2013-07-31

E2GO

För ett tag sedan upptäckte jag E2GO.se som är en svensk digital bokhandel där man kan köpa ljudböcker, e-böcker och e-magasin. Deras utbud på ungdomsbokfronten är faktiskt riktigt bra. Bland annat så finns Divergent, Rör mig inte, Wallflower, Cirkeln, Dödsritten och Blodsmagi. Utöver ungdomsböcker finns där en mängd andra sorters böcker också, både skönlitteratur och facklitteratur. 

Är ni sugna på att prova på deras tjänster och dessutom tycker om deckare så kan ni just nu få ljudboken Tre deckare, gratis, om ni klickar på bilden nedanför och delar erbjudandet på antingen Facebook eller Twitter. 

Nu på sommaren tycker jag att det är perfekt med ljudböcker och har själv tänkt prova på ljudboksversionen av Divergent. Lite spännande att se om jag tycker lika mycket om den när det inte är jag själv som läser. 


// Frida

The Deepest Cut

The Deepest Cut (MacKinnon Curse, #1)

Titel: The Deepest Cut
Författare: J.A Tempelton
Serie: MacKinnon Curse #1

Sixteen-year-old Riley Williams has been able to see ghosts since the car crash that took her mother’s life and shattered her family. Guilt-ridden over the belief that she’s somehow responsible for her mom’s death, Riley is desperate to see her mother’s elusive spirit to gain her forgiveness.

When her father moves the family to Scotland so they can all start over, Riley believes her life couldn’t get worse––that is until the ghost of nineteen-year-old Ian MacKinnon catches her purposely cutting herself. An uneasy truce quickly turns into friendship, and soon Riley’s falling hard for Ian.

Riley believes her gift could help Ian end the curse that has kept him tied to the land for centuries, but that would mean letting him go forever and she’s not sure she is strong enough to do that. As if her life wasn’t complicated enough, the spirit of the woman who killed Ian returns and she’ll stop at nothing to keep Riley from helping Ian find eternal peace.Usch, det här är en sån bok som man inte alls gillar egentligen, men som man inte kan sluta läsa bara för att man vill veta hur all kommer att sluta. Hade hoppats på att den här skulle vara bra och hade ganska höga förväntningar på den när jag började läsa. Blev tråkigt nog riktigt besviken. 

Boken handlar om Riley som flyttar till ett stort gammalt hus med sin pappa och bror efter att hennes mamma gått bort i en bilolycka. Eftersom hon var med vid olyckan klandrar hon sig själv och har sedan olyckan kunnat se de döda. Jag gillar själva idén med boken, men det är så mycket som gör att det blir dåligt. Om vi tar spökdelen som ett exempel. Riley träffar Ian, som är ett spöke fast på jorden för all framtid på grund av en förbannelse. Så långt låter det ändå hyfsat. Men att Riley kan röra vid Ian och i stort sett umgås med honom som en vanlig levande människa tycker jag verkar väldigt skumt. De kan i princip göra samma saker som ett vanligt par kan. Med andra ord kan de både kyssa varandra och ha sex om de så vill. Hon kan dessutom känna hans doft (!?)

En annan sak som jag reagerade på var att allt verkade hända så fort. Åtminstone när vi kommer till kärleksbiten. Riley hinner knappt få syn på Ian innan hon säger att hon älskar honom. Hon litar på honom direkt och tänker göra allt för att hjälpa honom ur förbannelsen. När hon sedan behöver information om spöken och förbannelser hittar hon allt direkt genom internet och böcker. Hon behöver knappt leta. Jag vet inte, det känns helt enkelt inte trovärdigt.


Nej tyvärr, det här var ingen bok för mig. Kommer inte läsa vidare i serien, även om denna slutade med en cliffhanger. Det var dessutom en e-bok, vilket gjorde det extra jobbigt att läsa. Det var egentligen inte meningen att det här skulle bli en så negativ recension, men jag antar att det var nödvändigt för att få fram allt jag ville få sagt om boken.//Agnes

2013-07-30

Stjäla the ShowTitel: Stjäla the Show
Författare: Emmy Abrahmson
Serie: Andra delen i en trilogi. Recension på första boken hittar ni här.
Antal sidor: 313
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2013


Beskrivningen innehåller SPOILERS för er som inte läst Only väg is upp! 

Filippa Karlssons drömmar har gått i uppfyllelse! Hon har flyttat till London, börjat ett nytt liv och kommit in på världens bästa scenskola. Men det blir allt annat än glamoröst. Filippa lär sig snabbt att livet på scenskolan består av killar som ständigt fiser, tungsinta ryska lärare som vill att eleverna ska slicka väggarna och en hänsynslös rivalitet.

