2012-06-30

Ögat Över Månskäran


Titel: Ögat över Månskäran
Författare: Libba Bray
Serie: Gemma Doyle #1
Betyg: 3,5/5

Slår ditt hjärta fortare?
Ser molnen ut att skockas vid horisonten?
Är huden på din hals spänd i förväntan inför en kyss du både fruktar och åtrår?
Kommer du att bli rädd?
Kommer du att få veta sanningen?

Jag ska berätta en historia för dig. Om ett rike där drömmar blir till, livsöden stakas ut och där magin är lika verklig som ditt handavtryck i snön. Om hur vi fann våra innersta hemligheter och fick smaka på friheten. Men också om hur vi släppte lös en fruktansvärd kraft. Dessa sidor rymmer min bekännelse av allt som förde fram till denna kalla, grå gryning. Vad som kommer att hända nu, vet jag inte.

Ögat över månskäran är en palett av prasslande kjolar, åtsittande korsetter och stränga konventioner i ett viktorianskt England. Men här finns också magiska systraskap, dolda nattliga möten och skrämmande övernaturliga krafter som obönhörligt styr fyra flickors öde.Jag fullkomligt älskar framsidan och jag har väldigt länge velat läsa den här boken. Egentligen vet jag inte riktigt varför men mina förväntningar var skyhöga och jag hoppades verkligen att boken skulle vara bra, men allvarligt talat... usch, jag känner mig lite kluven faktiskt. Det var knappast det bästa jag läst, men jag kan omöjligt säga att det var dåligt. Kanske snarare lagom, mittemellan, sådär. Något åt det hållet.

Det jag reagerade mest på var språket, som var lite av en märklig besvikelse. Hade inte riktigt förväntat mig att det skulle vara så konstigt onaturligt och påtvingat. Hoppas ni förstår vad jag menar när jag säger så. Jag hittade liksom inget riktigt flyt och en del meningar fick mig nästan bara att känna mig dum, som om författaren förväntade sig att man som läsare inte skulle förstå vad hon menade och därför var hon alldeles för övertydlig. Det tråkiga är att jag tror det har mycket att göra med att boken är översatt och än en gång blir jag så besviken när jag läser en översatt bok, eftersom jag inser att det troligtvis hade låtit betydligt bättre på originalspråk.

Nåja, slutklagat för min del. För det fanns faktiskt en hel del som jag gillade med boken. Bland annat alla miljöbeskrivningar. Kunde verkligen se allt framför mig, skolan, den vackra trädgården, grottan... Och för mig är det viktigt, att kunna känna att man blir en del av berättelsen mer eller mindre. Karaktärerna var också helsköna på sina sätt. Får lov att säga att jag gillade alla de fyra vännerna, Gemma (berättarjaget), Felicity, Penelope och Ann. Men även alla andra runt omkring. Alla växte i mina ögon under historians gång.

Överlag var det en ganska spännande historia. Det hände mycket nästan hela tiden och jag gillade hur allt utvecklades, att man förstod att saker och ting inte alls var som man från början trott, utan att de bara var en liten del av någonting mycket större. Men som sagt, det var inte det bästa jag läst och inte heller det sämsta, utan någonstans däremellan.

//Agnes

Omslagsnytt

Det har släppts väldigt, väldigt många bokomslag den senaste tiden och antagligen har ni redan hunnit se flera av dem, men jag ville ändå göra ett litet inlägg med några av dem bara för att det är så roligt med omslag. :) 


Shatter Me (Shatter Me, #1) Unravel Me (Shatter Me, #2) Destroy Me (Shatter Me, #1.5)

Shatter Me - Unravel Me - Destroy Me 

Jag fullkomligt älskar de här omslagen. Så otroligt fina! Skulle inte säga nej till att ha dem i bokhyllan. :D Blev lite fundersam först när jag såg omslaget till Unravel Me eftersom det inte alls passar ihop med det till Shatter Me, som ju är på en tjej, men sedan hittade jag Shatter Me som ögon-omslag och då föll bitarna på plats. Personligen tycker jag att det var bra att de valde att fortsätta med ögonen eftersom det är lite mer originellt än en tjej i vacker klänning. För er som inte vet så är Unravel Me uppföljaren till Shatter Me och Destroy Me är en kortare extrabok som utspelar sig mellan de två andra och som är skriven ur Warner's PoV. 


