2013-06-30

Läs-A-Lot: Dag 1


Nu har Läs-A-Lot snart pågått i ett helt dygn och jag tycker att jag hunnit med ganska så mycket läsning än så länge. Och roligt är det! :) 

Vad jag läst idag: Ankomsten av Shaun Tan, The Runaway Queen av Cassandra Clare & Finnikin of the Rock av Melina Marchetta.
Antal lästa sidor: 394 (varav 128 endast var bilder i och med serieromanen) 
Totalt antal sidor: 394 
Totalt antal böcker: 1
Totalt antal seriealbum/noveller/mellanböcker: 2

Tankar

Både Ankomsten och The Runaway Queen har blivit utlästa idag och eftersom jag har mindre än 100 sidor kvar i Finnikin of the Rock är jag säker på att jag kommer hinna med den också innan dagen är över. Jag är helt klart nöjd med det som jag har hunnit med än så länge. Alla böcker har varit bra också, men Finnikin är helt klart den bästa. Är lite smått kär i den boken. Hur har det gått för er idag? 

//Frida
2013-06-28

Läs-A-Lot


Anna  Bookshelf och Emelie på Drizzle and Hurricanes har dragit igång ett väldigt roligt... ja vad ska man kalla det för? Projekt? Utmaning? Upplägget är i alla fall ungefär som engelska Read-a-thon och går ut på att man ska läsa så mycket som man bara orkar och kan under en speciell period. 

Jag har länge velat vara med i ett read-a-thon så jag blev superglad när jag såg att Anna och Emelie tänkte starta en svensk variant (med ett väldans bra namn också ;) ) Läs-A-Loten kommer att pågå i en vecka, från den 30 juni till den 6 juli, och man ska alltså under den perioden läsa så mycket som man bara kan. Anna och Emelie har också lagt upp lite olika mål/riktlinjer som man kan följa om man vill, eller så kan man helt enkelt hitta på egna. Mer information hittar ni på deras bloggar. Här och här

Mina Läs-A-Lot mål
* Läsa minst 5 böcker
* Läsa 1 tegelsten (över 400 sidor) 
* 1 efterlängtad omläsning
* Fortsätta med en serie

Här är de fem böckerna som jag planerar att läsa


Code Name Verity är tegelstenen, The Golden Compass den efterlängtade omläsningen och Stjäla the Show fortsättning på en serie. 

För tillfället läser jag Finnikin of The Rock, så om den inte hinner bli utläst innan söndag kommer jag att läsa ut den först. Jag har dessutom tänk ha med lite noveller/seriealbum som mellanläsning om man tröttnar på de tjocka böckerna. Till exempel Ankomsten av Shaun Tan och The Runaway Queen av Cassandra Clare.

Jag kommer troligtvis att göra en uppdatering om dagen, här på bloggen, där jag skriver lite om hur mycket jag läst osv och när det hela är slut tänkte jag göra någon slags sammanfattning. Om jag lyckas få min kamera att samarbeta med mig kanske det till och med blir i videoform. 

Jag tror också att jag kommer att twittra lite om hur det går under veckans gång. I så fall blir det på min personliga twitter @Loveliciouzz. Hashtagen är #läsalot2013

Jag är redan supertaggad och tycker att det ska bli otroligt roligt. Har sett att det är ganska så många bokbloggare som ska vara med vilket gör det ännu roligare. 

Kommer du att delta i Läs-A-Lot? :) 

// Frida2013-06-25

Game of ThronesTitel: Game of Thrones
Författare: George R. R Martin
Serie: A Song of Ice and Fire, #1
Antal sidor: 811
Förlag: Bantam Books
Utgivningsår: 2002

Long ago, in a time forgotten, a preternatural event threw the seasons out of balance. In a land where summers can last decades and winters a lifetime, trouble is brewing. The cold is returning, and in the frozen wastes to the north of Winterfell, sinister and supernatural forces are massing beyond the kingdom’s protective Wall. At the center of the conflict lie the Starks of Winterfell, a family as harsh and unyielding as the land they were born to. Sweeping from a land of brutal cold to a distant summertime kingdom of epicurean plenty, here is a tale of lords and ladies, soldiers and sorcerers, assassins and bastards, who come together in a time of grim omens.