Ni som läste min recension på Only väg is upp vet att jag tyckte mycket om den och att jag såg riktigt mycket fram emot fortsättningen. Tyvärr blev jag en liten aning besviken. Stjäla the Show är fortfarande bra, men den lyckas inte fånga min uppmärksamhet lika mycket som Only väg is upp gjorde. Jag upplevde aldrig den där ah-jag-måste-veta-vad-som-händer känslan och takten var alldeles för snabb och hackig för min del. Första boken hade ett lagom tidsspann, på några månader, medan Stjäla the Show sträcker sig över hela tre år! På sätt och vis förstår jag varför författaren valt att göra så, men jag hade sett så mycket fram emot teaterdelarna i den här boken och blev besviken när de rusade iväg så fort. 

Nu till det som jag faktiskt tycker om med boken. Det härligt lättsamma språket och den humoristiska tonen från Only väg is upp är kvar och Stjäla the Show bjuder på minst lika många skrattanfall och ont i magen upplevelser som första boken - det gillas! Abrahamson är mycket duktig på att skapa roliga situationer och samtidigt få dem att verka trovärdiga. 

Karaktärerna är något annat som jag gillar med boken. De är så härligt vanliga och man kan känna igen sig i många av dem - just igenkänningsfaktorn är hög i boken och det är alltid trevligt. I Stjäla the Show förstärks banden med de gamla karaktärerna samtidigt som man får en lagom dos av nya, färgstarka karaktärer. 

Även om Stjäla the Show inte riktigt gav mig den läsupplevelse jag önskat tycker jag om den och jag är nyfiken på hur det hela ska sluta. Sista delen i serien kommer att heta Make it stort och släpps våren 2014. 


// Frida

Nya YA-boksläpp 29/7 - 4/8

The Sound
The Sound - Sarah Alderson


When aspiring music journalist Ren Kingston takes a job nannying for a wealthy family on the exclusive island of Nantucket, playground for Boston's elite, she's hoping for a low-key summer reading books and blogging about bands. Boys are firmly off the agenda.

What she doesn't count on is falling in with a bunch of party-loving private school kids who are hiding some dark secrets, falling (possibly) in love with the local bad boy, and falling out with a dangerous serial killer...

The gripping new stand-alone novel from the author of Hunting Lila.
Fler nya boksläpp


Seven Minutes in Heaven (The Lying Game, #6) Earthbound (Earthbound, #1) Midnight Frost (Mythos Academy, #5) Near and Far (Lost and Found, #2)

Indelible (The Twixt, #1) Prep School Confidential All Our Pretty Songs¨Canary
Wrong Side of Town (With Me, #3) All Our Yesterdays The Forgotten (The Lux Guardians, #1) Dark Spell
Soul Screamers Volume Three (Soul Screamers #5, 5.5, 6) Brother, Brother Bubble World The King's Guard (Fire and Thorns, #0.7)
The Boy on the Bridge If I Ever Get Out of Here

Svenska böcker/översättningar


Smaragdgrön (inbunden) Insurgent (inbunden) Omslagsbild: Den femte vågen Elden (häftad)


Vill läsa

Agnes: All Our Yesterdays, Indelible, The Sound, Canary och Den Femte Vågen är några av dem jag är intresserad av den här veckan. Tycker det är roligt att de har översatt Insurgent. Har redan läst originalet och kan lugnt säga att det är en av de bästa böckerna jag har läst.


Frida: Efter ett par veckor med ganska få nya böcker kommer här en vecka sprängfylld med nya böcker. Och en hel del som jag är väldigt nyfiken på med.

The Sound: Härligt med en stand-alone! Är ganska så trött på att allt ska vara serier hela tiden. Tycker i vilket fall att The Sound låter som en spännande bok.
Midnight Frost: Har hört så mycket gott om serien så jag känner att jag verkligen måste läsa första boken snart.
All Our Yesterdays: Science Fiction! Tideresor! Dystopi! Fantasy! Låter som en galen mer härlig blandning. Jag vill ha!
Indelible: Blev inte helt klok på beskrivningen, men tycker att det låter som en annorlunda och spännande bok. Ska hålla utkik efter recensioner innan jag bestämmer mig om den hamnar på min TBR eller inte.
Soul Screamers Volume Three: Äntligen! Har längtat såå efter att den här volymen skulle ges ut. Den är faktiskt redan på väg hem till mig, tillsammans med den sista boken i serien.
Smaragdgrön: Sista delen i Ädelstenstrilogin. Kanske dags att läsa första boken nu?
Insurgent: Andra delen i Divergent-trilogin finns nu på svenska! Har originalet hemma, men har ännu inte vågat läsa den eftersom jag älskade Divergent så mycket och är rädd för att bli besviken. Den ska dock läsas innan sista delen ges ut i höst!
Den femte vågen: Kanske höstens mest hypade svenska översättning? Har hört både positivt och negativt, men mestadels positivt. Är väldigt nyfiken på vad det är som gör den så bra, men har inte bestämt mig för om jag ska läsa den på svenska eller engelska.
Elden: Har hört en massa gott om den här serien. Har själv första boken hemma, på engelska, men har inte läst ännu.