Boundless (Unearthly, #3)


Boundless - Cynthia Hand


Här är omslaget till den tredje boken i Unearthly-serien. Jag tycker att alla omslag varit fina, men det här är nog min favorit. Kanske på grund av färgen, jag älskar ju rosa. ^^ 


Requiem (Delirium, #3)


Requiem - Lauren Oliver


Omslaget till tredje delen i Delirium-serien. Har inte riktigt bestämt mig för vad jag tycker. Det är fint, men kanske lite för likt omslaget till Pandemonium. Känns som att det är samma bild, bara att den vänts på andra hållet.. 


Bild från Lauren DeStafanos twitter
Sever - Lauren DeStefano


Först när jag såg omslaget så tyckte jag inte alls om det. Den där gröna färgen kändes helt fel, men ju mer jag tittade på det, desto mer tyckte jag om det. Nu tycker jag att det är jättefint och färgen känns inte alls fel längre. The Chemical Garden-seriens omslag är verkligen jättefina allihop och det syns så tydligt att de hör till samma serie vilket jag gillar. 


Through the Ever Night (Under the Never Sky, #2)

Through The Ever Night - Veronica Rossi


Här är omslaget till Under The Never Sky's uppföljare Through The Ever Night. Alltså, haha. Är det bara jag som tycker att killen ser urtöntig ut? Jag ärligt talat vred mig av skratt när jag såg det här första gången. Hemsk, men sant. Men om man bortser från killen så tycker jag faktiskt att omslaget är helt okej. Bakgrunden är ju fin ^^ 


The Indigo Spell (Bloodlines, #3)

The Indigo Spell - Richelle Mead


Omslaget till tredje delen i Bloodlines-serien. Ännu ett omslag som jag inte tycker så värst mycket om. Tycker det är ganska ointressant, men färgen är fin i alla fall. 


Taken (Taken, #1)

Taken - Erin Bowman


Omslaget till första delen i en ny dystopi som kommer ut i april nästa år. Tycker riktigt mycket om det här omslaget. Färgerna, trädet, "spegeln" på marken, ja allt. :)  
// Frida2012-06-29

Friday Founds (24)

Fated (Fated, #1)  Luminous  Night School  Guardian (Creepy Hollow, #1)

Wake (Dream Catcher, #1)  Finding Sky (Benedict, #1)  The Secret Of Spruce Knoll: A Channeler Novel  Stone Prison (Twisted Tales #1)

Här kommer veckans skörd av böcker. Blev en hel del paranormal och urban fantasy den här gången, men en liten fairy tale retelling lyckades komma med  också. Vad tycks? Någon bok som ni fastnar lite extra för eller som ni redan har läst? :) 


// Agnes & Frida

Far From You


Titel: Far From You
Författare: Lisa Schroeder
Serie: -
Betyg: 5/5

Lost and alone... down the rabbit hole. 

Alice thought she knew
what solitude was: 
Her mother—gone 
Her father—remarried with a newborn 
daughter. 

Now...
Trapped 
in the icy embrace 
of a deadly snowstorm, 
Alice faces the true meaning of loneliness. 

But hope 
may not be as far away 
as she thinks...


Jag tror att det är omöjligt att inte sträckläsa Lisa Schroeders böcker. Man öppnar första sidan och man sitter som fastklistrad tills tårarna rinner längs floder ner för kinden ända fram till sista sidan. Det kan nog inte gå till på något annat sätt. Det är nog omöjligt. Och jag behöver kanske inte säga att jag är helt och hållet såld på författarens magnifika förmåga att få in ett helt universum av känslor och beskrivningar i sina korta meningar, för om ni har läst mina recensioner av I Heart You, You Haunt Me och Chasing Brooklyn vet ni det redan, men i alla fall - Herrejösses vilket fint språk! Det enda negativa med det hela, det vill säga de korta meningarna och det enorma tempot, är att det är över alldeles för fort. Boken hade gärna fått vara dubbelt så tjock...

Till handlingen nu då. Alice sörjer fortfarande sin mamma och har svårt att acceptera att hennes pappa gått vidare och nu väntar barn med sin nya fru, som Alice för övrigt inte alls kommer överens med. Och när hon väl blir syster har hennes pappa plötsligt inte tid med henne mer och hennes frustration, sorg och smärta börjar så smått att förstöra henne. Det hjälper knappast heller att hon tvingas ut på en resa tillsammans med sin nya familj, som slutar i katastrof, eller att hennes bästa vän plötsligt sviker. Den enda trösten finner hon hos sin pojkvän, Blaze, en riktig klippa (som för övrigt var en av favoritkaraktärerna enligt mig). 