Here an enigmatic band of warriors bear swords of no human metal; a tribe of fierce wildlings carry men off into madness; a cruel young dragon prince barters his sister to win back his throne; and a determined woman undertakes the most treacherous of journeys. Amid plots and counterplots, tragedy and betrayal, victory and terror, the fate of the Starks, their allies, and their enemies hangs perilously in the balance, as each endeavors to win that deadliest of conflicts: the game of thrones.


För lite mer än ett år sedan började jag titta på tv-serien som är baserad på A Song of Ice and Fire-serien av George R. R Martin och det tog inte lång tid innan jag var helt fast. Snabbt köpte jag hem boxen med de fyra första böckerna, men den blev bortglömd lika snabbt. Tv-serien var helt enkelt så fantastiskt bra att jag hellre ville se serien innan jag läste böckerna. Väldigt ovanligt för att vara mig. 

I februari 2013 bestämde jag mig dock för att det var dags att börja läsa första boken. Det var ett väldans bra beslut. Den var så, så bra och även om jag visste exakt vad som skulle hända eftersom jag redan sett tv-serien njöt jag av varje sida. Språket är underbart, miljöerna likaså och karaktärerna helt fantastiska. Perfektion helt enkelt. 

Jag hade hört att det skulle vara ganska mycket politiksnack i Game of Thrones, vilket jag fasade lite inför, men till min stora förvåning tyckte jag inte alls att det var tråkigt med politiksnacket. Snarare tvärtom. Jag har verkligen saknat att läsa riktig episk fantasy, och jag gillar verkligen allt vad det innebär. Politiksnacket inkluderat. 

Tillbaka till karaktärerna. George R. R Martin har verkligen en magisk förmåga att skapa trovärdiga och komplexa karaktärer. De är så långt ifrån ytliga som man bara kan komma och jag slutar aldrig förundras över dem. Återigen, perfektion. Jag tycker om att man både kan älska och hata en och samma karaktär på samma gång. De har så många lager, både goda och onda sidor och när man tror att man aldrig kommer att tycka om en karaktär igen får man ny information som får en att byta åsikt helt och hållet. Karaktärernas komplexitet får en att vilja läsa mer och mer och mer och bidrar också till den trovärdiga känsla som genomsyrar hela boken, trots att den har sina övernaturliga inslag. 

Något som jag tycker mycket om med själva upplägget av boken är att Pov:en skiftar efter varje kapitel. Visst är det lite tråkigt att man ibland måste vänta över hundra sidor innan man får läsa ur sin favoritkaraktärs PoV igen, men jag gillar det ändå eftersom man får så många historier i en. Karaktärerna befinner sig ju oftast på helt skilda platser, och på så sätt får man veta vad som händer i väldigt många olika delar av Westeros. 

Jag vet inte vad jag ska säga om handlingen mer än att jag tycker att den är helt grym. Det är en lång bok, riktigt lång och jag ska inte ljuga och säga att den är lättläst för det är den inte. Språket är inte svårt, men den är tung och det tog mig lång tid att ta mig igenom den, men det var absolut inte för att jag tyckte att historien var tråkig utan helt enkelt bara för att boken kräver stor uppmärksamhet och framförallt tid. Jag är väldigt glad över att jag sett tv-serien innan jag började läsa, för på så sätt hade jag redan en överblick över karaktärer, platser osv . Jag kan tänka mig att det kan vara lite jobbigt i början om man inte sett tv-serien. Det är otroligt mycket information att ta in, men när man väl får kläm på karaktärerna, deras relationer till varandra och de viktigaste platserna går det som ett rinnande vatten och det är verkligen en fröjd att läsa. 

Sammanfattat kan jag väl säga att Game of Thrones är en av de bästa böckerna jag läst någonsin och att jag älskar den något otroligt. Jag tycker verkligen om allt med boken, men framförallt karaktärerna. Och George R. R Martins förmåga att ständigt förvåna en med sina otaliga, och ofta hjärtekrossande, tvistar. Jag har en slags hatkärlek till att han inte är rädd för att göra sådant som man tror aldrig kommer att inträffa. Mest för att det oftast leder till krossade hjärtan och floder av tårar. 