Finast omslag

Agnes: Insurgent och Den Femte Vågen.


Frida: Insurgent! Älskar att Modernista valt att behålla originalomslagen. De är så fina.


Vill inte läsa


Agnes: Near & Far, Prep School Confidential och Seven Minutes in Heaven...


Frida: Seven Minutes in Heaven, Near & Far, Bubble World och Brother, brother är några av de böcker som jag inte är särskilt intresserad av.


Fulast omslag


Agnes: Midnight Frost.


Frida: Tycker att Canary har ett väldigt tråkigt och matt omslag. Inget jag skulle plocka upp om jag såg i en bokhandel. 

2013-07-25

Lite nytt i bokhyllan

Beställde hem lite böcker häromdagen som jag velat ha riktigt länge och jag är superspänd på att få läsa dem. Tänkte även passa på att visa boken jag köpte på min och Fridas tur till Stockholm, som jag glömt göra tidigare.One Moment - Kristina McBride

Tycker att omslaget till den här boken är riktigt, riktigt fint! Håller tummarna för att den ska vara bra.


Shattered Souls - Mary Lindsey

Den här boken har jag velat ha ganska länge och jag kände helt enkelt att det var dags att köpa den nu. Tycker omslaget är fint, speciellt färgerna.

The Day Before - Lisa Schroeder

Kunde inte hålla fingrarna från den här speciellt länge efter att den trillat ner i brevlådan. Fick hem den igår och snart är den utläst. Älskar sättet Lisa Schroeder skriver på. Alltid så otroligt fint och gripande.


Inside HBO's Game of Thrones - Bryan Cogman

Den här köpte jag alltså i Stockholm. Har varit nära på att köpa den tidigare, men jag hade tur som väntade med att köpa den, eftersom jag fick den för nästan halva priset. Innehåller så otroligt fina bilder och jag blir bara mer och mer sugen på att se färdigt serien. Har ju bara sett ett och ett halvt avsnitt än så länge^^


//Agnes

2013-07-24

A Monster CallsTitel: A Monster Calls
Författare: Patrick Ness
Serie: -
Antal sidor: 215
Förlag: Walker Books
Utgivningsår: 2011

The monster showed up after midnight. As they do.

But it isn't the monster Conor's been expecting. He's been expecting the one from his nightmare, the one he's had nearly every night since his mother started her treatments, the one with the darkness and the wind and the screaming...

This monster is something different, though. Something ancient, something wild. And it wants the most dangerous thing of all from Conor.

It wants the truth.


Jag är lite kluven vad gäller den här boken. Vissa stunder är den hur vacker och bra som helst, för att sedan bli ganska så långtråkig. Historien går inte riktigt framåt i den takt som jag önskat, vilket leder till att jag med jämna mellanrum tittar i förväg och räknar hur många sidor det är kvar, vilket aldrig är ett gott tecken. Hade bara takten varit en liten aning snabbare, och om det hänt lite mer, hade jag förmodligen tyckt mycket mer om boken, men jag tycker fortfarande om den. Det gör jag verkligen. Den har sina fina stunder. 

A Monster Calls är väldigt vackert skriven och jag gillar hur historien är uppbyggd. Hur monstrets berättelser och verkligheten smälter samman och hur det påverkar huvudpersonen Conor. Just monstrets berättelser tycker jag väldigt mycket om. De är vackert komponerade och lite småmystiska. Budskapen är aldrig riktigt vad man först tror att de är. 

En annan sak som jag verkligen gillar är illustrationerna. De är så grymt snygga och passar så bra ihop med berättelsen. De är inte där bara för att, utan de har verkligen betydelse för boken. De ger liv åt berättelsen och sådant gillar jag. 

Även om jag tycker att boken är lite långtråkig till och från så gillar jag helheten och hur allt faller på plats mot slutet. Det är en vacker men samtidigt mycket sorglig historia som Ness berättar och den har betydligt mer djup än vad jag förväntat mig. Boken räknas som middle-grade, men jag tycker definitivt att man kan läsa den även om man är äldre. 