Den här boken är väldigt sorglig, men på ett helt annat sätt än i I Heart You, You Haunt Me och Chasing Brooklyn. Den innehåller ändå en stor saknad efter en väldigt betydelsefull och oersättlig person till huvudkaraktären, men det ligger på något sätt på en helt annan nivå. Alice känner sig ensam och övergiven, men man känner ändå hennes hopp och livsgnista i bakgrunden hela tiden. Hon försöker och hon vill att allt ska ordna sig. Och jag tror det är den största skillnaden jag kunde känna gentemot de andra böckerna, där karaktärerna bara såg en mörk framtid.

Precis som med de andra böckerna kan jag varmt rekommendera den här boken. Det är en väldigt fin och stark berättelse som jag tycker är värd att läsas om och om igen. Riktigt bra! :)

//Agnes

2012-06-28

Strange Angels

Titel: Strange Angels
Författare: Lili St. Crow
Serie: Strange Angles, #1
Betyg: 2/3


The Real World is a frightening place. Just ask sixteen-year-old orphan Dru Anderson, a tough girl who has taken down her fair share of bad guys. She's armed, dangerous, and ready to kill first and ask questions later. So it's gonna take her a while to figure out who she can trust.. Dru Anderson has been "strange" for as long as she can remember, traveling from town to town with her father to hunt the things that go bump in the night. It's a weird life, but a good one - until it all explodes in an icy, broken-down Dakota town, when a hungry zombie busts through her kitchen door. Alone, terrified, and trapped, Dru's going to need every inch of her wit and training to stay alive. The monsters hade decided to hunt back - and this time, Dru's on their menu. Chances of survival? Slim to none. If she can't last until sunup, i's game over.. 


Jag trodde verkligen att det här skulle vara en bok som jag skulle tycka om. Baksidestexten lät spännande och jag älskar när det är tuffa tjejer som innehar huvudrollen. Tyvärr blev det inte alls som jag tänkt mig och i mina ögon överensstämmer baksidestexten inte särskilt mycket med innehållet i själva boken. Det är överdrivet, och jag skulle faktiskt vilja säga att vissa saker inte stämmer alls. 


Istället för den spänning som jag trodde att boken skulle innehålla fanns sida efter sida efter sida med huvudpersonens beskrivningar och tankar om lite allt möjligt. Inga dialoger, bara Dru's egna tankar. Det hade säkert funkat om berättarrösten varit bra, men här blev det platt fall. Det var så otroligt tråkigt att jag frågade mig själv gång på gång varför jag fortsatte läsa. Att språket var lite svårare än jag är van vid gjorde inte det hela bättre, snarare tvärtom. 


Karaktärerna var för mig väldigt platta och tråkiga (och väldigt få!). Jag fastnade inte för någon av dem. Visst låter Dru som en väldigt tuff och självständig tjej i beskrivningen, men det stämmer inte alls med den bild jag fick av henne i boken. Jag tyckte att hon ägnade mer tid åt att klaga och fundera över en massa onödiga saker än att faktiskt ta tag i problemen som fanns. Den andra viktiga karaktären Graves var inte heller någon jag tyckte speciellt mycket om, men jag blev väldigt glad när han dök upp eftersom Dru's jobbiga inre monologer då började varvas med lite dialoger, vilket piggade upp historien en aning. 


Strange Angels var i slutändan en helt okej bok då den blev lite mer spännande mot slutet och då Dru's berättarröst blev lite roligare, men jag tvivlar på att jag kommer fortsätta att läsa serien. Det finns andra böcker som jag mycket hellre vill läsa.  


// Frida

2012-06-27

En massa nytt i bokhyllan! :D

Den senaste tiden har det blivit en del beställningar och senast idag fick jag hämta och öppna ett stort, härligt paket. Till sist blev det en ganska stor hög med massor av fina böcker som jag knappt kan vänta till att få läsa. 

* Amy & Roger's Epic Detour - Morgan Matson
Har hört mycket gott om den här boken, så på sätt och vis har jag ganska höga förväntningar om den. Ska hur som helst bli riktigt spännande att få läsa den.

* Far From You - Lisa Schroeder
Blev ju som sagt helt förälskad i både Chasing Brooklyn och I Heart You, You Haunt Me av samma författare och var helt enkelt tvungen att ha med åtminstone en till av hennes böcker i min senaste beställning. Hoppas verkligen den är lika bra som de andra.

