mamma, haha. Hon sade att jag lärde mig att läsa när jag var fem och hon borde veta. ^^


Äldsta boken du har läst (i originalutgivningsår):

Oj, har verkligen ingen aning.

Överst i din olästa bokhög (d.v.s. vilken bok du inte har läst innan kommer du att läsa härnäst):

Tror att det blir Starters av Lissa Price. Eller kanske Article 5 av Kristen Simmons. 

// Frida

2013-08-28

Den nya människan


Titel: Den nya människan
Författare:
Boel Bermann
Serie:  -
Antal sidor:
205
Förlag:
Kalla Kulor Förlag
Utgivningsår:  
2013

Vad händer när barnen som föds inte är vanliga barn?

”Jag har dödat ett barn.
Det är vad de säger till mig här på polisstationen, i förhörsrummet.
Inombords skriker jag.
– Det var inget barn jag dödade. Det var något helt annat. Kan ni inte se det?”

Året är 2014 och inga barn föds längre. Världen är i chock, lamslagen över vad som sker. Efter några år börjar kvinnorna plötsligt bli gravida igen, men de nya barnen är inte som barn brukade vara. De leker inte, de iakttar i stilla tysthet. Mot sin vilja blir Rakel involverad när hon råkar döda ett barn. Hon är en av de första som inser att den nya människan är ett hot mot mänsklighetens hela existens.
Fler och fler nya barn föds och de har en snabbare utvecklingstakt än vanliga människor. Efter en brutal incident på Rakels arbetsplats flyr hon. Flyr från ångest och sviken kärlek, söker tröst i tillfälliga förbindelser och berusning. Då händer det som inte får hända …

Den nya människan utspelar sig i en framtid som är både skrämmande och otroligt intressant. Helt plötsligt så föds det inga barn längre, vilket sätter världen i chock. Rätt som det är börjar det födas barn igen, så kallade ”nya människor”, men de beter sig inte alls som ”vanliga” barn. De uppträder passivt och kommunicerar med konstiga surrande ljud. Huvudpersonen Rakel blir direkt misstänksam mot de nya barnen och anar att det är något som väldigt, väldigt fel. Hon ser det som alla andra verkar missa.

Bermann har verkligen lyckats skapa en både realistisk och intressant framtid. Det känns aldrig överdrivet eller tillkrånglat. Det är otroligt spännande att följa hur världen förändras i och med de nya barnen, hur de behandlas, hur ”vanliga” människor reagerar och så vidare. För varje sida man läser vill man veta mer och sidorna flyger fram i ett rasande tempo. Den nya människan är verkligen helt omöjlig att lägga ifrån sig.

I normala fall brukar jag inte tycka om böcker med långa tidshopp, men det fungerade alldeles utmärkt i Den nya människan. Det hade antagligen blivit väldigt utdraget och mindre spännande om man skulle följt Rakel i ett mer sammanhängande tidsperspektiv. Jag tycker också mycket om att Bermann valt att blanda Rakels berättande med tidningsurklipp och rapporter. Det höll igång tempot och passade helt enkelt väldigt bra in i berättelsen. Speciellt tidningsurklippen.

Den nya människan innehåller inte bara en skrämmande framtidsbild utan tar också upp en hel rad viktiga frågeställningar. De nya människorna behandlas minst sagt på ett inhumant sätt och frågan är hur långt man får gå för att ”rädda sig själv”? Vad är rätt och vad är fel, när det finns hot om hela mänsklighetens existens? Jag blev själv lite rädd för hur lätt man drogs med i tänket att de nya barnen var något farligt och omänskligt. Det var först under bokens andra hälft som man började tänka till ordentligt och upptäckte hur fel och hemskt allting faktiskt var. Väldigt läskigt, men en otrolig bra tankeställare!

Jag tycker att Bermann har lyckats väldigt bra med att få hela händelseförloppet att kännas verkligt och äkta. Speciellt vanliga människors reaktioner på de nya människorna och de stora förändringar de innebär både för samhället och individer tycker jag känns realistiska. 

Som ni märker tycker jag mycket om Den nya människan men den tog slut alldeles för fort. Det kändes lite för abrupt. Jag ville fortsätta läsa om Rakel och de nya människorna. Slutet var väldigt öppet och jag är grymt nyfiken på vad som händer sedan.