Har ni inte läst Game of Thrones än tycker jag verkligen att ni ska göra det. Eller, om ni vill göra det lite enklare för er, titta på tv-serien! Personligen tycker jag att serien och boken är precis lika bra, så det spelar ingen större roll vilket ni väljer. Men om ni inte gör något av det kan jag lova att ni missar något storartat. I alla fall om man gillar episk fantasy och komplexa karaktärer. 

Favoritcitat

“Winter is coming.”

“When you play a game of thrones you win or you die."

“There is only one god and his name is Death. And there is only one thing we say to Death: “Not today.”


“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armour yourself in it, and it will never be used to hurt you.”

//Frida


2013-06-24

Nya YA-boksläpp 24/6 - 30/6

Ink (Paper Gods, #1)Ink (Paper Gods #1) - Amanda Sun

On the heels of a family tragedy, the last thing Katie Greene wants to do is move halfway across the world. Stuck with her aunt in Shizuoka, Japan, Katie feels lost. Alone. She doesn’t know the language, she can barely hold a pair of chopsticks, and she can’t seem to get the hang of taking her shoes off whenever she enters a building.

Then there’s gorgeous but aloof Tomohiro, star of the school’s kendo team. How did he really get the scar on his arm? Katie isn’t prepared for the answer. But when she sees the things he draws start moving, there’s no denying the truth: Tomo has a connection to the ancient gods of Japan, and being near Katie is causing his abilities to spiral out of control. If the wrong people notice, they'll both be targets.

Katie never wanted to move to Japan—now she may not make it out of the country alive.
Fler nya boksläpp

The Game Changer (The Perfect Game, #2)   In the After  Hunted (The Iron Druid Chronicles, #6) The Corner of Bitter and Sweet 
Ashes on the Waves Ambrosia (Book Boyfriend, #2) Wrong Kind of Love (Young Love, #3) Hidden (Avena, #1)
Leo's Chance (Sign of Love, #2) After Daybreak (Darkness Before Dawn Trilogy, #3) Weather Witch Branded (A Sinners Series, #1)
Search Me Spartan Frost (Mythos Academy, #4.5) The Universe Versus Alex Woods Cold Steel (The Spiritwalker Trilogy #3)
Angel of Mercy (Cambion, #3) The Lost Sun (The United States of Asgard, #1) Neptune's Tears Golden Girl (The American Fairy, #2)
Sidekicked Chasing Paradise (Chasing, #3) Addicted to You

Vill läsa

Agnes: Även om det kommer hyfsat många nya böcker den här veckan är det inte så många jag känner mig speciellt nyfiken på. Ashes on the Waves, After Daybreak, Ink och Weather Witch verkar i alla fall intressanta. 

Frida: 

Ink: Japan. Teckningar som får liv. Japansk mytologi. Jag vill ha!
In the after: Även om det släppts en hel del liknande böcker den senaste tiden är jag lite nyfiken på den här. En blandning av dystopi och zombies blir nästan alltid bra.
Ashes on the Waves: Böcker med koppling till Edgar Allan Poes verk lyckas i princip alltid fånga mitt intresse. Just Ashes on the Waves är baserad på dikten "Annabel Lee". Jag är grymt nyfiken!
Cold Steel: Sista delen i en steampunk- och fantasytrilogi som jag varit nyfiken på sedan jag hittade första boken i skolbiblioteket.
The Lost Sun: Första delen i en serie som utspelar sig i the United States of Asgard och innehåller en massa nordisk mytologi. Låter inte helt fel.


Finast omslag

Agnes: Tycker om omslagen till Ashes on the Waves och Ink.

Ink: Ink! Så vackert! Roligt med ett omslag som sticker ut ur mängden.


Vill inte läsa


Agnes: The Lost Sun, The Game Changer, Search Me...


Frida: En hel del som jag inte alls känner för att läsa den här veckan (som omväxling ^^). Bland annat The Corner of Bitter and Sweet, Ambrosia, Leo's Chance och Branded.

