2012-09-28

Mot bokmässan! :)

Idag beger vi oss till Halmstad för att imorgon ta tåget vidare till Göteborg och bokmässan. Vi kommer att vara där både på lördagen och söndagen. Det ska verkligen bli superkul och vi är båda riktigt taggade. Vi kommer inte ha möjlighet att uppdatera bloggen medan vi är där, men vi kommer antagligen att twittra en hel del, så om ni vill kan ni följa oss där. Ni hittar vår twitterkonto här.
Någon av er som ska till bokmässan? :)

// Agnes & Frida

2012-09-27

Changelings

Changelings & Other StoriesTitel: Changelings & Other Stories - 7 tales of magic and danger
Författare: Leah Cypress
Serie: - 

Jag hade med den här i ett Friday Founds-inlägg för någon vecka sedan, och när jag var inne på amerikanska amazon såg jag till min förvåning att den fanns att ladda ner där. Helt gratis dessutom. Snabbt laddade jag ner den till min telefon och under en kortare tid fick den fungerar som slöläsning i X Factor pauserna, något som den faktiskt passade perfekt till eftersom novellerna var precis lagom långa för att läsas under en paus.

Jag brukar inte tycka särskilt mycket om noveller och blev därför väldigt förvånad över hur mycket jag tyckte om de här. De var alla väldigt olika men samtidigt hade de hade ett gemensamt tema - magi och mystik.

Jag tyckte faktiskt att alla sju noveller var bra, men jag hade såklart några favoriter som stack ut lite extra och som verkligen etsade sig fast i minnet. Den första novellen, Changelings, var en sådan och nog den som var min absoluta favorit bland dem. Den vill liksom inte försvinna och mina tankar återvänder ofta till den där mystiska och välberättade historien. Gillade den verkligen väldigt mycket. Även Silent Blade, Temple of Stone och Quests, Inc var noveller som jag fastnade lite extra för.

Eftersom Changelings & Other Stories består av noveller, och mycket korta sådana, är det svårt att säga så mycket om dem utan att avslöja en massa och det vill jag ju inte göra. Så ni får helt enkelt ta och läsa dem själva om ni vill veta mer. Novellsamlingen finns ju dessutom att ladda ner helt gratis på amerikanska amazon, så det skadar ju inte att prova :)// Frida

2012-09-26

Jag väntar under mossan


Titel: Jag väntar under mossan
Författare: Amanda Hellberg
Serie:

När Tilda är nära att drunkna och spolas i land på den olycksbådande ön mitt i sjön skruvas hennes känslighet upp. Hon tränger djupare in i en värld av övernaturliga varelser och mystiska samband där ingenting är som det först verkar. Samtidigt vakar någon - eller något - över varje steg Tilda tar ...

I en värld av sällsamma skuggväsen, undangömda kråkslott, en bottenlös näckrosdamm och en uråldrig maktkamp söker Tilda sanningen: Vad hände med Tildas försvunna mormor? Vem ligger bakom den ondskefulla stämningen vid sjön? Hur känns den stora kärleken? Och vem är Tilda själv egentligen?Tänkte börja med att säga att jag tycker väldigt mycket om omslaget och titeln till den här boken. Eller rättare sagt, känslan jag får av omslaget tillsammans med titeln. Det är så enkelt, ganska rakt på sak, samtidigt som det är lite obehagligt. Man vet liksom inte riktigt var man har det här jaget som sitter och väntar under mossan. Och varför vänta där? Jag gillar också att omslaget passar så bra ihop med bokens innehåll.

Jag tyckte faktiskt rätt mycket om den här boken. Speciellt miljöerna, men framför allt karaktärerna. Häxmästaren och Mylingen gillade jag helt klart bäst, det var främst dem som bidrog till spänningen och utan dem hade det varit en ganska värdelös bok. Men allt hände alldeles för fort. Det hann knappt bli spännande förrän det var slut och jag hade hade tyckt det varit bättre om man inte fick reda på allt så fort; vem den mystiska ...? var och vad häxmästaren hade för planer osv. Huvudkaraktären Tilda köper dessutom hela konceptet med alla dessa oknytt och omänskliga varelser alldeles för enkelt. Hon verkar inte ens tveka på att det är äkta. Kärleken mellan Tilda och Emil gick också alldeles för fort fram.