Sammanfattat är Den nya människan en tempofylld, spännande dystopisk bladvändare som får en att tänka till och som presenterar en skrämmande, men framförallt, intressant framtid. Om du är trött på de gamla vanliga dystopierna som följer samma mönster och vill ha en ny, fräsch dystopi tycker jag definitivt att du ska ge den här en chans. Det är den helt klart värd. 


// Frida

2013-08-27

Dubbelgångare


Titel: Dubbelgångare (eng. Double) 
Författare: Jenny Valentine
Serie: -
Antal sidor: 304
Förlag: Atrium förlag
Utgivningsår: 2013

TVÅ POJKAR.
EN IDENTITET.

Chap är på rymmen när han ser bilden av den försvunne Cassiel Roadnight och upptäcker att de är identiskt lika. Han bestämmer sig för att ta Cassiels plats och få den familj han alltid saknat.

Familjen blir överlycklig när en något förändrad Cassiel återvänder två år efter försvinnandet. Men Chap blir snart varse att han inte är den enda som bär på en mörk hemlighet. För vad har egentligen hänt med den riktige Cassiel?


Jag har tidigare läst Hitta Violet Park och Tio Stationer av samma författare och jag tyckte om dem. Inga nya favoritböcker, men det var trevlig läsning. Dubbelgångare är ganska lik de andra två, både till stilen och handlingen och även den hamnar någonstans i mitten på betygsskalan. Det är ingen "wow"-bok, men den är inte dålig heller. Det är mysig läsning helt enkelt. 

Jag tycker väldigt mycket om konceptet i den här boken - kille som tar annan killes identitet - och den har stor potential att bli hur bra som helst, men tyvärr tycker jag inte att Valentine lyckas göra det tillräckligt intressant och spännande. Det tog inte lång tid för mig att lista ut mysteriet och sedan blev det bara en lång väntan på att huvudpersonen också skulle göra det. Visst kunde jag inte vara helt säker, men spänningen som skulle funnits där försvann då jag redan tyckte att jag hade listat ut allt, vilket jag också hade. 

Även om jag tyckte att mysteriet i boken var väldigt förutsägbart, tyckte jag om att läsa om hur Chap anpassade sig till Cassiels liv. Problemen som uppstod i och med att han inte var Cassiel och därför inte hade an aning om många saker som han egentligen borde ha vetat. Det var faktiskt intressant och jag hade gärna sett att Valentine utforskade det hela mer istället för att lägga fokus på mysteriet.

Något annat jag tyckte om var att läsa om Chaps liv innan han blev Cassiel. De bitarna var snyggt invävda i nutidsberättelsen och höll historien vid liv när det "stod stilla" i huvudstoryn. Jag tycker också om Valentines sätt att skriva. Det är kortfattat och enkelt, vilket gör att sidorna flyger förbi. Det är synd att hon inte lyckas få till historien lika bra som språket, för om hon hade lyckats med det tror jag att det hade kunnat bli hur bra som helst.  

Sammanfattat är Dubbelgångare en trevlig, snabbläst bok med intressant koncept. Tyvärr är mysteriet för förutsägbart och historien inte tillräckligt utvecklad för att jag ska tycka riktigt mycket om den, men det är fortfarande en bra bok. Kan tänka mig att den passar perfekt om man är ute efter något lättläst och inte letar efter ett invecklat och svårlöst mysterium, utan bara en mysig bok med härligt flyt. 
//Frida2013-08-26

Nya YA-boksläpp 26/8 - 1/9

Kodnamn Verity
New York Times-hyllad roman för unga vuxna om andra världskriget.

Året
 är 1943. Ett brittiskt plan kraschlandar i Frankrike och en spion blir tillfångatagen och förhörd. Gömd i en lada väntar hennes bästa vän på livstecken. Under tortyr skriver den fängslade spionen Queenie ner allt hon vet om den brittiska underrättelsetjänsten. Men i takt med att bakgrundshistorien rullas upp, och vänskapen mellan henne och piloten Maddie beskrivs, så förändras också perspektivet. Är Queenie den hon utger sig för att vara, och vem skriver hon egentligen för? När det blir dags för Maddie att berätta sin del av historien faller bitarna på plats, och koden knäcks.