* I'll Be There - Holly Goldberg Sloan
Åh, vad jag älskar den här framsidan! Har väntat i en evighet på att den skulle släppas i det här omslaget och nu äntligen. Tycker verkligen det är supersnyggt och boken verkar vara precis min typ av bok så jag håller tummarna...

* The Statistical Probability of Love at First Sight - Jennifer E. Smith
Frida tipsade om den här boken och tydligen ska den vara riktigt söt. Gillar den här framsidan lite bättre än den som finns till hardback och så gillar jag faktiskt att titeln är så himla lång (annars brukar jag vara svagare för kortare titlar).

*Delirium - Lauren Oliver
Även här har vi ett riktigt snyggt omslag (och jag håller med Frida om att det här omslaget är betydligt snyggare än det andra) och efter allt gott jag har hört om boken är jag nu jättesugen på att äntligen få läsa den. 

*Chosen Ones - Tiffany Truitt
Den här har jag velat läsa hur länge som helst. Hoppas, hoppas att den är så bra som jag tror att den är. Den var en av de mer självklara valen när jag beställde den här gången.

* Nightshade - Andrea Cremer
När Frida visade mig sitt exemplar av boken tyckte jag att det var så snyggt att jag var tvungen att ha boken själv. Tyvärr syns det inte här men papperna i boken är liksom räffliga i kanten och hur läckra som helst. Dessutom (syns inte heller på bilden) är jag helt såld på den lilla blodsdroppen vid titeln.

* Insurgent - Veronica Roth
Håller på med en liten omläsning av Divergent just nu och jag är så otroligt pepp på att läsa fortsättningen nu. Samtidigt är jag jättenervös för att jag inte ska tycka lika mycket om den som föregående bok. Men åh, är så himla glad över att jag äntligen har Insurgent!

*Of Poseidon - Anna Banks
Ännu ett galet fint omslag! Helt klart en av mina favoritframsidor. Älskar att titeln glänser i rosa när man vrider på boken. Nästan så man dreglar lite^^

Sagan om Ringen, Härskarringen - J. R. R. Tolkien
Sist, men definitivt inte minst, har vi den här megabumlingen som jag fick av Frida. Har varit nära på att beställa trilogin några gånger, men det har aldrig blivit av och nu fick jag som sagt den här, som är hela trilogin i en enda bok. Kommer visserligen vara omöjligt att hålla i den och det kommer förmodligen ta miljoner år att läsa den, men jag är riktigt glad att jag har den :)

Blev som sagt en ganska stor hög med böcker den här gången. Förhoppningsvis hinner jag med en hel del nu över sommaren när man äntligen har tid åt att läsa. Är hur som helst riktigt glad över böckerna jag har fått hem :)

//Agnes

2012-06-25

Nya YA-boksläpp 25/6 - 1/7

Between the LinesBetween the Lines - Jodi Picoult & Samantha van Leer
Releasedatum: 26 juni, 2012
Goodreads: Between the Lines


What happens when happily ever after…isn’t?

Delilah is a bit of a loner who prefers spending her time in the school library with her head in a book—one book in particular. Between the Lines may be a fairy tale, but it feels real. Prince Oliver is brave, adventurous, and loving. He really speaks to Delilah.

And then one day Oliver actually speaks to her. Turns out, Oliver is more than a one-dimensional storybook prince. He’s a restless teen who feels trapped by his literary existence and hates that his entire life is predetermined. He’s sure there’s more for him out there in the real world, and Delilah might just be his key to freedom.

Delilah and Oliver work together to attempt to get Oliver out of his book, a challenging task that forces them to examine their perceptions of fate, the world, and their places in it. And as their attraction to each other grows along the way, a romance blossoms that is anything but a fairy tale.


Before I Wake (Soul Screamers, #6)Before I Wake - Rachel Vincent 
Releasedatum: 26 juni, 2012
Goodreads: Before I Wake


I died on a Thursday-killed by a monster intent on stealing my soul. The good news? He didn't get it. The bad news? Turns out not even death will get you out of high school... Covering up her own murder was one thing, but faking life is much harder than Kaylee Cavanaugh expected. After weeks spent "recovering," she's back in school, fighting to stay visible to the human world, struggling to fit in with her friends and planning time alone with her new reaper boyfriend. But to earn her keep in the human world, Kaylee must reclaim stolen souls, and when her first assignment brings her face-to-face with an old foe, she knows the game has changed. Her immortal status won't keep her safe. And this time Kaylee isn't just gambling with her own life....