Fulast omslag

Agnes: The Lost Sun och Leo's Chance! Haha^^

Frida: Så många omslag som inte är särskilt fina eller lockande den här veckan. Vet faktiskt inte vilket som är värst. Leo's Chance? Eller kanske Branded? Eller Hidden? Angel of Mercy? 

2013-06-22

Vad jag såg och när jag ljög


Titel: Vad jag såg och när jag ljög (eng. What I Saw and How I Lied) 
Författare: Judy Blundell
Serie: -
Antal sidor: 256
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2013

Sommaren håller på att ta slut och femtonåriga Evies styvfar Joe är äntligen hemma efter att ha stridit i andra världskriget. Familjen har med ens gott om pengar och livet leker för Evie. Men allt är inte så idylliskt som det verkar. När den filmstjärnesnygge Peter Coleridge, som tjänstgjort tillsammans med Joe i Europa, dyker upp dras Evie in i en härva av lögner och svek. Hon faller för Peters charm och ignorerar de mörka hemligheter som omgärdar honom. När en tragedi sker förändras hennes liv i ett slag. Sakta men säkert förstår hon att allt hon har trott på är en lögn och hon tvingas välja mellan sina föräldrar och mannen hon älskar. Evie måste förråda någon av dem. Frågan är bara … vem?


Jag vet inte riktigt vad jag trodde att den här boken skulle handla om, men den visade sig i alla fall vara så långt ifrån mina förväntningar som man bara kan komma. På ett bra sätt. Jag hade väntat mig en kärlekshistoria, men fick så mycket mer. Visst finns kärlekshistorien där på ytan, men på djupet döljer boken tyngre ämnen som främlingsfientlighet och frågor om vad som är rätt och fel. Den innehåller också träffande historier om en grupp människors levnadsöden och en realistisk skildring av en ung flickas resa in i vuxenvärlden. 

När jag började läsa tyckte jag att huvudpersonen Evie var en ganska så färglös och ointressant karaktär, men allteftersom sidorna passerade växte hon i mina ögon. Jag kan faktiskt gå så långt som att säga att det var en av de bästa karaktärutvecklingar jag läst på länge. Evie befinner sig i det där stadiet i livet när man varken känner sig som barn eller som vuxen, men gärna vill tillhöra vuxenkatergorin. Även om jag personligen inte alls varit med om samma saker som Evie kan jag känna igen mig i henne eftersom jag själv befunnit mig i det stadiet en gång i livet och minns känslorna och tankarna man hade då. Det känns verkligen äkta och det är något som jag verkligen uppskattar. Det höjer läsupplevelsen enormt. 

Eftersom Evie växte så mycket under historiens gång blev de andra karaktärerna ganska så bleka i jämförelse, men absolut inte obetydliga. De är viktiga för Evies utveckling som karaktär och driver historien framåt, men var och en för sig är de inga som jag kommer att komma ihåg särskilt länge.

Vad gäller själva historien vet jag inte riktigt hur jag ska beskriva den. Den är ganska vardaglig, samtidigt som den inte är det. Den är stundtals ganska lättsam, samtidigt som den döljer en djupare och mycket mörkare mening. Jag tror att det är ganska mycket upp till läsaren själv hur mycket man vill ta in och beroende på hur man läser får man olika berättelser. 

Sammanfattat tycker jag att Vad jag såg och när jag ljög är en mycket läsvärd bok som får en att tänka till och som på ett genuint sätt skildrar en ung tjejs resa in i vuxenvärlden. 


Favoritcitat

(Hade egentligen ett annat favoritcitat men eftersom det innehöll spoilers valde jag det här) 


“I loved him like a fever. Then he left. He kicked through love like it was dust and he kept on walking.”
// Frida

2013-06-21

Nytt i bokhyllan: Sf-bokhandeln & Hamrelius

Självklart besökte vi Sf-bokhandeln när vi var i Stockholm i måndags. Älskar den bokhandeln! Kan gå runt där i timmar och bara titta. Kan säga att det var beslutsångesten på hög nivå när jag skulle bestämma sig för vilka godbitar som skulle få följa med mig hem. Eftersom jag hade med mig ett presentkort som jag fått i studentpresent lämnade jag bokhandeln med hela sju stycken nya böcker och ett stort leende på läpparna.