Som sagt var Mylingen en favorit bland karaktärerna och den som också bidrog till allt det obehagliga. Jag vet inte varför, men nu kan jag knappt sluta tänka på varelsen. Den väldigt hemska historien bakom Mylingen satte sig verkligen fast i mitt huvud. En annan figur som också ökade den obehagliga känslan var den skabbiga haren. Hur creepy som helst! ^^Jag väntar under mossan var en lättläst, spännande och något obehaglig bok, fylld av en massa omänskliga varelser hämtade ur svensk folktro. En bok som tyvärr rusade genom händelserna alldeles för fort, men som helt klart är läsvärd ändå! 
Och avslutningsvis kommer här en liten trailer till boken.
//Agnes

2012-09-24

Nya YA-boksläpp 24/9 - 30/9
Alice in Zombieland (White Rabbit Chronicles, #1)
Alice In Zombieland (White Rabbit Chronicles #1) - Gena Showalter

She won’t rest until she’s sent every walking corpse back to its grave. Forever.


Had anyone told Alice Bell that her entire life would change course between one heartbeat and the next, she would have laughed. From blissful to tragic, innocent to ruined? Please. But that’s all it took. One heartbeat. A blink, a breath, a second, and everything she knew and loved was gone.

Her father was right. The monsters are real….

To avenge her family, Ali must learn to fight the undead. To survive, she must learn to trust the baddest of the bad boys, Cole Holland. But Cole has secrets of his own, and if Ali isn’t careful, those secrets might just prove to be more dangerous than the zombies….

Quintana of Charyn (Lumatere Chronicles, #3)
Quintana of Cheryn (Lumatere Chronicles #3) - Melina Marchetta

Separated from the girl he loves and has sworn to protect, Froi must travel through Charyn to search for Quintana, the mother of Charyn's unborn king, and protect her against those who will do anything to gain power. But what happens when loyalty to family and country conflict? When the forces marshalled in Charyn's war gather and threaten to involve the whole of the land, including Lumatere, only Froi can set things right, with the help of those he loves. 
Fler nya boksläpp


The Casual Vacancy Wolf Pact (Wolf Pact, #1) A Fractured Light (A Beautiful Dark, #2) Grimm Tales for Young and Old
Shadows (Ashes Trilogy, #2) Dearly, Beloved (Gone With the Respiration, #2) The Other Normals  The Blessed (The Blessed, #1)
The Turning  The Mephisto Kiss (The Mephisto Covenant, #2) Scorch (Croak, #2) Yesterday
Falling to Ash (Moth, #1) The Hallowed Ones Confessions of a Murder Suspect The Infects
The Paladin Prophecy (The Paladin Prophecy, #1) Flock (Stork, #3) Finding You Finding Me Zom-B (Zom-B, #1)
Covet (The Clann, #2) Under Wildwood (Wildwood Chronicles, #2) Alpha Moon (Silver Moon, #0.5)

Vill läsa

Agnes:
 Finns många böcker den här veckan som jag vill läsa! En del av dem är ju uppföljare i serier och av dem är jag riktigt sugen på Quintana of Charyn, Shadows, A Fractured Light och The Covet. Även The Blessed, Alice in Zombieland och Yesterday verkar bra. Och såklart The Casual Vacancy :)


Frida: Jag borde nog sluta göra de här inläggen för min to-read list håller på att explodera. Snart uppe i tusen böcker. Tusen! Helt galet. Varför finns det så många böcker som man vill läsa, och varför kommer det så många nya böcker som man vill läsa varje månad? Man hinner ju aldrig ifatt. I vilket fall är det väldigt många böcker som jag är intresserad av den här veckan också: Alice in Zombieland, The Casual Vacancy (ingen YA, men det är J.K Rowling så den får vara med i alla fall ^^) och The Blessed. Men mest är det faktiskt serier, vars första bok jag gärna vill läsa, den här veckan: Quintana of Charyn, Shadows, Dearly Beloved, Scorch, Flock och The Covet.