Kodnamn Verity är såväl en tragisk historieskildring som ett spännande spionäventyr, och samtidigt en fängslande utvecklingsroman. Om mod och styrka, vänskap och blodsband, och hur långt vi är beredda att gå för dem som står oss nära. Den kom ut på engelska 2012 och har hittills översatts till tio språk. Filmrättigheterna är sålda i USA.

Love in the Time of Global WarmingLove in the Time of Global Warming - Francesca Lia Block


Seventeen-year-old Penelope (Pen) has lost everything—her home, her parents, and her ten-year-old brother. Like a female Odysseus in search of home, she navigates a dark world full of strange creatures, gathers companions and loses them, finds love and loses it, and faces her mortal enemy.

In her signature style, Francesca Lia Block has created a world that is beautiful in its destruction and as frightening as it is lovely. At the helm is Pen, a strong heroine who holds hope and love in her hands and refuses to be defeated.Fler nya boksläpp


Origin (Lux, #4) The Fall of Five (Lorien Legacies, #4) Crown of Midnight (Throne of Glass, #2) The Bitter Kingdom (Fire and Thorns, #3)

Deception (Defiance, #2) The Beginning of Everything Untold (The Lynburn Legacy, #2) Consume (The Clann, #3)
Just Like Fate The Liberator (Dante Walker, #2) The Dark Between Counting by 7s
Black Spring Descendant (Starling, #2) Relic Taste Test
The Screaming Staircase (Lockwood & Co, #1) Trapped (Here Trilogy, #2) Don't Look Now (PERSEF0NE, #2) Unwanted
Overpowered The Morning Star (Katerina, #3) To Be Perfectly Honest: A Novel Based on an Untrue Story The Infinite Moment of Us
A Wounded Name Confessions of a Hater Natural Selection Everlast'
The Sound of Your Voice, Only Really Far Away Ghost Hawk Rolling Dice Jumped In

Svenska böcker/översättningar

 Dubbelgångare (Inbunden) Avgrundens änglarVill läsa


Agnes: Love in the Time of Global Warming verkar väldigt bra. Hade heller inte sagt nej till A Wounded Name, Origin, Deception eller Kodnamn Verity. 
Är rätt nyfiken på Avgrundens änglar också. Har läst några av Magnus Nordins tidigare böcker och dem har jag gillat väldigt mycket.

Frida: Riktigt många böcker och en hel massa fortsättningar på serier den här veckan!

Kodnamn Verity: Läste den här boken på engelska (Code Name Verity) i sommar och älskade den. Så roligt att den blivit översatt till svenska! Älskar det svenska omslaget. Så fint och passar så bra till handlingen.
Love in the time of Global Warming: Älskar omslaget! Tycker inte att handlingen låter så tokig den heller. Jag är helt klart nyfiken.
Origin: Har första boken i bokhyllan men har inte läst den ännu. Har dock hört så mycket bra om serien så jag är ganska säker på att jag kommer tycka om den och köpa resterande delar. Tråkigt med "omslagsändringen" bara. Liknar ju inte alls de andra omslagen. -.-
Crown of Midnight: Även här har jag första boken här hemma och om jag gillar den kommer väl den här också att bli inköpt. Gillar omslagen till den här serien!
The Bitter Kingdom: Tredje och sista delen i en fantasyserie som jag är mycket nyfiken på!
Deception: En till serie, vars första bok jag ännu inte läst, men är nyfiken på. Omslagen är så otroligt vackra!
Untold: Känner att jag börjar bli lite tjatig, men har inte läst första boken i den här serien heller, men är väldigt nyfiken efter många fina recensioner.
Black Spring: En fantasy som bygger på Wuthering Heights. Låter spännande!
Dubbelgångare: Fick hem som rec-ex idag och har redan hunnit halvvägs. Jag gillar konceptet och språket. Recension kommer i veckan.

Finast omslag

Agnes: Love in the Time of Global Warming har finast omslag tycker jag.


Frida: Omslaget till Love in the Time of Global Warming och Kodnamn Verity. Men tycker väldigt mycket om omslagen till Deception, Black Spring och Crown of Midnight också.


Vill inte läsa


Agnes: Taste Test och The Liberator bland annat...


Frida: Trapped, Taste Test och The Liberator är bara några av de som jag inte vill läsa.


Fulast omslag


Agnes: The Beginning of Everything. Usch!


Frida: Taste Test. Färgerna, motivet, fonten. Allt är bara fel, fel, fel.