  Acid - Emma Pass
Den här släpptes någon gång i april och jag har velat ha den sedan dess, så när jag såg den stå där i hyllan kunde jag inte låta bli att köpa den. Tycker att den låter riktigt spännande!

Hourglass - Myra McEntire
Har haft ögonen på den här ett bra tag och nu kände jag att det var dags att köpa den. Älskar omslaget och ser fram emot att läsa om tidresor efter allt Doctor Who tittande. 

Incarnate - Jodi Meadows
Äntligen! Har varit på väg att köpa den här miljontals gånger, eftersom jag tycker att den låter helt awesome och för att jag hört så mycket gott om den, men av någon anledning har den aldrig följt med i mina bokbeställningar. Krävdes tydligen en fysisk bokhandel för att den skulle inköpas och jag är sååå glad att jag äntligen äger den. 

Jessica's Guide to Dating on the Dark Side - Beth Fantaskey
Jessica på Chapter Chicks hade med den här i en video där hon pratade om sina favoritböcker 2011 (länge sedan, jag vet ^^) och jag har inte riktigt kunnat släppa boken sedan dess. Den har alltid funnits i bakhuvudet när jag gjort bokbeställningar och det verkligen på tiden att jag faktiskt köpte den. Började läsa lite i den på väg hem från Stockholm och än så länge gillar jag den. Shadow and Bone - Leigh Bardugo
Har velat läsa den här ända sedan den gavs ut, och nu när uppföljaren också släppts tyckte jag att det var dags att köpa den. Låter hur awesome som helst. 

Stormdancer - Jay Kristoff
Ännu en bok som jag velat ha väldigt, väldigt länge, men som ändå aldrig blivit köpt. Men nu var det dags! Ska bli spännande att läsa japansk steampunk. 

Etiquette & Espionage - Gail Carriger
Jag är lite kär i Carrigers andra serie, Parasollprotektoratet, så självklart vill jag läsa mer av henne. Tycker att den här låter minst lika bra och ser riktigt mycket fram emot att läsa den. 

Dagen efter jag kom hem från Stockholm tog jag tåget ner till Malmö för att besöka biblioteket där och passade även på att kika in på Hamrelius, min favoritbokhandel i Malmö, och gissa vad de hade där? Jo, 40% på alla reaböcker. Fick med mig fyra böcker hem för bara 130 kronor! 


The Subtle Knife - Philip Pullman
Andra delen i His Dark Materials-serien som jag läste och älskade när jag var yngre. Jag vill gärna läsa om serien, helst på originalspråk den här gången, och eftersom jag redan har första boken hemma blev jag väldigt glad när jag hittade den här för bara 23 kronor. Snacka om fynd! Visst, omslaget är väl inget att hurra för, men det är ju innehållet som är det viktigaste. 

Dark Parties - Sara Grant
En av de första böckerna som hamnade på min TBR när jag började bokblogga så när jag såg den ligga där på reabordet kunde jag inte annat än att köpa den. 

Unravelling - Elizabeth Norris
Har hört ganska så blandade omdömen om den här, men den har varit med på min TBR ett bra tag och lät tillräckligt intressant för att få följa med mig hem. Hoppas på att jag kommer att tycka om den. 

Finale - Becca Fitzpatrick
Sista delen i Hush Hush-serien! Blev helt chockad när jag såg den ligga där på bordet. Det var ju inte alls sååå länge sedan den gavs ut. Har bara läst första boken i serien, men nu när min samling är komplett kan jag läsa hela serien på en gång, om jag nu skulle vilja det. 

Har ni läst någon av de här böckerna? Vad tyckte ni i så fall? :) 


// Frida
2013-06-20

Stockholmsresa och Melina Marchetta

I måndags tog jag och Agnes tåget till Stockholm för att få träffa Melina Marchetta på ungdomsbiblioteket PUNKTmedis och det var otroligt roligt. Tänk er bara att få träffa Marchetta på riktigt! Galet! Kan fortfarande inte förstå att det faktiskt hänt. 