Finast omslag


Agnes: Tycker väldigt mycket om omslaget till Quintana of Charyn och det till Alice in Zombieland.

Frida: Jag gillar verkligen omslaget till Alice in Zombieland, men även det till The Blessed (creepy!) och Falling to Ash. 

Vill inte läsa

Agnes: The Other Normals, Finding You Finding Me och Zom-B är nog inte riktigt min typ av böcker känner jag.

Frida: Tror inte att The Paladin Prophecy, Zom-B, The Infects eller The Other Normals är böcker för mig. Tur att det är några böcker som jag inte känner för att läsa i alla fall ^^

Fulast omslag

Agnes: Tycker det finns en del väldigt tråkiga omslag den här veckan som till exempel Scorch, The Mephisto Kiss, Zom-B och Finding You Finding Me. Nej, inga böcker jag hade plockat upp om jag bara tittat på dem. Sen måste jag tyvärr hålla med Frida (nedan) om The Casual Vacancy...

Frida: Det känns lite jobbigt att säga det, men omslaget till The Casual Vacancy är verkligen ingen höjdare. Varför måste det vara så tråkigt? Hade aldrig plockat upp den om det inte varit för att Rowling skrivit den. Måste säga att jag är riktigt besviken på omslaget till Dearly Beloved också. Omslaget till första boken var ju så fint, men det här.. Nej, inte alls så fint. Ganska så tråkigt det också om jag ska vara ärlig. Som ni ser provar vi ännu en variant av våra Nya boksläpps-inlägg. Eftersom vi gillade vårt tidigare upplägg har vi valt att använda det igen, där vi nu väljer vars en bok som vi helst vill läsa (längst upp), samtidigt som vi behållit våra kommentarer längst nere. Vad tycker ni - blev det bättre/sämre? :)

//Frida och Agnes

2012-09-21

Friday Founds (36)

Agnes

                                 The Splendor Falls Thyla (Thyla, #1) Peeling the Onion


The Splendor Falls - Rosemary Clement-Moore

Efter att ha brutit sitt ben tar dansandet slut för Sylvie Davies och när hennes mamma gifter om sig, efter pappans död, skickas hon till Alabama där hon börjar se märkliga saker och snart inser hon att hennes familj bär på fler hemligheter än hon kunnat ana. Den här boken har fått en del ganska bra recensioner på Goodreads och det var faktiskt dem som fick mig att vilja läsa boken.


Thyla (Thyla #1) - Kate Gordon

"A thrilling paranormal tale of shapeshifting, a centuries-old war, and finding out who you really are when your memories betray you." står det i ett utdrag från Goodreads och jag måste säga att det låter riktigt lovande - när berättarjaget hittas har hon inget som helst minne av vem hon är eller var hon kommer ifrån. Det här är en relativt ny bok som kom i januari i år, men som jag helt missat att läsa om. Kan bara säga att jag redan har satt upp den på min lista till min nästa beställning...

Peeling the Onion - Wendy Orr

Efter en bilolycka förändras allt för Anna, som brukade vara populär, vacker och duktig på karate och plötsligt vet hon inte längre vem hon är eller vem hon vill vara. Den här boken har, till skillnad från förra, några år på nacken, men det hindrar ju inte den från att verka vara bra. Jag tycker det låter som en ganska intressant bok faktiskt och jag är rätt sugen på att läsa den.