One MomentOne Moment - Kristina McBridge
Releasedatum: 26 juni, 2012
Goodreads: One Moment

Maggie remembers hanging out at the gorge with her closest friends after a blowout party. She remembers climbing the trail with her perfect boyfriend, Joey. She remembers that last kiss, soft, lingering, and meant to reassure her. So why can't she remember what happened in the moment before they were supposed to dive? Why was she left cowering at the top of the cliff, while Joey floated in the water below-dead?
As Maggie's memories return in snatches, nothing seems to make sense. Why was Joey acting so strangely at the party? Where did he go after taking her home? And if Joey was keeping these secrets, what else was he hiding?
The latest novel from the author of "The Tension of Opposites," "One Moment" is a mysterious, searing look at how an instant can change everything you believe about the world around you.
Fler nya boksläpp:

Dust Girl (The American Fairy Trilogy, #1)  False Covenant (Widdershins Adventures, #2)    Secret Letters   A Want So Wicked (A Need So Beautiful, #2)

The Age of Miracles  My Life in Black and White  Smart Girls Get What They Want  Vestige

Evergreen (Mer Tales, #2)  Temptation  Bound (Torn Trilogy, #3)  Lonely Souls (The Witch Avenue Series, #1)

The Lost Soul (Fallen Souls #1)  Moonlight Mayhem  (Spellbound, #2)  Spellbound (Spellwright, #2)  

//Frida och Agnes

2012-06-24

Lite boknyheter

Tänkte att jag skulle göra ett litet inlägg samlat med lite blandade boknyheter, så here we go. 

För det första så har omslaget till Everbound, uppföljaren till Everneath, äntligen släppts. Tyvärr är det inte alls lika fint som det till Everneath. Jag får känslan av att det inte är riktigt klart. Det är något som saknas och känns väldigt platt bredvid det andra omslaget. Vad tycker ni? Vilket omslag är finast? 

Everneath (Everneath, #1)   Everbound (Everneath, #2)  

För det andra så har två stycken boktitlar, båda fortsättningar i en serie, avslöjats nyligen. Den tredje delen i Bloodlines-serien av Richelle Mead kommer att ha titeln The Indigo Spell och uppföljaren till Julie Kagawas The Immortal Rules kommer att heta The Eternity Cure. 

För det tredje så har det hänt lite på filmfronten också. Äntligen, äntligen så har man valt vilka  skådespelare som ska spela Isabelle och Alec Lightwood i City of Bones-filmen som kommer nästa år! :D Tyvärr har man ännu (kanske har ändrats innan detta hinner publiceras?) bara avslöjat vem som ska spela Isabelle och håller inne på informationen om vem som ska spela Alec, men bestämt är det i alla fall. Tillbaka till Isabelle då. Det blir Jemima West som ska spela henne. Har faktiskt aldrig hört talas om henne tidigare, så har inte så mycket att säga om valet. Tror säkert att det kan bli bra. :) 


// Frida


2012-06-23

Och vinnaren är.../And the winner is...

Först och främst vill vi säga tack för att så många ville vara med i vår sommartävling, verkligen jätteroligt! Självklart kommer vi att ordna fler tävlingar framöver, så till alla er som nu inte kammade hem vinster vill vi lova er att ni får fler chanser :)


Men nu ska vi inte dra ut på det mer. Vinnaren av vår sommartävling är...Malin från Bara en sida till! Ett stort GRATTIS! :D


- Så fort du har svarat på vårt mejl, skickar vi vinsten till dig! :)


//Frida och Agnes

2012-06-22

Friday Founds (23)

Once Dead, Twice Shy (Madison Avery, #1)  Shadow Kin (The Half-Light City, #1)  A Blight of Mages (Kingmaker, Kingbreaker #0)  Glimpse

Sixteenth Summer  Paradise  The Chosen One  Crave (The Clann #1)

Veckans Friday Founds ser ut så här. Ni ser allt från urban fantasy till romance och contemporary. En trevlig liten blandning med andra ord, om ni frågar oss :)
Och vi frågar er igen om ni möjligtvis har läst någon av böckerna eller är det kanske någon av dem som fångar ert intresse? :)


Till sist tänkte vi bara påminna er om vår Sommartävling som avslutas i natt. Till er som inte har anmält er ännu - passa på! I morgon dras en lycklig vinnare...


//Agnes och Frida