Marchetta var en mycket duktig talare och det var riktigt intressant att höra henne berätta om alla historier bakom hennes böcker, karaktärer, relationer mellan karaktärer osv. Utöver att prata om sina böcker berättade hon också lite om den kommande Jellicoe Road filmen. Hon kunde självklart inte avslöja några skådespelare och så än, men hon berättade faktiskt ganska så mycket om skillnaderna mellan filmen och boken, samt hur det är att skriva filmmanus vs böcker. Riktigt intressant!

Efter intervjun fick både jag och Agnes våra exemplar av Jellicoe Road signerade och vi hann dessutom ta en snabb bild. Utöver Marchetta-träffen utnyttjade vi vår tid i Stockholm till shopping (SF-bokhandeln!) glassätning i strålande solsken vid kajen, biblioteksbesök och rundvandring i gamla stan. En riktigt lyckad tripp till Stockholm alltså! :) 

// Frida

2013-06-17

Nya YA-boksläpp 17/6 - 23/6

Star Cursed (The Cahill Witch Chronicles, #2)
Star Cursed (The Cahill Witch Chronicles #2) - Jessica Spotswood

 With the Brotherhood persecuting witches like never before, a divided Sisterhood desperately needs Cate to come into her Prophesied powers. And after Cate's friend Sachi is arrested for using magic, a war-thirsty Sister offers to help her find answers—if Cate is willing to endanger everyone she loves.

Cate doesn't want to be a weapon, and she doesn't want to involve her friends and Finn in the Sisterhood's schemes. But when Maura and Tess join the Sisterhood, Maura makes it clear that she'll do whatever it takes to lead the witches to victory. Even if it means sacrifices. Even if it means overthrowing Cate. Even if it means all-out war.

In the highly anticipated sequel to Born Wicked, the Cahill Witch Chronicles continue Cate, Maura and Tess's quest to find love, protect family, and explore their magic against all odds in an alternate history of New England.


Fler nya boksläpp

 Smitten (Crush, #2) The Son of Sobek Winter Queen (Fairy Queens, #1) Vampires, Scones, and Edmund Herondale (The Bane Chronicles, #3)
 Following Me Confessions of an Almost-Girlfriend (Confessions, #2) Proxy (Proxy, #1) The Wig in the Window
Triangles Defy the Dark Solstice Killing Sarai

Vill läsa

Agnes: Star Cursed vill jag väldigt gärna läsa, måste såklart läsa Born Wicked först, men har hört mycket bra om den så det lär väl bli att jag beställer den så småningom. Defy the Dark, Solstice och Vampires, Scones and Edmund Herondale är jag också nyfiken på.

Frida: Denna vecka bjuder också på en hel del intressanta boksläpp.
Born Wicked: Yay, äntligen är uppföljaren till Born Wicked här! Har längtat ihjäl mig efter att få veta hur det ska gå för Cate och hennes systrar. Är dock väldigt besviken på omslagsbytet....
Winter Queen: Omslaget är galet vackert och böcker med älvor brukar gå hem hos mig så jag är definitivt intresserad.
Vampires, Scones and Edmund Herondale:  Tredje novellen i "The Bane Chronicles". Har bara läst den första än så länge, men kommer definitivt att läsa de två andra väldigt snart.

Solstice: Den här boken gavs ut redan 2003, men ges nu ut i en nyutgåva med nytt omslag. Ska vara en bok med både dystopiska och mytologiska inslag. Intressant!
Defy the Dark: En antologi med noveller av bland annat Beth Revis, Courtney Summers och Rachel Hawkins, som jag är väldigt nyfiken på.

Finast omslag

Agnes: Tycker om omslaget till Stolstice är väldigt fint, men även Winter Queen har fint omslag.

Frida: Tycker nog att omslaget till Winter Queen är finast den här veckan. Älskar att det ser så levande och vilt ut.

Vill inte läsa

Agnes: Confessions of an Almost-Girlfriend och Triangles verkar inte vara min typ av böcker.

Frida: Är inte alls intresserad av varken Smitten eller Following Me.

Fulast omslag

Agnes: Gillar inte alls omslaget till Smitten.
Frida: Smitten!