Frida


                                  Everything Left Unsaid So Much to Tell You (So Much to Tell You, #1) UnEnchanted (An Unfortunate Fairy Tale, #1)

Everything Left Unsaid - Jessica Davidson
Verkar vara en sorglig men fin bok om ett tonårspar, Tai och Juliet,  i Australien. De har känt varandra sedan dagis och har en massa planer och drömmar tillsammans, men allt förändras när Tai får beskedet att han har cancer. Boken har fått väldigt fina recensioner, och jag är väldigt sugen på att läsa den. 


So Much to Tell You (So Much to Tell You #1) - John Marsden
Marsden är väl mest känd för sin Tomorrow-serie, men jag tyckte faktiskt att den här lät rätt lovande. Den är skriven i dagboksform och man får följa en tjej som har slutat prata på grund av traumatiska upplevelser, men som  istället uttrycker sig genom en dagbok. Låter kanske inte superspännande direkt, och jag brukar inte gilla dagboksform, men det var ändå något som fick mig att fastna för den. 


UnEnchanted (An Unfortunate Fairy Tale #1) - Chanda Hahn
Trots att jag fullkomligt älskar fairy tale retellings, så har jag läst väldigt få sådana. Dock är jag alltid väldigt snabb med att lägga till dem på min to-read list i hopp om att jag någon gång i framtiden ska få tid att läsa dem. Skulle antagligen aldrig komma ihåg dem annars heller. UnEnchanted passar perfekt in där. Det är ingen "jag måste läsa nu på en gång för att den låter så bra"-bok, men jag kan mycket väl tänka mig att läsa den i framtiden eftersom den är en fairy tale retelling och för att den låter sådär småtöntigt söt. 


Hittar ni någon som verkar vara intressant av dessa böckerna eller har ni kanske läst någon redan? Tips på andra böcker är också välkomna! :)

//Agnes och Frida

2012-09-20

Filmnyheter! :)

Det är verkligen otroligt många böcker som håller på att bli film just nu, och jag är väldigt spänd på att få se många av dem. Speciellt The Mortal Instuments och Divergent. Personligen tycker jag att det är precis lika roligt att följa castingen, se första trailern och allt de där som händer innan filmen kommer ut, som det är att faktiskt se filmen sen. Jag bara totalälskar hela grejen. Hur mycket jag än älskar böckerna i sig, så måste jag medge att jag tycker att det är väldigt roligt att se hur de gör sig som filmer. 

Alldeles nyligen så släpptes filmtrailern till Beautiful Creatures. Jag har själv inte läst boken och har därför inte  varit lika entusiastisk över filmatiseringen och följt castingprocessen lika slaviskt som jag annars brukar göra, men när jag såg att trailern släppts var jag ju tvungen att titta. Vet faktiskt inte riktigt vad jag tycker om den. Vissa delar var riktigt bra, medan andra var lite mindre bra. Gillade miljöerna mest tror jag ^^. Även om trailern inte övertygade mig helt så blev jag ändå nyfiken på boken. Måste ju nästan ha läst den om jag bestämmer mig för att se filmen. 
Men det roliga är inte slut än. Det har nämligen släppts en ny trailer till The Hobbit också. Åh, vad jag älskade den! Har redan sett den några hundra gånger och längtar så att jag spricker till premiären. :D Om ni inte redan har sett den så måste ni göra det. // Frida


2012-09-19

Seriealbum x2

Tog en sväng till stadsbiblioteket igår för att låna böcker till mitt projektarbete, men såklart kunde jag inte låta bli att gå bort till ungdomsavdelningen också. Hittade tre böcker som fick följa med mig hem (You Against Me, The Lightening Thief och Before I Wake), men också två seriealbum, vilka jag faktiskt läste ut redan samma kväll. Tänkte göra lite kortare recensioner på dem här. Sätter inga betyg, eftersom jag tycker att det är otroligt svårt att betygsätta seriealbum.
Umbra av Elin Fahlstedt: Tyckte faktiskt riktigt mycket om det här seriealbumet.Tecknarstilen är häftig och jag gillade verkligen världen Umbra och alla varelserna som fanns där. Själva storyn är både lite otäck och fin, och jag gillade speciellt slutet. Det enda som jag hade lite svårt med var att det på sina ställen kändes lite osammanhängande, men det kan vara på grund av att jag inte är så van vid att läsa seriealbum.
Amulett av Kazu Kibuishi: Det här var verkligen ett supergulligt seriealbum och jag gillade tecknarstilen, men kände att det nog ändå var mer riktad till ganska mycket yngre läsare eftersom själva storyn var ganska simpel och förutsägbar för min del. Tror nog att jag hade uppskattat det mer om jag varit sisådär tio, elva år kanske, men det gick väldigt snabbt att läsa, och jag ångrar inte att jag plockade upp det. Rätt skönt att läsa sånt som inte kräver särskilt mycket tankekraft emellanåt. 