Sammanfattat kan jag säga att A Monster Calls är en kort, men mycket känslofylld bok, med otroligt vackra illustrationer. Den har sina långsammare partier, men också en hel del riktigt bra delar som väger upp för de tråkigare. Gillar du vackert skriva berättelser i en lite mörkare sagostil är A Moster Calls definitivt något för dig. 

Favoritcitat

“Stories are important...They can be more important than anything. If they carry the truth.”

“There is not always a good guy. Nor is there always a bad one. Most people are somewhere in between.” // Frida


2013-07-23

Finnikin of the Rock


Titel: Finnikin of the Rock
Författare: Melina Marchetta
Serie: Lumatere Chronicles, #1
Antal sidor: 399
Förlag: Candlewick Press
Utgivningsår: 2011

Finnikin was only a child during the five days of the unspeakable, when the royal family of Lumatere were brutally murdered, and an imposter seized the throne. Now a curse binds all who remain inside Lumatere’s walls, and those who escaped roam the surrounding lands as exiles, persecuted and despairing, dying by the thousands in fever camps. In a narrative crackling with the tension of an imminent storm, Finnikin, now on the cusp of manhood, is compelled to join forces with an arrogant and enigmatic young novice named Evanjalin, who claims that her dark dreams will lead the exiles to a surviving royal child and a way to pierce the cursed barrier and regain the land of Lumatere. But Evanjalin’s unpredictable behavior suggests that she is not what she seems — and the startling truth will test Finnikin’s faith not only in her, but in all he knows to be true about himself and his destiny.

Jag har tidigare läst, och älskat, Jellicoe Road och Saving Francesca av Melina Marchetta och hon är en av mina absoluta favoritförfattare. Självklart vill jag läsa allt som hon har skrivit och jag har varit extra nyfiken på den här serien eftersom det är fantasy och inte contemporary, som Marchetta vanligtvis skriver. Jag har alltid tyckt mycket om fantasy och det tillsammans med att jag vet att Marchetta är en otroligt duktig författare gjorde att jag hade minst sagt höga förväntningar på Finnikin of the Rock. Så levde den upp till dem? Visst gjorde den det. Tusen gånger om. 

Finnikin of the Rock är en magisk bok. Verkligen magisk. Jag tycker så otroligt mycket om den att det är riktigt svårt att skriva en recension som gör den rättvisa. Varför är det alltid svårast att skriva om böcker som man älskar? Jag ska i alla fall göra ett försök och hoppas att det kan ge en någorlunda bra bild. 

För det första så var boken så mycket mörkare än vad jag först trott. Finnikin och hans följeslagare är Lumaterans, ett folk som förlorat sitt land under hemska omständigheter och som kämpar för att någon dag kunna återvända. Marchetta har valt att låta handlingen utspela sig i den påhittade världen Skuldenore, men den hade lika gärna kunnat utspela sig idag, i vår värld, eftersom handlingen fokuserar mer på hur det är att leva i exil än på fantasyelementen. Just därför tror jag att boken skulle kunna passa även de som inte brukar gilla fantasy, eftersom alla typiska Marchetta drag fortfarande finns kvar - magiskt och fängslande språk samt komplexa karaktärer och flerdimensionella historier som binds ihop på ett sätt som bara Marchetta kan.  

Som sagt var Finnikin of the Rock mycket mörkare än vad jag trott och genom hela boken hade jag en stor klump i magen och tårarna rann flera gånger. Historien är en sådan som går rakt in i hjärtat och som garanterat kommer att finnas kvar i mig för alltid. I sin helhet är boken sorglig, men den är samtidigt otroligt fin och har en hel del hoppfulla och roliga partier också. Precis så som det ska vara. I alla fall om du frågar mig. 

Marchetta lyckas alltid skapa underbara, komplexa karaktärer och den här boken är inget undantag. Jag älskar dem allihop - Finnikin, Evanjalin, Froi, Trevanion, Sir Topher och alla andra som har en betydande och mindre betydande roll i boken. Inte för att de är perfekta, för de är långt ifrån perfekta och har massor av brister, utan för att de känns så levande och har sådana otroliga, fängslande historier att berätta. Dessutom är deras levnadsöden så briljant och vackert sammanflätade, på ett typiskt Marchetta vis.

Jag skulle kunna prata på i evigheter om Finnikin of the Rock, men jag tror nog att jag fått med det viktigaste. Man måste helt enkelt läsa boken för att förstå vilket mästerverk det är. Jag tror inte att att det är en bok som alla kommer att uppskatta, men om man tycker om Marchettas berättarstil och fantasy tycker jag definitivt att man ska ge den en chans. Det är den värd. Jag har helt klart fått en ny favorit och längtar redan efter en omläsning, samtidigt som jag vill kasta mig över de två resterande delarna i serien. 