// Frida
2012-09-18

Upprorsänglar


Titel: Upprorsänglar
Författare: Libba Bray
Serie: Gemma Doyle #2

Framför mig står de, tre ljusskimrande gestalter. De är inte verkliga, men jag ser dem tydligt: tre vitklädda flickor vars kängor ger ifrån sig ett fasansfullt skrapande läte när de svävar närmare mig. De öppnar munnarna för att säga något, men jag hör inget. Skräcken och lukten får mig nästan att kräkas. Vad är det för lukt? Hav och något annat. Förruttnelse.

Nu hörs det där ljudet igen. Som tusentals skrapande insektsvingar. Deras röster är så svaga, men när jag förstår vad de säger blir jag alldeles kall.
"Hjälp oss."


Nu vet jag att Kartik talade sanning. Jag måste återvända till rikena och förankra trolldomen innan Circe hinner före...


Precis som med första boken i serien, Ögat över månskäran, så kan jag inte riktigt bestämma mig för vad jag ska tycka om den här boken. Det finns så mycket bra som jag gillar, samtidigt som det finns så mycket jag stör mig på. Boken hamnar på något sätt i ett slags mittemellanläge, det är varken det ena eller det andra egentligen. Eller så är det både och.

Till de bra sakerna hör i alla fall omslaget som är galet fint! Tycker alla omslagen i den här serien är otroligt fina. Visst har man sett liknande förut, en tjej i fin klänning, men till den här serien passar det för en gångs skull med böckernas innehåll. Stämningarna i omslagen, den där lite gammaldags känslan man får från klänningarnas stil (korsetter på de två andra böckerna) och håruppsättningarna och till och med färgen på tjejens hår, är helt rätt till böckerna. Det gör att man får en riktigt bra bild om hur huvudkaraktären, Gemma, faktiskt ser ut, samtidigt som man anar mystiken och att böckerna inte är 'söckersöta' på något sätt, vilket de inte är.

Till handlingen då. Även om det händer mycket hela tiden, så är tempot inte jättehögt. Men till skillnad från första boken blir det inte långtråkigt en enda gång. På vissa ställen är det faktiskt riktigt spännande. Det jag gillade mest var att det kunde bli ganska obehagligt ibland också. Tyvärr känns huvudkaraktären och hennes vänner lite tröga ibland och på flera ställen kunde man räkna ut vad som skulle hände långt i förväg. Lite tråkigt.

Språket var det som störde mig mest. Okej, jag förstår att det ska låta som om de kommer från en annan tid och visst, det gör det också, men det låter så förbannat fånigt många gånger. En återkommande tanke jag hade var: Tänkte man verkligen så på den tiden? Jag kunde liksom inte riktigt ta det på allvar. Vet inte om det beror på dålig översättning eller vad, men jag antar att det hade låtit mycket bättre på originalspråk. En gissning bara.

Överlag var detta en spännande bok, med en del ganska oväntade vändningar och tvister. En vacker och fängslande och samtidigt skrämmande värld som döljer många hemligheter och ondska, som väntar på att ta över trolldomen. Härliga karaktärer som på ett eller annat sätt gjorde avtryck i historien. Ser trots allt faktiskt fram emot att få läsa den sista (men definitivt inte minsta) delen i serien :)


//Agnes

2012-09-17

Nya YA-boksläpp 17/9 - 23/9

         The Raven Boys (Raven Cycle, #1)  The Diviners (The Diviners, #1)  Ten   Cursed

*Paranormal
*Urban Fantasy
*Mystery

*Historical Fiction
*Fantasy
*Paranormal

*Horror
*Thriller
*Mystery

*Urban Fantasy
*Paranormal Romance
*Fantasy

            Incarnation  What's Left of Me (The Hybrid Chronicles, #1)  Burn for Burn  The Crown of Embers (Fire and Thorns, #2)

*Steampunk
*Paranormal, Vampires
*Urban Fantasy

*Science Fiction
*Dystopia

*Contemporary
*Fantasy, Paranormal
*High School

*Fantasy, Magic
*Romance
*Adventure

        Ceaseless (Existence Trilogy, #3)  The Lucky Ones (Bright Young Things, #3)  Butter  Because It Is My Blood (Birthright, #2)

*Paranormal Romance
*Demons
*Fantasy

*Historical Fiction
*Romance

*Contemporary
*Realistic Fiction

*Science Fiction
*Dystopia

         Adaptation (Adaptation, #1)  The Dead Girls Detective Agency  The Peculiar  Dust (Of Dust and Darkness, #1)

*Science Fiction
*Mystery
*Aliens

*Paranormal, Ghosts
*Mystery
*Humor

*Steampunk
*Middle Grade
*Fantasy, Magic

*Fantasy
*Paranormal, Fairies

        Glass Heart (Cold Kiss, #2)  Necromancing the Stone  Transcend  A Corner of White (The Colours of Madeleine #1)

*Paranormal
*Horror
*Zombies

*Paranormal, Werewolves, Zombies
*Urban Fantasy
*Fantasy, Magic

*Historical Fiction
*Romance

*Fantasy

                           Seconds Away (Mickey Bolitar #2)  Jane  The Vanishing Act 

*Mystery

*Retelling
*Adventure
*Fantasy

*Fiction

Vill läsa

Agnes:
Finns ganska många den här veckan som jag vill läsa, bland annat Cursed, What's Left of Me, Ten, The Raven Boys och Jane (som är en retelling på Tarzan. Lite osäker dock på om den är YA, men är ändå nyfiken på den). Även The Peculiars och Dust verkar bra. Någon av dem här böckerna kommer garanterat trilla ner i brevlådan i framtiden!

Frida: Åh, varför ska det alltid släppas så många böcker som jag vill läsa? Den här veckan är inget undantag. Mest intresserad är jag av Stiefvaters The Raven Boys, men vill väldigt gärna ha Ten, Cursed, The Diviners, Incarnation, What's Left of Me och Burn for Burn också. Många böcker som tillhör en serie som släpps denna veckan, vars första bok jag är ganska intresserad av. Till exempel The Girl of Fire and Thorns, Bright Young Things, All These Things I've Done och Cold Kiss.

Finast omslag


Agnes: Gillar omslagen till Cursed, Ten, The Raven Boys och What's Left of Me.

Frida: Ganska så många omslag som jag tyckte om den här gången. Bland annat det till The Raven Boys, Burn for Burn, Glass Heart och What's left of Me.

Vill inte läsa

Agnes: Ceaseless, Because It Is My Blood, The Lucky Ones, Adaptation och The Dead Girls Detective Agency låter inte direkt som något jag skulle tycka om.

Frida:
Tror nog inte att Butter, Dust och Transcend är något för mig. Ceaseless har jag ingen lust alls att läsa heller, mest på grund av det hemska omslaget, ugh.

Fulast omslag

Agnes: Butter, Ceaseless, Seconds Away, The Dead Girls Detective Agency och Because It Is My Blood är riktigt tråååkiga^^

Frida: Ja, som jag skrev innan så tycker jag att omslaget till Ceaseless är hemsk. Men omslagen till Dust, Transcend, Necromancing the Stone och Butter är inte särskilt bra de heller.