Favoritcitat

“Then I choose to drown. In hope. Rather than float into nothing.”

“Be prepared for the worst, my love, for it lives next door to the best.”// Frida

Bildcollage: Catching Fire trailer

Det är säkert ingen som missat att en ny trailer till Catching Fire har släppts. Själv tittade jag på den direkt när den släpptes och sedan dess har jag nog sett den ett par hundra gånger till. Älskar den! Mina favoriter är träning- och intervjuscenerna. Älskar klänningarna som Katniss har. Så vackra! 

 Längtar ihjäl mig efter filmen nu. Kan inte november komma liiite snabbare?

Eftersom de flesta av er antagligen redan sett trailern (annars finns den här) gjorde jag istället ett "litet" collage med bilder från trailern. Försökte få med varje scen eftersom jag verkligen gillade alltihop, men eftersom trailern är ganska så lång lyckades jag inte få med riktigt allt. Men mina favoritscener är med i alla fall. Hoppas att ni gillar! :)Vad tycker ni om trailern? Har ni någon/några favoritscener? 


// Frida


2013-07-22

Nya YA-boksläpp 22/7 - 28/7Of Beast and BeautyOf Beast and Beauty - Stacey Jay 

In the beginning was the darkness, and in the darkness was a girl, and in the girl was a secret...

In the domed city of Yuan, the blind Princess Isra, a Smooth Skin, is raised to be a human sacrifice whose death will ensure her city’s vitality. In the desert outside Yuan, Gem, a mutant beast, fights to save his people, the Monstrous, from starvation. Neither dreams that together, they could return balance to both their worlds.

Isra wants to help the city’s Banished people, second-class citizens despised for possessing Monstrous traits. But after she enlists the aid of her prisoner, Gem, who has been captured while trying to steal Yuan’s enchanted roses, she begins to care for him, and to question everything she has been brought up to believe.

As secrets are revealed and Isra’s sight, which vanished during her childhood, returned, Isra will have to choose between duty to her people and the beast she has come to love.

Fler nya boksläpp

A Darkness Strange and Lovely (Something Strange and Deadly, #2) OCD Love Story The Forgotten Ones (Lorien Legacies: The Lost Files, #6) Starglass
Undercurrent Nomad Shadows of Glass (Ashes Trilogy, #2) Contaminated
A Really Awesome Mess Extremities: Stories of Death, Murder, and Revenge

Vill läsa

Agnes: Inte så jättemånga böcker som jag är så speciellt sugen på den här veckan, men Shadow of Glass och Of Beast and Beauty verkar bra.


Frida: Ännu en ganska så lugn vecka vad gäller nya boksläpp.

Of Beast and Beauty: En skönheten och odjuret retelling som jag tycker låter riktigt spännande. Har hört både bra och lite mindre bra om författarens tidigare verk, så är lite tveksam, men om man bara ska gå efter sammanfattningen så är jag mycket nyfiken.
A Darkness Strange and Lovely: Älskar omslagen till böckerna i den här serien. Har tyvärr inte hunnit läsa första boken än, men vill väldigt gärna göra det. Tycker att kombinationen steampunk och zombies låter spännande.
Starglass: Boken handlar om en tjej som bor på ett rymdskepp som är på väg till en ny planet. Det känns som om det har släppts ganska så många science fiction böcker den senaste tiden, men jag klagar inte. Tycker att den här  låter ganska så spännande och den har fått väldigt bra betyg av förhandsläsarna.
Shadows of Glass: Andra delen i en dystopisk trilogi, med väldigt vackra omslag, som jag varit nyfiken på ett bra tag.

Finast omslag

Agnes: Gillar omslaget till Shadow of Glass väldigt mycket.


Frida: Som jag skrev innan älskar jag omslaget till A Darkness Strange and Lovely, så det får det bli.


Vill inte läsa


Agnes: Undercurrent och A Really Awesome Mess är jag inte speciellt sugen på.


Frida: Känner inte riktigt för en zombiebok (om den inte innehåller steampunk ^^) just nu så Contaminated. Är inte direkt nyfiken på Undercurrent, A Really Awesome Mess eller Extremities heller.


Fulast omslag


Agnes: Omslaget till Undercurrent är riktigt tråkigt.


Frida: Tycker inte alls att omslaget till Starglass gör boken rättvisa. Det ser så trist ut, medan sammanfattningen låter riktigt spännande. Varför inte något i stil med omslaget till Across the Universe istället?